גן לילדות בגילי 4-3 החל לפעול ללא היתר בדירת מגורים ברחוב שוהם. הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה הוציאה צו סגירה למקום אבל מפעילי הגן פרצו לדירה, החליפו את המנעול והמשיכו בפעילות כמו לא היו דברים מעולם. השכנים חסרי אונים: "הגענו לחריש מתוך שאיפה לאיכות חיים, לשקט, להתנהלות של חוק וסדר ולא למסגרות פיראטיות"
באוגוסט 2021 גילו דיירי בניין שוהם 17 באקראי כי בקומה הראשונה בבניין, בדירה עם מרפסת לא גדולה, מתוכנן להיפתח גן עבור 15 ילדות בגילי 3-4 מזרם החינוך החרדי-ליטאי. "זה רעש מפעילות הגן במהלך היום, זה עומס תחבורתי בבוקר ומטרד של חנייה. למרות התנגדות השכנים הם פשוט בחרו 'לצפצף' עלינו לאורך כל הדרך", מציין מיכאל המתגורר בבניין.
"אנחנו אמנם חרדים, אבל הגענו לחריש מתוך שאיפה לאיכות חיים, לשקט, להתנהלות של חוק וסדר ולא למסגרות פיראטיות", הוא מסביר ומוסיף: "המצב הקיים גם פוגע בדיירים וגם בילדות. העירייה היא זו שצריכה לדאוג לחינוך לכל זרם למבנה. אם יש מצוקה צריך לפנות לעירייה, זה לא פתרון לפתוח גנים בדירות פרטיות".
הוועדה הוציאה צו סגירה, מפעילי הגן התעלמו
דרישת הדיירים לסגור את הגן נבדקה ונמצאה מוצדקת. הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה הוציאה ב-19 בספטמבר צו מנהלי להפסקת שימוש בדירה בגין שימוש בדירת מגורים לגן ילדים ללא היתר.
למרות הצו, מפעילי הגן התעלמו והפעילות בגן נמשכה על אף האיסור. בוועדה החליטו להחמיר את האכיפה ובשבוע שעבר, יום שלישי ה-16 בנובמבר, הודיע פקח הוועדה לבעל הדירה על סגירת הדירה לתקופה של 60 יום לאלתר תוך החלפת הצילינדר ונעילת דלת הדירה.
גם זה לא עזר. מפעילי הגן לא ויתרו: "לאחר מתן צו הסגירה והחלפת מנעול על ידי הפקח, הגיע האחראי על הגן, טיפס על הפרגולה של השכן ומשם פרץ לדירה. הם החליפו את המנעול וחזרו להפעיל את הגן", מעיד מיכאל. "כשפנינו למשטרה אמרו לנו שזה לא בטיפולם אלא בטיפול הוועדה המיוחדת שצריכה להגיש תלונה. כך נוצר מצב שהוועדה תולה את חוסר האכיפה במשטרה והמשטרה תולה זאת בוועדה".
בעל הנכס: "זוהי סתם התעקשות נגדי"
בעל הנכס נאור יונה, שהשכיר את הדירה למפעילי הגן, מתגורר באשדוד ומשרטט תמונה שונה להשתלשלות העניינים. לטענתו, שני הצווים ששלחה לו הוועדה המיוחדת התקבלו על ידי גננות הגן והם כלל לא הובאו לידיעתו. עם זאת, הוא מצדד בהמשך פעילות הגן בדירתו ומסביר כי ההתעקשות והמאבק של הדיירים נשענים על שני מניעים, אחד מהם הוא עדתי: "בבניין הסמוך אלינו פעל בשנה שעברה גן של תולדות אהרון שהביא צרות לדיירים, לכן השכנים חששו שיתרחש בבניין שלנו אירוע דומה, אך כלל לא מדובר בתולדות אהרון אלא בחרדים ליטאים. בנוסף, בבניין שלנו פועל מעון של חרדים ספרדיים בקומת הקרקע אליו אין כלל התנגדות. זה מאוד מוזר בעיני. מה ההבדל? הרי ילדי הגיל הרך זה רעש וטיטולים ובדירה שלי מדובר בבנות בגיל גן שההורים מביאים אותן ב-8:00 בבוקר ושבים לאסוף אותן בשעה 13:00. זוהי סתם התעקשות נגדי". לעניין הפריצה לדירה שננעלה והחלפת הצילינדר על ידי המפעילים משיב יונה כי שמע על המקרה לראשונה בשיחה עימנו ומדגיש כי הוא לא תומך בפעולה מסוג שכזה.
הטיעון של יונה בדבר הפעלתו של מעון באותו בניין זוכה לתשובה חריפה מדיירי הבניין: "אכן יש מעון בדירת גן. את הילדים שנמצאים שם לא שומעים ולא רואים, יש להם חצר גדולה עם מתקנים ומשחקים וכמובן גם שאין כל שימוש במעלית", מסביר מיכאל. "הטענה שאם יש מעון אז גם להם מותר לפתוח גן – מגוחכת. בתור וועד בית לא שמעתי אחד שמתלונן על המעון ויש הסכמה של כלל הדיירים בניגוד מוחלט לגן בקומה ראשונה".
"על חשבון הגב שלנו": מפעילי הדירה קיבלו הארכה
ומה קורה כעת? השכנים מתלוננים כי בשלושת החודשים האחרונים הם פנו ללא הרף הן למשטרת ישראל והן לפקחי הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה חריש בדרישה לעצור את הפעילות החינוכית שמתבצעת ללא אישור וללא הסכמת השכנים ועד כה לא נמצא פתרון.
"אתמול (שני), הודיעו לנו כי יגיעו לרתך את הדלת וזה לא קרה. עוד אמרו לנו כי בהמשך תהיה נוכחות שוטרים כדי לוודא שהגם לא נפתח שוב" סיפרה ב' (השם המלא במערכת) דיירת הבניין. "בדקנו זאת היום מול המשטרה והסתבר כי בעלי הדירה קיבלו הארכה. למה עושים כזה דבר על חשבון הגב שלנו? אנחנו סובלים מהמטרד הזה כבר שלושה חודשים", הוסיפה.
בירור עם הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה חריש מעלה כי אכן מפעילי הגן קיבלו הארכה: "בתאריך ה-16/11/2021, פקח של הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה סגר את הדירה והחליף את המנעול במקום. לפני כמה ימים המקום נפרץ, הותקן מנעול חדש והם חזרו למקום בניגוד לחוק. המשטרה מעודכנת ומעורבת באירוע". עוד מסרו בוועדה כי "שלשום התקבלה הודעה מהמפעילים של הגן שהם מפנים את המקום. הודעה ברוח זו נמסרה על ידי המפעילים לוועדה וגם למשטרה. היום (רביעי) המעון ייבדק שוב על ידי פקחי הוועדה".
ממשטרת ישראל נמסר כי הנושא נמצא בטיפולה.
חוק חינוך חובה בחריש
הפעלת הגן בשוהם שביקרו בו ילדות בגיל חינוך חובה מעלה שאלה גם לגבי אחריות העירייה בנושא הפעלת הגן כמסגרת פרטית ופיראטית. מדוע בנות בגילי 3-4 מבקרות בגן פרטי ללא היתר ואינן רשומות לחילופין, במסגרת חוק חינוך חובה בגן ממ"ח שנפתח עבורן על ידי העירייה? האם עיריית חריש עוקבת אחר התלמידים שצריכים לבקר במוסדות מוסדרים בתחומה בהתאם לחוק חינוך חובה?
עיריית חריש שנדרשה לשאלות אלו השיבה לפניית 'חריש 24': "מפאת חוק הנוער העירייה מנועה מלהתייחס לגופו של עניין. באופן כללי וללא קשר למקרה הספציפי שבפנייתך, נדגיש שהעירייה פועלת בהתאם לנוהל ביקור סדיר בנושא התראות להורים, ועושה זאת על פי רישומי הכתובות שבידה. אכיפת שימושים חורגים הינה בסמכות הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה".
ממפעילי הגן לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הידיעה.
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!