קבלת הפנים שחריש הכינה למפקד החדש של תחנת משטרת עירון סגן ניצב דודי רוזנטל היתה "חמה": רצף אירועים פליליים מסכני חיים, עימותים בין אוכלוסיות בעיר, עלייה תלולה בגניבות רכב, חבורת פשיעה חדשה שהיגרה לעיר וצוות שיטור מצומצם, שמתמודד עם מספר אירועים הולך וגדל. כעת, ארבעה חודשים מכניסתו לתפקיד, סנ"צ רוזנטל עושה סדר
"חריש היא אתגר עצום. זה כמעט כמו לפקד על שתי תחנות", כך פותח את דבריו סגן ניצב דודי רוזנטל שקיבל לידיו את הפיקוד על תחנת עירון בחודש אוקטובר האחרון. "חריש עוברת תהליך דמוגרפי ואורבני ייחודי ויוצא דופן. אנחנו כמשטרה ואני באופן אישי, עסוקים מאוד ומקדישים זמן ומשאבים רבים לשאלה איך אנחנו מפתחים את שירותי המשטרה בעיר חריש. היום אני מוצא עצמי, כמי שמפקד על תחנת עירון שיש לו את כל ואדי ערה "על הראש", מושקע הרבה מאוד בחריש, פיזית".
"מלחמה סיזיפית": העיר גדלה פי 10
הסיבה לאתגר הקשה של המשטרה טמונה בצמיחה של העיר אל מול המשאבים הקיימים. "בחריש פועלת נקודת משטרה שהוקמה כשגרו בה כ-3,000 תושבים. כיום מתגוררים בעיר למעלה מ-35 אלף תושבים, ולכן זה מייצר עבורנו אתגר עצום".
למרות הצמיחה הגדולה, משאבי המשטרה לא גדלו באותו יחס. סגן ניצב רוזנטל מתייחס בגילוי לב לפער בין צורכיה הבטחוניים של חריש לבין כוח האדם המוקצה לעיר: "אני אומר באופן גלוי: כרגע, המשאבים שיש לי בחריש לא מתאימים לאתגרים. אוכלוסיית העיר צמחה תוך זמן קצר פי 10. נרצה או לא, הגדילה הזו מביאה איתה את הצורך הגובר בשירותי משטרה. אנו לא יכולים לשים בכל פינת רחוב שוטר. אין לנו את היכולת הזו ולכן אנו מנתחים את האירועים ברמת זמנים ואזורים, ומקיימים שיתוף פעולה מדהים עם העירייה, עם משמר השכונות שעושה עבודת קודש, תחנות שכנות ומחוזות שכנים. בהתאם לניתוחים שאנו עושים, אנו מווסתים, מעת לעת, כוח מבצעי מוואדי ערה לחריש. בזכות הפעולה הממוקדת בשבוע החולף נעצרו שני חשודים בדרכם לביצוע התפרצות בחריש. לצערי זה טיפה בים וזו מלחמה סיזיפית".
חריש בהשוואה לפתח תקווה או חדרה
סנ"צ רוזנטל מודע לשיח הער המתנהל בחריש בנוגע לתחושת הביטחון והיקף האירועים הפליליים. "יש בחריש הרבה שיח בנושא ובצדק. בסוף, כשאתה קונה בית בישוב חדש, אתה מצפה לכמה שיותר ביטחון אישי. עם זאת, בהסתכלות השוואתית בין חריש אל מול ישובים אחרים, כדוגמת פתח תקווה, כפר סבא או חדרה, בכל הקשור לגניבות רכבים, לצורך העניין – המצב בחריש טוב יותר.
"אני מודע לכך שבשבועות האחרונים יש עליה בכמות גניבות כלי הרכב בחריש. מה מוביל לזה? ראשית, באופן טבעי העיר גדלה ואיתה כמות הרכבים ביישוב. שנית, ישנה עליה ברמה הארצית בהיקף גניבות ואנחנו לא שונים משום מקום אחר. גנבי רכב שעבורם זה מקצוע לכל דבר ופועלים באופן סדור – אינם טיפשים. הם עוקבים אחר פעילות המשטרתית ומזהים מה האזור החשוף יותר בכל רגע נתון. השבוע, לדוגמה, ביצענו פעילות מוגברת בחדרה, זיכרון יעקב וחריש. מאיפה נגנבו הרכבים? מקציר".
בצוותא: "השטח הרבה יותר רגוע"
את המפתחות לתחנת עירון ובתוכה חריש קיבל סנ"צ רוזנטל בעיצומה של התנגשות בין מגזרית בעיר ובשכונת בצוותא בפרט, ובשרשרת אירועים של חיכוכים בין תושבים חילונים וחרדים שהעסיקו מאוד את כוחות השיטור במרחב. "תמהיל האוכלוסיה המגוון בחריש, מייצר אתגרים בכל הקשור לסדר הציבורי וענייני חרדים-חילונים. לכך יש להוסיף כי בחריש כיום ישנו אחוז הולך וגדל של בני מיעוטים המתגוררים בעיר. זו כמובן זכותם, אבל בסופו של דבר, כל אלו מייצרים עבורנו אתגר עצום".
תהליכי גישור ו"מניעה מצבית" בהם השקיעה המשטרה, הביאו לדבריו להרגעת הרוחות בשכונת בצוותא: "כרגע יש רגיעה בנושא הסדר הציבורי בחריש, זה לא מגיע משמיים, אלא בזכות המעורבות שלנו ושלי באופן אישי בזיהוי המורכבויות ובפעולות "לפרק" אותן. אני משקיע בכך המון שעות עבודה ואני עושה את זה באהבה גדולה, כי אני חושב שזה נכון. עובדתית, בחודשים האחרונים השטח הרבה יותר רגוע בעיר. אם אני מזהה שמתפתחת מורכבות בנושא בין מגזרי בחריש, אני לא מחפש רק את האכיפה והמעצרים אלא פועל גם ברמת הנעת תהליכי גישור. כשאנשים יושבים ומדברים אחד מבין את צרכיו של האחר. כמובן שבמקרים בהם נדרשת אכיפה אנחנו משקיעים בכך המון משאבים.
לראיה, במקרה הנחת רגל החזיר בשכונת בצוותא, כביכול אירוע פעוט, השקענו בתחנה את כל מה שיש לנו, עשינו עבודה והבאנו את הבנאדם והוא נעצר. אנו משקיעים קטנה כגדולה", משתף סנ"צ רוזנטל ומדגיש שוב את המגבלות: "האם אני חושב שיש לי מספיק משאבים בשביל לטפל היום בכל האתגרים של חריש? לא".
על האוכלוסייה בעיר: "חלקה שומרת חוק וחלקה פורעת חוק"
סנ"צ רוזנטל שופע מחמאות ל- 14 השוטרים והשוטרות שמוקצים כיום לנקודת חריש ומשבח את פעילותו מפקד הנקודה בשנתיים האחרונות, רב פקד ראפת עזאם. "תודתי נתונה לשוטרים הללו שעושים עבודה נפלאה", מדגיש סנ"צ רוזנטל ומספק נתונים על היקף העבודה.
"אם בשנת 2018 בוצעו כ- 3,000 פניות של תושבי חריש למוקד 100, בשנת 2021 טיפלה המשטרה בכ- 9,000 פניות. פי שלושה אירועים על אותו מספר של שוטרים. אלו מספרים לא נורמליים. ניתן לראות זינוק דומה גם בכמות תיקי החקירה. מ-500 תיקי חקירה בשנת 2018 ל- 1,700 תיקים בשנה החולפת".
סנ"צ רוזנטל מאשר כי רק 58 מהתיקים מתייחסים לעבירות פליליות כמו גניבות רכב ומפרט באילו נושאים אחרים נפתחו תיקים: "סיכמנו את השנה עם סדר גודל של כמעט 300 תיקי אלימות במשפחה. יש תיקים של פגיעה בחסרי ישע וילדים ויש תיקים העוסקים בסכסוכי שכנים. עם זאת, אין בחריש חריגות או בולטות מסוימת. ביחס לכמות האוכלוסייה המתמטיקה היא הגיונית.
"אפשר לאהוב את זה או לא", הוא מוסיף, "אך חריש היא ברמה סוציו-אקונומית 5 ובאופן טבעי כשהמחירים יותר זולים, אוכלוסייה מגיעה לחריש מכל רחבי הארץ", מוסיף רוזנטל. "חלקה שומרת חוק וחלקה פורעת חוק. המיקום האסטרטגי של חריש והקירבה לצירי תנועה ראשיים, מושכים לעיר גם אנשים עם רמה סוציו-אקונומית נמוכה יותר, שייתכן ובמקומות אחרים ביצעו עבירות פשיעה כאלו או אחרות".
על רצף האירועים הפליליים ומסכני החיים שאירעו בעיר בשנה החולפת, כמו השלכת רימון לבית עסק או ירי למרפסת משיב סנ"צ רוזנטל: "התיקים מטופלים, חלקם בתחנת עירון, אחרים ביחידה ללוחמה בפשיעה של מרחב מנשה ותיקים נוספים בימ"ר חוף וביחידות נוספות. ביחס למשאבים חריש מקבלת טיפול ראוי. האם אני חושב שהיא ראויה ליותר? חד משמעית כן ולכן אני פועל לטובת הדבר הזה. כך או כך, המרחב הציבורי בחריש בטוח מאוד, אף יותר ממקומות אחרים, לצד זה, לא ניתן לצפות לאפס אירועים, זה לא יכול לקרות".
בין פשיעה לאיכות חיים
"כן, יש גם עבריינים. כן, יש ארגוני פשיעה כאלו ואחרים שחלקם עברו לגור בחריש, כמו בכל מקום אחר", אומר רוזנטל. "לשמחתנו, משפחת פשע שחלק ממנה עבר לגור בחריש והימצאותה כאן גררה אחריה הנחה של מטען, עזבה את העיר לאחר תקופה קצרה, זאת לאחר עבודה מאוד משמעותית שביצענו ולא אכנס לפרטים".
האם אתה מזהה תהליכים של פשיעה מאורגנת בחריש?
"בחריש ישנן חבורות פשיעה כאלו או אחרות, שבאופן טבעי עברו לשם. חלקן כבר היו שם עוד קודם לבניית העיר. הן מטופלות ואני חושב שלא מרגישים אותן ברמת היום-יום. אנחנו נמשיך לטפל ולעשות. בראייה כוללת לטעמי, חריש היא עיר עם איכות חיים טובה מקום שכיף לגור בה עם סביבה ציבורית נעימה, עיר מתפתחת שעדיין מצפים לה ולנו כמשטרה אתגרים בתוכה".
האתגר המשטרתי המרכזי שהציב לעצמו בחריש, הוא לדבריו, החתירה לגישור על הפערים בין המשאבים שיש בידו לבין שירותי המשטרה הנדרשים בחריש. "תיכננו עיר אך במה המדינה לא השקיעה? במשאבי משטרה. ולכן ישנה הירתמות משמעותית של מרחב מנשה ומחוז חוף אל מול הגורמים הארציים להקצות משאבים לחריש וכמה שיותר מהר. אילו משאבים אנו מבקשים? בשלב הראשון, יותר שוטרי סיור ויותר חוקרים, יותר שוטרים קהילתיים ויותר שוטרי תנועה. השלב השני הוא שהדבר הזה יצמח לידי תחנה.
"ברגע שיחליטו על הפיכתה לתחנה מן הסתם זה יצטרך להיות מלווה בתהליך של הקמת מבנה. אין לי בשלב זה הבטחות ללוחות זמנים בנושא, אך אני יכול לומר שאנו, כדרג השטח, דוחפים לזה בצורה משמעותית, יחד עם עיריית חריש".
על חלקה של עיריית חריש במאמצים להבטחת הבטחון של תושבי חריש והאם לתפישתו ביכולתה לבצע מהלכים להטבה של המצב, משיב סנ"צ רוזנטל, כי אין זה מתפקידו לעסוק בנושא. עם זאת הוא מציין כי: "מחלקת הביטחון בעירייה אקטיבית ובמקרים בהם נדרש שיתוף הפעולה שלה, אנחנו מקבלים מענה. אני חושב שבסוף הם כן עושים עבודה. אני מזהה שם הרבה רצון טוב ותהליכי התעצמות ברמה הטכנולוגית".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!