בלי תנועות נוער או חוגים מתאימים ועם פעילות לא מתאימה במועדון הנוער מוצאים עצמם בני העשרה מחוסרי מעש בעיר. תכנית חדשה- "תכלס", בהנהגתה של רכזת הנוער החדשה, אור גולני, מתעתדת לשנות את המצב
ישנם אתגרים רבים העומדים בפני מי שגר בעיר בהקמה, על כך אין עוררין. המבוגרים מבינים שזה חלק מהעניין ושצריך להתאזר בסבלנות ולמצוא בינתיים פתרונות זמניים, הילדים הקטנים צמודים להוריהם או לדמויות מטפלות אחרות, ונותרת אוכלוסייה אחת שעלולה להישאר מאחור, אך היא לא פחות חשובה – בני הנוער.
בקבוצת הפייסבוק, קהילת חריש, נשמעות לא אחת טענות הורים על שיעמום ומחסור בפעילויות לבני הנוער בחריש. טענות אלה מגובות בתחושות הנוער שאין מה לעשות פה בחריש.
אנני חיונידי (12) מספרת שהבילוי העיקרי שלה ושל חבריה הוא נסיעה באוטובוס לעין שמר, לדבריה ההגעה מחריש בתחבורה ציבורית היא נוחה, אבל "ההורים לא רוצים שאסע רחוק או שאחזור בלילה באוטובוס", שלא לדבר על העלויות הגבוהות להורים.
מיה יוסף (11) מוסיפה שבעבר הם היו הולכים לבלות באחת הפיצריות בדרך ארץ, "אבל גם זה נמאס כבר".
מאיה קלר (13) מתארת מציאות שבה אחרי הלימודים נפגשים עם החברים לפעמים בפארק ולפעמים בבית, וזהו. "אני לומדת מחוץ לחריש אז רוב החברים שלי הם לא מפה, אין להם ממש למה לבוא לפה, ברור שעדיף שאבוא אליהם."
ומה עם תנועות הנוער?
יוסף וקלר ניסו להצטרף לתנועת הנוער העובד והלומד, שהפסיקה מאז את פעילותה בחריש, אך פחות התחברו לאופי החקלאי של התנועה. גם בשומר החדש אופי הפעילות הוא חקלאי בעיקר. שתיהן השתייכו לתנועת הצופים בעיר מגוריהן הקודמת, וכעת הן ממתינות לפתיחתו המתוכננת של שבט הצופים בחריש, בכיליון עיניים.
אילו פעילויות לנוער הייתן רוצות שיתקיימו פה בחריש?
חיונידי: "צריך פה בריכה לקיץ. יש לדעתי יותר מ-100 ילדים בגילאים שלנו, וזה ממש חשוב. יש בריכות מחוץ לעיר אבל אמא שלי חוששת שניסע רחוק באוטובוסים. וחסר גם באולינג, וסרטים".
יוסף: "מחכות שייפתח כבר הקניון החדש".
קלר: "למרות שגם זה לא מספיק, אנחנו כל הזמן מבקשות כסף מההורים וזה בעייתי כבר. באנו מערים גדולות, היה בהן הרבה מה לעשות, פה מפחיד להסתובב".
יוסף: "במודיעין היה סקייט-פארק גדול, הכל היה קרוב לבית, בלי אוטובוס".
מה לגבי חוגים במתנ"ס?
קלר מספרת על מגוון מצומצם מדי של חוגים המוצעים לנוער: "היפ הופ, כדורסל ו-TRX", וכן על מועדון הנוער אשר אין בו פעילויות משמעותיות. "יש במועדון שולחן הוקי וסנוקר. אין שם משהו שבאמת שווה ללכת אליו בגללו".
"חשוב שבפסח ובחופש הגדול יהיה מה לעשות. בזמן הלימודים גם ככה עסוקים, אז חשוב שלפחות בחופשים יהיה משהו. בחופש הגדול יגיעו עוד הרבה משפחות וחשוב שיבנו כבר פעילויות לכולם"
שעמום בחופש הגדול
הנערות טוענות שמיעוט הפעילויות בחריש בלט לרעה במיוחד בחופש הגדול האחרון. רק לאחר התעקשות הורים, ארגנו עבור בני הנוער שבוע של פעילויות, שגם הן, לא היו מתאימות לשכבת הגיל שלהן.
חיונידי: "חשוב שבפסח ובחופש הגדול יהיה מה לעשות. בזמן הלימודים גם ככה עסוקים, אז חשוב שלפחות בחופשים יהיה משהו. בחופש הגדול יגיעו עוד הרבה משפחות וחשוב שיבנו כבר פעילויות לכולם".
שלא תטעו לחשוב שהנוער רק בא בדרישות, יש גם ניסיונות לעשייה אבל זה לא הולך להם בקלות. קלר שמשתתפת בפרויקט "מנהיגות צעירה" בחריש מספרת שהם מנסים לארגן פעילויות היכרות בחופשים לטובת הילדים החדשים. "קשה לארגן פה דברים כאלה," היא מודה, "צריך ממש להתעקש ולעבוד קשה כדי שזה יצליח, ואנחנו בסך הכל ילדים, שאר הילדים בקבוצה צעירים ממני".
אורן קלר, אביה של מאיה, מסכים עם בתו וחברותיה שאין לנוער בחריש מספיק פעילויות, ואומר שהוא כהורה רואה חשיבות רבה בהוספת פעילויות שיכולות לתרום להתפתחות שלהם. "מבחינתי, פעילות לנוער היא לא רק חשובה אלא הכרחית גם לחיבור שלהם לקהילה, וגם אחד לשני. כמובן לפעילות יש גם מטרה נוספת והיא להרחיק אותם מצרות שהשעמום יכול להוביל אליו לצערנו".
איזה פעילויות לנוער היית רוצה לראות בחריש?
"תנועות נוער כמו הצופים, חוגים נוספים (לא רק לקהילה הדתית), יותר פעילויות בזמן החופשות, הפעלות שונות עם תוכן איכותי וכמובן פעילות התנדבותית-ערכית".
תכנית המועצה לנוער: תכלס
בפברואר האחרון התבשרנו שאור גולני, לשעבר רכזת יחידת ההתנדבות בחריש, מונתה לתפקיד מנהלת מחלקת הנוער. גולני מגיעה לתפקיד עם חזון ברור: "אחד הדברים הכי חשובים לי זה להכיר כל נער ונערה פה בחריש, ברמת השם, ברמת הפנים, חשוב לי שיתנו בנו אמון", מציינת גולני.
בימים אלה מתפרסמת תכנית המועצה לפעילויות לנוער לשנת 2019, תחת המיתוג החדש – "תכלס" – "תנהיגו כבוד וכנות לצד סובלנות".
"המשמעות הנוספת של תכלס היא ארבעת המעגלים שבה תפעל התכנית: תכניות, הכוונה, פעילות וסביבה" , מסבירה גולני. הפעילות אולי הכי מסקרנת במסגרת זו היא "תכלס קריירה" – מספר תכניות הכשרה שמקנות תעודה מקצועית, כמו ליצנות רפואית, הפקת אירועים, תסריטאות ובימוי, ועוד. לאחר קבלת התעודה בני הנוער יבצעו סטאז' בקהילה בחריש. לדוגמא, מקבלי תעודת ליצנות רפואית יבצעו סטאז' בחינוך המיוחד בעיר.
עוד מתוכנן לשפר את מערך הפעילות במועדון הנוער עצמו, כך שתתקבל תחושה של מרחב פתוח, שהנוער יקבל תוכן משמעותי ומקום לחיבור בין בני הנוער, מציינת גולני.
האם מתוכנן משהו לחופשת הפסח?
גולני: "בוודאי, מתוכננת נסיעה למרכז קנדה וסדנה לנערים וסדנה לנערות בנושא קולנוע. גם בחופשת הקיץ תהיה תכנית קיץ עשירה. חשוב לציין שקיום הפעילויות תלוי במספר הנרשמים, אני מזמינה את בני הנוער להגיע ולקחת חלק, להשמיע את דעתם".
מתי יגוון היצע החוגים לנוער?
גולני: "אחרי חגי תשרי נרחיב את מעגל החוגים. אחרי פסח אנו מתכננים לערוך בדיקה מקיפה של הצרכים והבקשות של הנוער ובהתאם לבנות את תכנית החוגים לשנה הבאה.
לסיום, מהם האתגרים העומדים בפנייך בעבודתך?
"יש כאן נוער שלומד במסגרות חינוכיות שונות ולא מכיר האחד את השני. עבור רבים מבני הנוער חריש בה הם עברו להתגורר היא חור שאין בה כלום. האתגר הכי גדול זה לגרום לנוער להרגיש שחריש היא הבית שלהם. זה האתגר שלי".