להתפלל בבית הכנסת או לא? בחריש מתגברים הקולות לסגירת בתי התפילה אבל בינתיים הרבנים המקומיים החליטו, בניגוד למקומות אחרים בארץ, לשמור על תפילה בציבור תוך שמירה על הנחיות משרד הבריאות
הבוקר (ה') שיגר הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף, פסק הלכה דרמטי וקבע כי בתי הכנסת שבבתי החולים יסגרו בשל הקושי בשמירת מרחק של שני מטרים מאדם לאדם. בנוסף הבהיר כי הממתינים לתוצאות בדיקות להימצאות הנגיף מחויבים להשאיר את מכשיר הטלפון זמין במהלך השבת.
מאגף ההסברה למאבק בנגיף הקורונה במגזר החרדי במשרד הבריאות נמסר: "פסקי הדין של גדולי הדור מדברים בעד עצמם ומלמדים על עת החירום המחייבת פעילות מואצת בטרם פורענות חלילה".
בקריית מלאכי ננעל בית הכנסת של קהילת חב"ד מחשש לסיכון קהל המתפללים מהידבקות בקורונה ובבני ברק רבני העיר פרסמו הנחיות כי אין צורך לבוא לבית הכנסת לתפילות ערבית. בבת-ים ובירוחם נסגרו כלל בתי הכנסת בצו הרשות המקומית.
"כחלק מהרצון להיות חלק מהציבור, תתקיימנה תפילות יחיד של כל איש ואשה בביתם בשעות הקבועות, וכל אחד יכוון את תפילתו לשעה שהציבור מתפלל בה", כתבה לשכת הרבנות במועצת ירוחם.

ומה קורה בחריש? בהודעה שפרסם הבוקר הרב יצחק אלגביש, מקהילת 'ראשית תבואתו' נמסר "אנו ממשיכים בזהירות רבה לשמור על תפילה בציבור, הכל לפי הנחיות משרד הבריאות והרבנות הראשית".
קהילת 'ראשית תבואתו' היא מהקהילות הדתיות הגדולות בעיר. בית הכנסת המרכזי שבניהולה עמוס לעייפה בשבתות וחגים. למרות זאת, הוסיף וציין אלגביש: "מי שחושש לבוא לבית הכנסת יתפלל בביתו בזמן שהציבור מתפללים", וגם כתב הנחיה מפורשת: "כל אחד שרואה שיש יותר מהמותר בבית הכנסת יתפלל בחוץ, ידאג להתחיל מנין חדש ואם לא מצא מנין יתפלל בביתו".
עמדתו של אלגביש זהה לעמדה שהביע הרב הראשי לישראל, דוד לאו, שיצא נגד ההחלטה של רבנים, מנהיגי קהילות וראשי ערים לסגור את בתי הכנסת ולהפסיק את התפילות. "כל עוד לא יצאה הוראה אחרת – ניתן וחשוב להתפלל בבתי הכנסת", ציין הרב לאו.
אפשר להתפלל בבית
גם בקהילת 'לב חריש' בעיר ממשיכים בקיום התפילות במסגרת ההנחיות. "אנו פועלים על פי מה שמגדירה הרבנות הראשית

לישראל. שמירה של שני מטרים בין המתפללים. ג'ל חיטוי נמצא במקום לרווחת המתפללים וכמובן יש הימנעות מלחיצות ידיים", מסביר הרב אריאל אליהו מקהילת 'לב חריש'. "איננו מאשרים ליותר מ-15 מתפללים להתכנס יחד לתפילה. במידה ומגיעים 20 תושבים הם מתפצלים לשני מניינים נפרדים".
למרות השמירה על ההנחיות, יש מי שקורא לסגירה מלאה של בתי הכנסת בעיר. "אין לחכות לרבנות הראשית ולסגור עוד היום את בתי הכנסת, על אף הקושי הרגשי הרב הכרוך בהחלטה", כתב אחד התושבים והיה מי שטען כי ההנחיה המשאירה בידי המתפללים שיקול אם להגיע או לא להגיע היא בפועל, קביעה כי עדיף להישאר ולהתפלל בבית.
להימנע מטבילה במקוואות

לסגירת בתי כנסת בתקופה זו יש מעבר לשמירה על בריאות הציבור גם השלכות מורליות. דווקא בתקופות קשות, התפילות מחזקות את המתמודדים מול המצב הקשה ואי הוודאות.
ראוי לציין כי הויכוח בחריש כבר הוכרע במקומות אחרים בארץ, שהחריפו באופן דרסטי את ההגבלות על התפילה. סגירת בתי הכנסת בשוהם, ירוחם, בת-ים וקריית מלאכי היא דוגמה לכך. החרפה מורגשת גם בבני ברק, שם הורו הרבנים לקיים את תפילת ערבית בימי חול ושבת בבית והמליצו לגברים להימנע מטבילה במקוואות. המלצה שאימצו גם בחריש. הרב אליהו סבור כי ההחמרה במקומות שונים בארץ הגיעה בעקבות התעלמות מקיום ההנחיות של הרבנות הראשית. "ברגע שנמצא כי לא מקשיבים אחר ההוראות, וניכר כי הציבור לא אחראי מספיק, ההנחיה היא מאוד ברורה – לסגור את בית הכנסת. כמובן שלא כך המצב אצלנו", הוא סיכם.