ראשי רשויות יהודים וערבים מהאזור חתמו על הצהרה משותפת המגנה אלימות ומעודדת חיים של שיתוף פעולה וכבוד הדדי. יצחק קשת קלקל את האידיליה: "יפה מאוד שאנו מצטלמים ביחד ואנו חותמים יחד על אמנה משותפת, אך בפועל מה שקורה זה שקיצונים הורסים לנו את המדינה"
כנס מיוחד של ראשי רשויות יהודים וערבים, נערך אתמול (חמישי) במועצה האזורית מנשה. במפגש שנערך תחת הכותרת: "יהודים וערבים מסרבים להיות אויבים" יצאו מנהיגי הציבור בקריאה משותפת להפסקת האלימות בערים ובכבישים ולחזרה לחיים משותפים. בכנס אותו אירח אילן שדה, ראש המועצה האזורית מנשה, לקחו חלק, ראשי עיריות חדרה, אום אל פאחם, באקה אל גרביה וחריש וראשי מועצות נוספות בסביבה.
בהצהרה משותפת עליה חתמו ראשי הרשויות נכתב: "אנו ראשי הרשויות המקומיות באזור ואדי ערה והסביבה, יהודים וערבים, החיים לאורך שנים תוך כבוד וכיבוד כל אחד ואחת על דעותיו ועמדותיו ומקיימים שיתופי פעולה הלכה למעשה למען כל תושבי האזור, קוראים לתושבינו ולכל תושבי מדינת ישראל, לאפשר שגרת חיים תקינה ולחשוב גם על היום שאחרי. אנו רואים בחומרה רבה כל פגיעה בחופש קיום מצוות הדת, או כל פגיעה במקומות הקדושים היקרים לכל הדתות. כולנו מקווים ומאחלים שהאלימות תיפסק בהקדם וששני העמים החיים באזור יוכלו לחגוג בשקט ובשלווה את חגיהם – עיד אל פיטר וחג השבועות. אנו מקווים שנוכל כולנו לחזור לשגרת חיים ושיתופי הפעולה, המתקיימים בשגרת היום יום המשותפת של כולנו, תוך המשך קיום דיאלוג מכובד ומכבד להמשך קידום ישובי ותושבי האזור".
חרדה קיומית בקרב תושבי חריש
בתחילה הכל היה נראה אידילי. עו"ד פיראס בדחי, ראש המועצה המקומית כפר קרע, העביר מסרים של אחווה וגינה אלימות: "אנו נמשיך לחיות ביחד ואינטרסים משותפים ימשיכו להוות בסיס לחיי דו קיום בינינו ערבים ויהודים. המשותף בינינו הרבה יותר גדול מהשונה. זה הזמן להגיד באופן ברור ובאופן שלא משתמע לשתי פנים, שאנו לא נשלים עם אלימות, לא עם פגיעה בנפש ולא ברכוש של ערבים או יהודים".
אולם אז יצחק קשת קיבל את זכות הדיבור ונקט בטון ביקורתי: "אנחנו באחד הרגעים הכי קשים של מדינת ישראל, אי פעם. לצערי הרב מה שקורה היום במדינת ישראל הוא גל עכור מאוד וכל מה שנבנה פה בעשרות השנים האחרונות מחזיר את הגלגל לאחור".
"יפה מאוד שאנו מצטלמים ביחד ואנו חותמים יחד על אמנה משותפת, אך בפועל מה שקורה זה שקיצונים הורסים לנו את המדינה. למה אנחנו נותנים להם להרים את הראש?", תהה קשת.
הוא הוסיף וציין כי בחריש ישנה אוכלוסייה שהגיעה לעיר ממקומות שונים ורבים בארץ והם אינם מורגלים לגור בסמיכות לישובים ערביים. "מה שהתושבים חווים בחריש בימים האחרונים זו חרדה קיומית אמתית. אנשים חוששים לחזור הביתה", ציין קשת בהתייחסו להפרות הסדר בוואדי ערה בימים האחרונים.
קשת: "זה לא הדדי, אין סימטריה"
דבריו של קשת גררו תגובות סוערות בקרב ראשי הרשויות הערביות. עו"ד בדחי התפרץ לדבריו של קשת וביקש להדגיש כי התחושות הן הדדיות ושגם הציבור הערבי חי בפחד, אך קשת ביטל את דבריו ואף כינה אותם דברי שקר: "זה לא הדדי, אין סימטריה", התעקש קשת.
"אם אתה חושב שהציבור שלנו לא מפוחד ולא כועס על המראות ועל האנשים שנפגעו בערים היהודיות אתה טועה! אנו כאן מתוך מטרה למצוא את המשותף ולא את השונה", השיב לו עו"ד בדחי.
ההתכתשות המילולית בין השניים גרמה לתפנית במפגש, האווירה המפויסת נעלמה ושדה, ראש המועצה האזורית מנשה ניסה ליישר את ההדורים: "אנו יכולים לנהל דיון נפרד על מי האשמים במצב, אך לא לשם כך באנו הנה. הגענו כדי להיות מאוחדים בקריאה נגד אלימות וחזרה לשגרה. באנו לקרוא להפסקת מעשי האלימות, לכך שכולנו נחיה פה תוך שיתופי פעולה", סיכם שדה.
"לא לתת מקום לקיצונים"
קשת ניסה לתקן את הרושם שיצר וביקש להעביר מסר מרגיע: "כמנהיגי הציבור אנחנו צריכים לצאת בקול ברור ולומר לציבור שלנו מה נכון. הנפגע העיקרי במצב הזה הוא הציבור הערבי. נבנה פה גשר. תושבי חריש מבלים בכל ישובי הסביבה, אך ממה שאני רואה היום ברחוב בחריש זו הקצנה והצהרה של חוסר רצון לשתף פעולה עם הציבור הערבי. כשיש ואקום, קיצונים מרימים את הראש. אנו כמנהיגי ציבור צריכים לומר כל אחד בעיר שלו 'אתם הקיצונים הורסים את העיר שלי'".
"הקריאה שלי היא לא לתת מקום לקיצונים. אנחנו יודעים לשתף פעולה ואני סומך על המשטרה, יש קושי ואנו נדע להתמודד איתו, אך אין לקחת את החוק לידיים. אנו ראשי הרשויות יודעים יפה מאוד לשתף פעולה יחד, עשינו את זה שנים ונמשיך לעשות את זה גם בהמשך", סיכם קשת.