תושבי חריש רבים נתקלו בימים האחרונים בקמפיין חדש שהושק במרחב הוירטואלי של העיר. בקמפיין הוצגו אדם לא מוכר בעיר שמציע להיות ה"נציג שלך בחריש" ותנועה חדשה בשם "עתיד חריש". מה מטרות התנועה ומיהו יעקב בסקקוב?
בנובמבר 2020 ימלאו שנתיים לכינונה של הקואליציה בחריש בה חברות כלל הסיעות שנבחרו בבחירות אוקטובר 2018. בפרק הזמן שחלף צמחו בחריש מספר עמותות ותנועות אזרחיות, כדוגמת 'חריש חופשית', 'כוחנו באחדותנו' ו'בוחרים בחריש'. ארגונים אלה, בעלי אוריינטציה חילונית הצהירו על מטרה אותה הם מתכוונים לקדם ופועלים בשלל דרכים לקידום היעדים שהוצבו.
בשבוע החולף התבשרו תושבי חריש על תנועה חדשה שקמה, תנועת 'עתיד חריש'. התנועה בראשותו של יעקב בסקקוב, תושב חדש בעיר, הצהירה כי בכוונתה "להוביל את חריש קדימה". לאן בדיוק קדימה?
בעמוד הפייסבוק של התנועה מוצג ה'אני מאמין': "אנחנו פועלים למען כלל שכבות האוכלוסייה לקידום, שקיפות, הליך תקין וכמובן המאבק כנגד הביורוקרטיה בשלטון המקומי – וכל זאת למען התושבים", מצהירים ראשי התנועה ומוסיפים: "על מנת שחריש כעיר חדשה וכפרויקט לא ימוסמסו במאבקים פוליטיים כאלה ואחרים ישנו צורך שב'פרונט' יעמדו אנשים צעירים וכריזמטיים שהצלחת העיר בוערת בעיניהם. רק כך ניתן יהיה לעצב את חריש מהיסוד כעיר מצליחה, נאורה ומשגשגת".
"הזדמנות נדירה לעצב את אופיה של העיר"
מי שעומד ב'פרונט' של תנועת 'עתיד חריש' הוא יעקב בסקקוב, תושב טרי בעיר. בסקקוב עובד כמנהל אדמיניסטרטיבי בעמותה המסייעת לילדים חולי סרטן ומחלות המלוות בפוסט טראומה. בעברו, שימש כיועץ חברת הכנסת נאווה בוקר וניהל את ועדת המשנה לכיבוי והצלה בכנסת.
לדברי בסקקוב, התנועה מפעילה גרעיני פעילות בעשר רשויות בישראל, ביניהם בערים חולון, בת-ים ואשדוד. בסקקוב מבהיר כי הארגון שהקים אינו פוליטי: "איננו מפלגה. אנו תנועה מוניציפלית עבור התושב. לא תראה מאיתנו פעילות נגד אף אחד, רק בעד המטרות שאותם אנו רוצים לקדם".
"אני רואה בחריש פוטנציאל עצום. בזכות המאפיינים המיוחדים של העיר הזו ראיתי לנכון, בתיאום עם אלי נכט ראש התנועה, להקים כאן גרעין של התנועה", הוא מוסיף ומפרט: "בכל עיר יש קונפליקטים בין אוכלוסיות שונות, תושבים בעלי רקע שונה ותרבויות שונות. בחריש זה בא לידי ביטוי ביתר שאת. אנחנו בעיצומה של בניית העיר, ויש לנו הזדמנות נדירה לעצב את אופיה של העיר ונופיה, לפי ראות עינינו. הן מבחינת התשתיות שלה, והן מבחינת אופי מוסדות הציבור שלה, איכות מערכת החינוך ועוד. מטרתנו, שהעיר תשקף את הרכב האוכלוסייה שלה ותיתן מענה מותאם לתושבים".
אוריינטציה חילונית, קריצה לדוברי הרוסית
ההגדרות הכלליות בהן בוחר בסקקוב לתאר את מטרות התנועה לא מסוות את העובדה כי פרסומי התנועה בערים השונות מצביעים על אוריינטציה חילונית מובהקת, ליברלית, ועם פנייה מותאמת לציבור דוברי הרוסית. כך לדוגמה, תנועת 'עתיד אשדוד' עלתה בבחירות האחרונות לכותרות הארציות בעקבות סרטוני תעמולה אשר עסקו בחשש מכפיה דתית והציגו מערכונים בהם הציבור החרדי זוכה בבחירות ומשתלט על חיי התושבים החילונים על ידי ניתוק הטלפון בשבת, וחקיקת חובה לנשק מזוזה. אלי נכט, אגב, נבחר בבחירות אלה כחבר מועצת העיר אשדוד ומשמש כסגן ראש העיר.
בחריש, הפרסומים הראשונים של התנועה לא נסובו סביב יחסי דתים-חילונים אלא עסקו דווקא בהסברים מקיפים יותר על הנחיות הסגר. "אנחנו עוסקים במתן מידע לתושב. בשבוע שעבר לדוגמה, ראינו חשיבות להבהיר לתושבים מה מותר להם לעשות במסגרת הסגר. העירייה לא הנגישה את המידע – אז אנחנו עשינו את זה", מסביר בסקקוב.
שיתופי פעולה עם גופים, קבוצות ונבחרי ציבור בחריש טרם החלו ובסקקוב מודה כי ההכרות עם הכוחות הפועלים בעיר עדיין בחיתוליה. "אני כאן חודשיים בסך הכל. תחקיר כבר עשיתי אך טרם ישבתי עם אף גורם".
לדבריו, קבוצת הפעילים המקומיים מונה 12 איש שמהווים את גרעין התנועה. "התכנית קדימה היא לפרוש את הרשת, לגייס שותפים לדרך ולהתחיל לקיים פעילויות בעיר. כעת הכי חשוב לי להמשיך בהיכרות עם בעלי העסקים בעיר, הנפגעים העיקריים ממשבר הקורונה".
באשדוד יש לכם נציגים במועצת העיר. האם השאיפה שלכם היא התמודדות בבחירות המוניציפליות הבאות בחריש? "מדובר בתנועה חברתית-פוליטית והאג׳נדה של ׳עתיד חריש׳, זה להיות במקום של הנהגת העיר וקבלת החלטות".
מה אתה חושב על תפקוד ראש העיר עד כה? "איננו מחלקים ציונים לאף אחד".