פרישתו של יוחאי פרג'י מהקואליציה מייצרת לראשונה בחריש מצב חדש. מהו תפקידו של ראש האופוזיציה, עד כמה הוא יוכל להשפיע על העשייה בעיר, מהם האתגרים עימם הוא צריך להתמודד והאם תושבי העיר צפויים להרוויח מהמהלך?
פרישתו של חבר המועצה יוחאי פרג'י מהקואליציה לפני כשלושה שבועות יצרה תקדים פוליטי בעיר. עד כה פעלו נבחרי הציבור בעיר במסגרת קואליציה רחבה מ'קיר לקיר'. לראשונה בקדנציה הנוכחית, תפעל בחריש אופוזיציה עירונית אשר תונהג על ידי סיעת יחיד.
עם עזיבתו את הקואליציה התנתק פרג'י משותפיו לסיעת 'בית טוב לחריש' יוסי גולדמן ושלמה קליין. ההסכמים הקואליציונים שנחתמו בין חברי הסיעה לראש המועצה יישארו בעינם, בהבדל קטן, מעתה ואילך לפרג'י לא יהיה חלק במסגרת הזו והוא לא יעסוק בנושא החינוך בו טיפל בשנתיים וחצי האחרונות.
יחיד מול רבים
כיו"ר האופוזיציה צפוי פרג'י בשבועות הקרובים לקבל לידיו את ניהול ועדת הביקורת העירונית ולהפוך לחבר בוועדות החובה השונות. במכתב הפרישה ששיגר פרג'י לראש העיר הוא כתב: "כל עיכוב ביישום החלטה זו יהווה פגם חמור באיוש ועדות המועצה ויפגע בייצוג הציבור ובניגוד לדין".
ביטוי ראשון להתנהלות החדשה נצפתה בישיבת המליאה שהתקיימה לאחרונה. פרג'י הגיב באופן טעון וביקורתי לנושאים השונים ואף הצביע "נגד" בהצבעה אחת ונמנע באחרת, בשונה משאר חברי המועצה.
העובדה שבחריש מאז תחילת הקדנציה לא היה חבר באופוזיציה בראש וועדת הביקורת – זו תקלה
רבים מתושבי העיר מקווים שמעבר למאבקי הכוח בין פרג'י ויצחק קשת, ראש העיר, קיומה של אופוזיציה עירונית תפעל בטווח הארוך לטובת העיר. אחרי הכול, תכליתה של אופוזיציה היא להוות משקל נגד לשלטון ולשמש עין בוחנת לפעילות 'ההנהלה' העירונית. מהם הכלים העומדים לרשות האופוזיציונר החדש בעיר ומהם גבולות השפעתו על הנעשה ברשות המקומית, בייחוד כשמדובר בחבר מועצה יחיד מול רבים?
לחזק את כוחם של חברי המועצה
במחקר שערך ארגון לובי 99, ארגון שמקדם את האינטרסים של הציבור הרחב בנושאים חברתיים, עולה כי ברשויות המקומיות, בשונה מהרמה הלאומית, לא מתקיימים איזונים ובלמים משמעותיים בין ראש הרשות לנבחרי הציבור במועצה. חברי לובי 99 הציעו לחזק את כוחם של חברי המועצה הנבחרים, דרג הנבחר באופן דמוקרטי ומייצג בצורה טובה את כלל התושבים ברשות, אל מול סמכויותיו הנרחבות של ראש הרשות. לדבריהם, לחברי המועצה יש השפעה מועטה עד לא קיימת על קבלת ההחלטות.
נתונים אלה מעידים גם על מרחב הפעולה המצומצם של האופוזיציה, להשפיע על סדר היום המוניציפלי.
כיום רוב רובם של חברי המועצות בישראל נמצאים בקואליציה ומעדיפים להתמקד יותר בעשייה ופחות בביקורת ויש לכך הסבר הגיוני
עם זאת, ישנה חשיבות יתרה לקיומה של אופוזיציה ברשות המקומית. כך לפחות מאמין אופיר פז-פינס ראש המכון לחקר השלטון המקומי באוניברסיטת תל אביב.
"זה מצב לא רצוי שאין אופוזיציה ברשות מקומית. זה כמובן לא מנוגד לחוק אך בהחלט מנוגד לרוח החוק. המחוקק קבע שבכל רשות מקומית תהיה ועדת ביקורת שבראשה יעמוד חבר אופוזיציה ויצא מנקודת הנחה שתמיד יהיו חברים באופוזיציה במערכת מוניציפלית. העובדה שבחריש מאז תחילת הקדנציה לא היה חבר באופוזיציה בראש הוועדה הזו – זו תקלה. אופוזיציה במועצת חריש תגרום לועדת הביקורת לפעול על פי חוק".
תפקיד האופוזיציה אינו מתגמל
על יכולת ההשפעה של סיעת יחיד באופוזיציה עירונית אומר פז-פינס: "כראש ועדת הביקורת יוכל ראש האופוזיציה לעשות דברים משמעותיים למרות שהוא ימצא עצמו באופן טבעי בדעת מיעוט. עם זאת, הוא יוכל להוציא מכתבים ופניות וכיו"ר ועדה יש לכך משקל".
פז-פינס גורס כי מעמד חברי האופוזיציה ברשויות המקומיות נמצא בשנים האחרונות בירידה מתמדת, בעוד כוחם של ראשי הרשויות הולך ומתעצם: "כיום רוב רובם של חברי המועצות בישראל נמצאים בקואליציה ומעדיפים להתמקד יותר בעשייה ופחות בביקורת ויש לכך הסבר הגיוני. בעוד הציבור מתייחס לבחירות הארציות במושגים אידיאולוגים בהם יש מקום לקואליציה ואופוזיציה, בבחירות המקומיות הציבור מעוניין בעשיה וביצוע ומבקש שהרשות תעשה מה שצריך כדי לשפר את השירותים המוניציפליים, ולכן המאבקים האישיים, לא פעם, לא מעניינים את הציבור וכתוצאה מכך לא 'מתגמלים' את חברי האופוזיציה".
בתקופת כהונתו של פז-פינס כשר וחבר כנסת הוא ניסה לקדם הצעת חוק שביקשה ל'השוות תנאים' בין אופוזיציה בשלטון המרכזי לזו שבשלטון המקומי, הצעה שלא קודמה בסופו של דבר. "בשלטון המרכזי מוגדר ליו"ר האופוזיציה מעמד סטטוטורי. עומדת עבורו הזכות לנאום לאחר יו"ר הקואליציה, הוא מקיים שיחות עדכון תקופתיות אחת לחודש עם יו"ר הקואליציה, נואם בטקסים והוא מתפקד כאלטרנטיבה שלטונית. בשלטון המקומי זה לא קיים וחבל. אם היה מעמד ליו"ר האופוזיציה מעמד זהה למקבילו שבכנסת, יתכן והיינו רואים במערכת המוניציפלית הרבה יותר חברי מועצה באופוזיציה".
"ראש המועצה לא מאפשר לחברי אופוזיציה לעבוד"
עו"ד אייל כגן, יו"ר האופוזיציה במועצת פרדס חנה- כרכור, עבר תהליך דומה לזה של פרג'י. כגן התחיל את הקדנציה הנוכחית כחבר קואליציה אך נטש אותה לאחר כשנה והתמנה ליו"ר האופוזיציה. כגן לא לבד, ארבעה נבחרי ציבור נוספים שייכים לאופוזיציה אותה מתאר כגן כקשוחה ועניינית, כזו שעובדת בשיתוף פעולה אל מול הקואליציה. חמשת חברי האופוזיציה בפרדס חנה רשאים על פי חוק לכנס ישיבות שלא מן המניין ומהלך זה שינה לדברי כגן את המפה הפוליטית המקומית.
"הצלחנו לעצור ישיבת תקציב בעקבות פניה שלנו למשרד הפנים וזאת כי לא קיבלנו את הצעת התקציב כראוי ובהמשך נלחמנו על כל סעיף בתקציב", מציין כגן דוגמה לפעילותם.
כגן מונה את האתגרים שעומדים בפני חברי אופוזיציה בשלטון המקומי: "במערכות מקומיות רבות ראש המועצה לא מאפשר לחברי אופוזיציה לעבוד. הגשנו עשרות הצעות לסדר למועצת העיר ורובן ככולן מתוך עיקרון הורדו מהפרק. מי שנפגע מכך הם התושבים. זה יכול להשתנות רק כאשר ראש המועצה מספיק בטוח במעמדו ואז הוא בוחן הצעות לגופן ועל בסיס התועלת שלהן".
רוב ראשי המועצות לא מבינים את התפקיד, לא פועלים בשקיפות, ומתייחסים לאופוזיציונרים בתור אויבים
"תפקיד סיזיפי ולא מתגמל"
"לחבר אופוזיציה יש תפקיד סיזיפי לעיתים ולא מתגמל אך מאוד מאוד חשוב לאתגר, לשמור על מינהל תקין, לשמור על הכסף הציבורי ולהיות עם היד על הדופק", מדגיש כגן ומונה גם את יתרונות התפקיד: "חבר האופוזיציה הטרי בחריש יהנה מדבר אחד משמעותי שלא יכל ליהנות ממנו בקואליציה והוא החופש והיכולת ללכת עם האמת שלו ללא מגבלות קואליציונית ועם זה הוא צריך לצאת דרך. גם אם הוא אינו מצליח להזיז דברים באופן אופרטיבי עובד חבר האופוזיציה מול הציבור ועבורו. לא חסרות דוגמאות לאורך ההיסטוריה של מנהיגים שצמחו מהאופוזיציה, רה"מ מנחם בגין היא אולי הבולטת מביניהן.
לדברי כגן "מרחב הפעולה קיים ביתר שאת בוועדה המקומית לתכנון ובנייה שם האופוזיציה מהווה קול מאוד ברור בכל הקשור לתכנון ובנייה בעיר. בנוסף אנו חברים בועדות השונות ובמקומות הללו אנו יכולים לפעול.
"ברור לי שהאופוזיציה היא חלק בלתי נפרד מהשלטון הדמוקרטי ויש לה תפקיד חשוב. רוב ראשי המועצות לא מבינים את התפקיד, לא פועלים בשקיפות, ומתייחסים לאופוזיציונרים בתור אויבים. אדרבא, ראש מועצה בעל עמוד שדרה צריך להודות לפעילות האופוזיציה", הוא מסביר.
ומהן העצות ששולח כגן ליו"ר האופוזיציה הטרי בחריש? "עליו להיות חזק, לא לשכוח מנין הוא בא והעובדה שהוא נושא משרה ונבחר על ידי הציבור לייצגו. עליו לזכור תמיד שהוא נשלח לשם על מנת לפעול עבור התושבים וייצוגם ולהאמין בשליחות אותה הוא מבצע".
האם בזמן שנותר עד לבחירות המקומיות הבאות באוקטובר 2023 תצליח האופוזיציה החדשה בחריש להניע תהליכים חדשים לטובת תושבי העיר? ימים יגידו.