עיריית חריש פרסמה שבעה מגרשים לצורכי ציבור אותם היא מתכננת להקצות לעמותות שיבנו בהם בתי כנסת ומעונות יום. העמותות יקבלו את המגרש ללא תשלום, יממנו את הוצאות הבינוי, שמוערכות במיליוני שקלים, ויחכרו את המבנה לתקופה של 25 שנים עם אפשרות הארכה. המגרשים המוצעים ממוקמים בשכונות אבני חן, חורש והפרחים בלבד
עיריית חריש פרסמה לאחרונה הודעה על כוונתה להקצות מקרקעין ולתת זכות שימוש לצורכי ציבור במגרשים "חומים" (שטח לבנייה ציבורית) שבבעלותה. המטרה היא לאפשר למלכ"רים ומנייני תפילה שיעמדו בנוהלי משרד הפנים, להקים בתי כנסת ומעונות יום בפטור ממכרז וללא תשלום על הקרקע. ההליך, המסתמך על חוזר מנכ"ל משרד הפנים, מאפשר הקצאת קרקע בפטור ממכרז לגופים הפועלים בתחומי העיר בנושאי חינוך, תרבות, מדע, דת, צדקה, סעד, בריאות או ספורט ומטרתו לסייע להם בפעולותיהם לטובת הציבור.
על פי נוהל הקצאת הקרקעות שפורסם, על כל מגרש מוצע, יוקמו מספר מבנים החולקים רחבת כניסה אחת. הקרקע תינתן, כאמור, ללא תמורה או בתמורה סמלית בלבד, והעמותות הזוכות יבנו יחדיו את המבנים ויהיו אחראיות על הפיתוח הסביבתי, דרכי הגישה והחניה. הוצאות הבינוי יתחלקו בין העמותות. עלויות הבנייה יסתכמו בקירוב במיליוני שקלים לכל מבנה.
הקצאת המגרשים היא בשכונות הוותיקות
כך לדוגמה, בשכונת החורש מוקצים שני מגרשים ברחובות תאנה ושקד. בכל אחד מן המגרשים יוקמו שלושה בתי כנסת שישרתו שלוש קהילות תפילה שונות. שטחם של שלושת המבנים אינו זהה ונע בין 260 ל-350 מטרים רבועים, לא כולל גינות.
בשכונת אבני חן מוקצה מגרש אחד ברחוב טורקיז המיועד להקמת 2 בתי כנסת ומקווה גברים במבנה דו קומתי. אחד משטחי בתי הכנסת בגודל של 365 מ"ר והשני מתפרס על 450 מ"ר.
בשכונת הפרחים, בה לא נבנו כלל מבני בתי כנסת, מוקצה קומת הגג שמעל מעון היום הקיים ברחוב נרקיס לבניית בית תפילה שישתרע על שטח של כ-519 מ"ר. בסיום בנייתו יהיה זה בית הכנסת הראשון בשכונת הפרחים.
בשכונת הפרחים הוקצו שני מגרשים נוספים, האחד, להקמת מעון יום והאחר להקמת מעון יום שיקומי כולל בריכה הידרותרפית שהוקצה עבור עמותת פר"ח, המפעילה מוסדות דומים בעיר. מגרש נוסף להקמת מעון יום מוצע בשכונת החורש.
לא הוקצו מגרשים בבצוותא ומעו"ף
רוב המגרשים שהוקצו על פי הנוהל החדש הם בשכונות הוותיקות בעיר בהן פועלים 13 מבני בתי כנסת שנבנו במימון משרד הבינוי והשיכון ונמסרו לעמותות בסיומו של מכרז.
בשלב מסוים פסק משב"ש לתקצב בניית בתי כנסת נוספים בעיר וקהילות התפילה הרבות החלו לחפש חלופות במבנים מוסבים, כיתות גן, רחבות מעון או שוכרות מבנים כדי לקיים בהם שגרת תפילה. ברחבי העיר אף הוקמו בשנתיים האחרונות אוהלי תפילה, הן כמענה להנחיות הקורונה והן בשל המחסור הקיים במבנים, בפרט בשכונות הפרחים ומעו"ף.
מדוע למעשה חל שינוי במדיניות ובתקצוב בנושא? האם יש בכוונת משרד הבינוי לתקצב ולהקים בתי כנסת בשכונות הפרחים, בצוותא ומעו"ף?
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתשובה: "משרד הבינוי והשיכון משקיע משאבים רבים בתכנון ופיתוח יישובים ברחבי הארץ. בפרט, בעיר חריש המשרד הוביל את תכנית התב"ע בהתאם להנחיות התכנון הקיימות הכוללות שטחים ירוקים עבור שצ"פ, שטחים חומים למוסדות ציבור כגון: מעונות יום, בתי כנסת, מתנ"ס וכו'.
"למרות מעורבות משרד הבינוי והשיכון, האחריות להקמת מוסדות הציבור בעיר הינה של הרשות המקומית, הנהנית מהתקציבים הקיימים לרשותה מתוקף החלטת ממשלה ומשווקים אשר מתגברים את הקמת מוסדות הציבור בישוב. כל החלטה עתידית על הקמת בתי כנסת בעיר בכלל ובשכונת צוותא בפרט, מתקבלת על ידי הרשות המקומית בשיתוף משרד הבינוי והשיכון".
עמותות עם ותק של שנתיים לפחות
מדוע אם כן, לא הוקצו מגרשים להקמת בתי כנסת בשכונת בצוותא? סגן ראש העיר שלמה קליין מסביר כי מדובר בשכונה חדשה שהחלה להתאכלס לאחרונה וצורכי הקהילה בה טרם גובשו בתצורתם הסופית. בנוסף, תנאי הכרחי להגשת בקשה לקבלת קרקע הינו המצאת אישור ניהול תקין של העמותה מרשם העמותות, דהיינו פעילות של שנתיים לפחות, כך שקהילות צעירות לא עומדות בתנאי הסף.
על פי הפרסום, במסגרת הנוהל החדש גם יוסדר מעמדם של שני מניינים הפועלים במבני קבע, אותם קיבלו לאחר מכרז שנערך בעבר: בית הכנסת 'ניגון חדש' ברחוב שוהם ובית הכנסת 'משכן דניאל' ברחוב תאנה. עמותות התפילה יידרשו בתשלום שנתי של 500 שקלים עבור מ"ר במשך 7 שנים.
לקריאה נוספת: דו"ח מבקר הרשות לשנת 2020 חושף: כשלים בהתנהלות העירייה מול עמותות
חבר המועצה יוחאי פרג'י מסביר את החידוש: "עד היום לא הוקצה אף מבנה בעיר וכלל בתי הכנסת פעלו במסגרת הסכם בר-רשות (חוזה שכירות), זאת מכיוון שהקצאת מבנה מתאפשרת רק לעמותות עם ותק של שנתיים לפחות, המסוגלות להמציא אישור ניהול תקין. כעת עמותות שצברו ותק יכולות להגיש בקשה להמשיך לפעול במבנה בו הן מתפללות. משרד הפנים הוא שמאשר את הנוהל כולו, מדובר בתהליך שצפוי לארוך, לכל הפחות, חצי שנה".
בבקשות שיגישו העמותות שיתמודדו על המגרשים הציבוריים, תדון ועדת הקצאות מיוחדת שתורכב ממנכ"ל הרשות, הגזבר, היועץ המשפטי, גורם מאגף הנדסה ומנהל מחלקת הנכסים ברשות. המבנים יוקצו לעמותות הזוכות לתקופה של 25 שנה עם אפשרות הארכה בשתי תקופות נוספות של 10 שנים לכל היותר.
לקריאה נוספת: המודל החדש: העירייה תקצה קרקע והמתפללים יבנו את בית הכנסת
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!