ראש העיר הצהיר כי "חריש היא העיר המוגנת ביותר במדינת ישראל" אך האזעקה הבודדת שנשמעה בשבוע שעבר עוררה חשש בקרב חלק מתושבי העיר. אלה ציינו כי לא שמעו אותה בביתם ודרשו שהנושא ייבדק. לדברי פיקוד העורף, האזעקה בחריש פועלת כנדרש. המשנה לראש העיר הגישה בקשה להוספת שני צופרים בעיר "הובטח לי שאנחנו ברשימה"
בישיבת המועצה שהתקיימה שלשום (רביעי) חזר ראש העיר יצחק קשת והדגיש כי "חריש היא העיר המוגנת ביותר במדינת ישראל". קשת התייחס לעובדה שבכלל דירות המגורים החדשות בעיר נבנו ממ"דים ומבני הציבור בעיר, גני הילדים ובתי הספר, כוללים מרחבים מוגנים. עוד ציין קשת כי חריש ממוקמת במרכז, בטבורה של הארץ, והיא אינה חשופה, לשמחת כולם, לאיום טילים מיידי וישיר מצפון או מדרום.
האזעקה היחידה שנשמעה בחריש במהלך המבצע הצבאי "שומר החומות" הופעלה ביום חמישי ה-13 במאי בסביבות השעה 1 לפנות בוקר. מפיקוד העורף נמסר כי לא היה ירי טילים לכיוון העיר וכי האזעקה הושמעה כ"משנה זהירות".
עם זאת, רבים מתושבי העיר עדכנו ברשת החברתית כי האזעקה לא נשמעה בביתם. יו"ר האופוזיציה יוחאי פרג'י מאשר: "פנו אלי במהלך הימים האחרונים תושבים רבים בתמיהה על כך שהצופרים לא נשמעו היטב בכל רחבי העיר, בפרט התושבים הנמצאים ברחובות הפונים אל היער ובשטחי ההיקף של העיר. בנוסף, לא מעט תושבים תהו מדוע לא פורסמו ברחבי העיר מיקומי המרחבים המוגנים הציבורים באם חס ושלום תהיה אזעקה נוספת".
להיעזר באפליקציה של פיקוד העורף
עיריית חריש פרסמה כבר באותו יום בו נשמעה האזעקה הודעת הבהרה וציינה כי בחריש ישנם חמישה צופרים פעילים ברחבי העיר על גגות מבני ציבור. מאחורי מבנה העירייה, על גג גני ילדים ברחוב אלה, על גג מעון יום ברחוב טורקיז ועל גג בית הספר אתגרי העתיד. עוד היא ציינה כי "האחרון הותקן לפני כחודשיים על גג מבנה בית הספר היסודי ממלכתי ברחוב סביון".
בנוסף עדכנה העירייה כי הצופרים נבדקו לאחרונה: "במהלך צפירות ימי הזיכרון השנה קיימנו ביחד עם פיקוד העורף ניסוי לבדיקת פערי צפירה. בניסוי לא נמצאו פערים". העירייה גם הבהירה כי תהודת הצופרים מיועדת לשוהים בשטח פתוח בלבד, ולא לשוהים בבתים והמליצה לתושבי העיר "להיעזר באמצעים משלימים לקבלת התרעות ולהוריד את האפליקציה החדשה של פיקוד העורף, שמעדכנת בזמן אמת על אזעקות באזור המגורים".
"הצפירה נשמעת כנדרש"
הודעת העירייה עוררה תהיות רבות בקרב תושבים, הן בקרב אלה שמורגלים בצפירות התרעה והן בקרב אחרים. "לא הגיוני שלא התעוררנו בלילה מהאזעקה עם חלונות פתוחים.. כשגרתי בקריית שמונה האזעקה העירה את המתים", כתבה תושבת העיר. "אין מצב שבימים אלו שהשוהים בבית לא ישמעו את האזעקות. האפליקציה היא אמצעי נוסף ולא במקום הצופר", הוסיפה אחרת.
חשוב להבהיר כי האחריות על הפעלת הצופרים בעת חירום היא של פיקוד העורף. בעמוד הפייסבוק של אתר פיקוד העורף נכתבו תלונות דומות של תושבים גם בערים אחרות. גם הם הלינו שהם לא שמעו את האזעקה.
האמנם צופרי פיקוד העורף לא אמורים להישמע בבתים? תמוה ככל שזה ישמע, אחריות פיקוד העורף היא להשמיע את ההתרעות במרחב הפתוח וההמלצה לאזרחי ישראל היא להיעזר באמצעים משלימים כמו רדיו, טלוויזיה ואפליקציית פיקוד העורף.
בתשובה לפניית ׳חריש 24׳ בנוגע לשאלה על כיסוי העיר חריש מבחינת צופרים השיב פיקוד העורף: "הפערים נבדקו על ידי המחוז ואף בצפירות יום הזיכרון שהו שם בקרים אשר בדקו שאכן הצפירה נשמעת כנדרש בשכונות אלו. בנוסף לצופרים ניתן להוריד את האפליקציה של פיקוד העורף החדשה והיא מתריעה בזמן אמת עם צליל ורטט".
להוסיף צופרים בעיר
המשנה לראש העיר עידית ינטוב לא הסתפקה בתשובות אלה. היא פנתה לאגף הביטחון במועצה ופיקוד העורף עם בקשה להגביר את עוצמת הצופרים הפרוסים בעיר. "לאחר הפנייה שלי לחמ"ל גיליתי שהצופרים שלנו מופעלים על ווליום מקסימלי לכן ביקשתי להכניס אותנו לרשימת המתנה להוספת צופרים בשכונת בצוותא ובבית הספר תלמי רון. הדרום הבוער כרגע בעדיפות העליונה של פיקוד העורף והם עובדים על הוספת צופרים נדרשים שם, אך הובטח לי שאנחנו ברשימה", היא סיכמה.