עיריית חריש תיטול הלוואה בגובה של 10 מיליון שקלים לטובת הקמת מערכות תאים-פוטו וולטאים שיוצבו על גגות מוסדות ציבור ברחבי העיר. המטרה: מעבר לאנרגיה ירוקה ויצירת אפיק חדש להכנסות לקופת הרשות. על פי הערכות, הפרוייקט יניב בטווח הרחוק הכנסה שנתית של כמיליון שקלים
פרוייקט של הקמת מערכות תאים פוטו-וולטאים על גגות מוסדות ציבור וחינוך ברחבי העיר יוצא לדרך. מליאת המועצה אישרה אמש (רביעי), תכנית לרישות גגות מבני ומוסדות ציבור בעיר במערכות סולאריות, שנועדה לצמצם את צריכת האנרגיה המופקת באמצעים הוותיקים והמזהמים ולהגביר את הפקת האנרגיה הירוקה. מעבר לערך הסביבתי שואפים במועצה לייצר בעזרת הפרוייקט הכנסות ישירות לקופת העיר.
התכנית שאישרו חברי המועצה נשענת על מודל עסקי לפיו מימון הפרויקט מתבצע באמצעות הלוואה בגובה של 10 מיליון שקלים. מקור ההלוואה טרם נסגר ובימים אלה מנהל גזבר העירייה משא ומתן מול בנקים מסחריים על תנאי ההלוואה וגובה הריבית.
ההשקעה תחזיר עצמה תוך שמונה שנים
ראש העיר יצחק קשת הסביר: "ביוזמה שלנו אנחנו מייצרים הכנסה ישירה לרשות, ללא קבלן חיצוני. העירייה היא למעשה היזם". להערכתו של קשת המודל העסקי החדש צפוי לייצר לעיר הכנסות של מאות אלפי שקלים בשלב הראשון ובשלב מתקדם יותר, הכנסה שנתית של כמיליון שקלים. ההשקעה הכספית צפויה להחזיר עצמה תוך שמונה שנים ואילו החזר ההלוואה יתפרס על פני עשר שנים. "הכסף ילך ישירות לשירותי העירייה ולמעשה לתושבי העיר. בנוסף, מדובר בפרויקט חיסכון באנרגיה מוכוון אנרגיה מתחדשת וירוקה", מנה קשת את היתרונות.
היעד הלאומי שהציבה מדינת ישראל ליצירת אנרגיה מתחדשת הוא 30% ממשק החשמל בישראל עד שנת 2030. ההחלטה הממשלתית שהתקבלה באוקטובר 2020 מתייחסת לאנרגיות מים, רוח או אנרגיות סולאריות ומעודדת רשויות מקומיות להצטרף למגמה. בעבר, חסמים רגולטוריים שונים עיכבו ומנעו את פיתוח התחום, אולם בשנים האחרונות מוסרים חסמים אלה והרגולציה מקלה על ייצור אנרגיה סולארית בשטחים בנויים.
מנכ"ל משרד האנרגיה ליאור שילת ציין השבוע בוועדת הכנסת: "אנחנו מובילים ביחד עם משרדי הממשלה והשותפים שלנו, הקמה ושחרור חסמים בכל רחבי הארץ לרבות עבודה מעמיקה, ממוקדת ומשמעותית מול הרשויות המקומיות להקמת פאנלים סולארים על מוסדות ציבור ועל התייעלות אנרגטית. המטרה שלי, כמנכ"ל המשרד, ולשם כך הגעתי לתפקיד, היא לעמוד ביעד האנרגיות מתחדשות בשנת 2030 ונצליח לעשות את זה אך ורק בשיתוף פעולה של כלל הגורמים הרלוונטיים, הממשלה, הארגונים השונים, היזמים, החברות הממשלתיות ועוד".
וועדי הבתים בחריש מוזמנים להצטרף
על פי המידע שנמסר בישיבת המליאה, עיריית חריש כבר רכשה רישיונות לייצור חשמל באנרגיה חלופית של 2.5 מגה-וואט והתקשרה עם חברת החשמל בחוזה ארוך טווח למכירת האנרגיה המופקת ב-25 השנים הקרובות, במחיר של 45 אגורות לקוט"ש.
"התרגשתי לראות את הנושא עולה הערב לדיון במליאה", סיפר חבר המועצה גיל פישר המשמש כיו"ר ועדת איכות הסביבה. לדבריו, מדובר באבן דרך משמעותית בתהליך שהחל לפני שנתיים. "אחד היעדים שהצבתי לעצמי הוא השגת מצב של 'עיר מאופסת אנרגיה', עיר שבה כל האנרגיה הנצרכת שווה להיקף האנרגיה המתחדשת שמופקת על ידינו", מסביר פישר.
עוד הוא מציין כי בקרוב יתקיים כנס עירוני שיעודד תושבים להציב לוחות סולאריים גם על גגות מבני מגורים. על פי פסיקות אחרונות, בבניינים משותפים נדרש רוב של שני שליש מדיירי הבניין בלבד להקמת פאנלים סולאריים משותפים. "אני מאוד מקווה שוועדי הבתים ישוכנעו להצטרף לתכנית", סיכם פישר.
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!