קהילת תולדות אהרן הגישה עתירה מינהלית וטענה להתנכלויות לכאורה מעיריית חריש על רקע דתי. העתירה, שהוגשה בעקבות צו סגירה שניתן לבית מדרש שהוקם בצורה לא חוקית בשכונת בצוותא, נדחתה על ידי בית המשפט. עו"ד נתן רוזנבלט: "המועצה פועלת באופן אובססיבי כנגד קהילת תולדות אהרן". ראש העיר יצחק קשת: "אני מוכן ללכת איתם יד ביד למשרד השיכון ולמצוא להם מקום אחר מחוץ לחריש"
ביום רביעי האחרון ה-29 בספטמבר דחה שופט בית המשפט השלום בחדרה את העתירה שהגישו מוסדות תולדות אהרן נגד עיריית חריש והוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש. העותרים ביקשו לקבל סעד זמני להמשך הפעלת בית המדרש שנפתח בדירת מגורים ברחוב אחדות בשכונת בצוותא, ושימש כמוסד חינוכי ל-15 ילדים בגילי גן. העתירה הוגשה לאחר שהוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש הגישה לבעל הדירה צו סגירה.
בדיון שהתקיים כשבועיים קודם לכן בבית המשפט המחוזי, השיבה הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה חריש לטענות שעלו בעתירה וציינה כי "לא הוגשה בקשה לשימוש חורג. מדובר באזור מגורים ב' לפי תכנית חריש 2 א' והשימוש המותר הוא למגורים בלבד. היתר בנייה ניתן למגורים, והשימוש שנעשה בפועל, אינו למגורים".
"מדובר על פתיחת מסגרת חינוכית ללא אישור משרד החינוך", הוסיפה עיריית חריש והתייחסה גם לטענה שעלתה בעתירה לפיה הרשות מתנכלת לחברי הקהילה: "העותרים טוענים להתנכלויות לכאורה מעיריית חריש על רקע דתי, אלא שחריש יותר ממחציתה הם דתיים, לרבות ראש המועצה. המועצה התירה לארגונים וגופים רבים להפעיל מעונות, לרבות גופים חרדיים. לכן אין דבר בטענה של העותרים לגבי התנכלות".
"ההיפך הגמור ממשמעות המילה 'בצוותא'"
עו"ד נתן רוזנבלט שייצג את קהילת תולדות אהרן בשלבים הראשונים של ההליך, בטרם הועבר הייצוג המשפטי לידי עו"ד מיכאל ליטווק, הביע מורת רוח על החלטת בית המשפט ואמר כי צר לו מאוד על כך שבית המשפט לא התייחס להררי ההוכחות החותכות, שהראו שראש העיר יצחק קשת מתנכל לחברי הקהילה. "הבאנו אינספור תקדימים משפטיים שקבעו שבמקרים בהם ניתן להוכיח מניעים של אכיפה בררנית, אזי דין הצו להידחות. לצערנו בית המשפט לא קיבל את העמדה הזו. לפיכך משכנו את העתירה. אציין כי עדיין עומדת בפנינו האפשרות להגיש ערעור מנהלי לבית המשפט המחוזי ואנו שוקלים את צעדינו המשפטיים".
עוד מציין עו"ד רוזנבלט: "מדובר בקהילה קטנה המונה בסך הכל 15-17 משפחות שפשוט רודפים אותם יום אחר יום. מגוחך בעיני שדווקא בשכונה ששמה 'בצוותא' עם שמות רחובות כגון 'אחדות', 'חברותא' ו'יחד', גורמים שונים עושים הכל כדי למנוע חיים משותפים של קהילות שונות ומפספסים את ההזדמנות להביא לאחדות עם ישראל. זהו ההיפך הגמור ממשמעות המילה 'בצוותא'".
בהתייחס לקביעה כי חברי הקהילה עושים שימוש חורג ללא אישור בדירות גורס עו"ד רוזנבלט, כי מדובר במקרה קלאסי בו המטרה מקדשת את האמצעים: "המועצה פועלת באופן אובססיבי כנגד קהילת תולדות אהרן ותוך מטרה ברורה להוציאם מחריש, תמיד תמצא את האמתלה כדי לפעול לשם כך. לא נותנים לקהילה להתפלל בשום מקום אחר מחד, ומונעים מאחד מחברי הקהילה להזמין לביתו את חבריו להתפלל מאידך. מה זה אם לא אנטישמיות?! עצם הניסיון לפסול אנשים אך ורק בשל אמונתם ומראם החיצוני ולעשות הכל כדי להוציא אותם מהשכונה, מזכיר לנו ימים אפלים בהיסטוריה היהודית".
כיצד תשפיע החלטת בית המשפט על עתידה של קהילת תולדות אהרון בחריש? לדבריו של עו"ד רוזנבלט אין אפשרות לדעת בשלב זה: "אנו שוקלים את צעדינו גם במישור המשפטי וגם מבחינה טכנית במציאת מקום תפילה".
"תולדות אהרן לא יצליחו בחריש"
בראיון ל'חריש 24' מתייחס ראש העיר יצחק קשת לחלק מהטענות שעלו בעתירה ומשרטט תמונת מצב מורכבת ביחסים בין הרשות לקהילה הבדלנית: "את הסיפור של תולדות אהרן בחריש אפשר לתאר כתקלה חמורה. מי שאשם בזה זו מדינת ישראל שנתנה לכל אחד להירשם ל'מחיר למשתכן' בצורה חופשית בלי לבדוק או לעשות את המסננים שלה", הוא מאשים.
קשת מאמין שחריש אינה עיר מתאימה להתיישבות של חברי הקהילה: "תולדות אהרן לא יצליחו בחריש מסיבה אחת פשוטה, הם לא יכולים להתחבר למנגנונים הרשותיים מהסיבות שלהם, לא מהסיבות שלי. אני צריך לתת שירות לכל תושב שמגיע לעיר, אבל ברמה הממלכתית. הם באופן אינהרנטי ומתוך תפישת עולמם לא מוכנים להתחבר למנגנונים הממשלתיים. להבדיל, שאר החרדים בחריש מתחברים ונהנים מהשירותים העירוניים".
קשת מוסיף ומסביר כי חריש שונה מערים אחרות: "אין פה קרקעות פרטיות או מבנים פרטיים בהם הם יכולים לעשות מה שהם רוצים – זה לא קיים בחריש. בערים אחרות הם יכולים להשקיע כסף ולקנות מבנים פרטיים. היות וזה לא קיים בחריש, הם עושים את זה בצורה לא חוקית בתוך דירות – ושם נפעל בכל הכוחות כדי למגר את זה".
אתה אומר בעצם שהם נקלעו למצב ללא מוצא?
"נכון. הם גם יישארו ללא מוצא".
אם אין להם מבני ציבור ואין להם אפשרות להתכנס בדירות – יש פתרון שאתה מציע להם?
"כן, יש פתרון. אני מוכן ללכת איתם יד ביד למשרד השיכון ולמצוא להם מקום אחר. יש אגף של חרדים במשרד השיכון ואני מוכן לעזור ולדחוף שיציעו להם פתרונות דיור. מגיעים להם פתרונות דיור אבל בחריש זה לא מתחבר.
בסופו של דבר, יש כללים לעיר. אתה לא יכול להיות במרחב הציבורי כשאתה לא יכול לסבול דברים מסוימים ומנסה לכפות את חייך על אחרים
"בסופו של דבר, יש כללים לעיר. אתה לא יכול להיות במרחב הציבורי כשאתה לא יכול לסבול דברים מסוימים ומנסה לכפות את חייך על אחרים. רוב רובו של הציבור בחריש, גם הציבור החרדי, חי עם זה. נוח לו יותר או פחות אבל הוא חי עם זה. הם לא חיים עם זה".
קשת מודה כי המעבר של קהילת תולדות אהרן לשכונת בצוותא יצר מתחים בשכונה המתאכלסת: "לצערי מי שסובל הכי הרבה מתולדות אהרן זה בכלל לא הציבור החילוני, זה דווקא הציבור החרדי שהכתימו אותו בצורה כזאת שאנשים בשכונה מסתכלים עליהם בעין לא יפה, על לא עוול בכפם, כשהם לא באו לריב או לכפות את החיים שלהם על אף אחד.
חשוב לי שהציבור בחריש יעשה הפרדה בין תולדות אהרן לשאר הציבור החרדי, שמתנגד להם
"חשוב לי שהציבור בחריש יעשה הפרדה בין תולדות אהרן לשאר הציבור החרדי, שמתנגד להם. הם לא רוצים לשתף איתם פעולה. גם להם זה לא נוח".
קשת מסיים את הראיון בנימה אופטימית. לדבריו, העירייה מקיימת הידברות בשכונת בצוותא ולהערכתו, המתח הקיים בשכונה החדשה ירד עם הזמן: "זה מאוד טבעי שכשמגיעים כולם למקום חדש – סף החרדה גבוה. כל אחד חושב שמה שנקבע עכשיו יהיה לתמיד, וכל אחד צועק הכי חזק. גם בבצוותא באופן טבעי הדברים יסתדרו. אנחנו מקיימים הידברות, אנחנו מסדירים את העניינים של הקהילות ובהמשך כל אחד ירגיש יותר בטוח במקום שלו. אני אומר את זה בביטחון ומתוך הכרות עם תהליך דומה שהתרחש בשכונות הוותיקות יותר בחריש".
מהוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש שהוציאה את צו הסגירה לבית המדרש ברחוב אחדות בשכונת בצוותא נמסר: "ביום רביעי האחרון התקיים דיון בנושא העתירה של תולדות אהרן ושופט בית המשפט בחדרה דחה להם את העתירה. החלטת בית המשפט תכובד. פסק הדין נמסר אתמול על ידי הוועדה המיוחדת למשטרה לצורך ביצועו".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!