312 מתושביה העתידיים של שכונת מעו"ף, שתתאכלס בחודשים הקרובים, שיגרו מכתב בקשה לקביעת תעריף ארנונה חריג ומוזל עבורם למשך שלוש שנים. הסיבה: "ההבטחה של המועצה שחריש היא 'עיר שמחכה לתושבים', היא הבטחה שלא ניתן לעמוד בה במקרה החריג של שכונת מעו"ף"
ביום שישי (7/2/2020) קיבל יצחק קשת, ראש העיר, בקשה לקביעת תעריף ארנונה חריג לדיירי שכונת מעו"ף, עליה חתמו 312 מתושביה העתידיים של השכונה. תושבי מעו"ף, השכונה הרביעית בחריש, מבקשים לקבל הנחה של 30% מתעריף הארנונה המקובל למשך שלוש שנים.
"כתושבים עתידיים של חריש, עיר שנמצאת בהליך בנייה כולל, אנו מודעים לאי הנוחות המסוימת המתלווה לחיים בעיר בהתהוות, יחד עם זאת, ההבטחה של המועצה לתושביה העתידיים של חריש היתה לאורך כל הדרך שחריש היא 'עיר שמחכה לתושבים', הבטחה שלא ניתן לעמוד בה במקרה החריג של שכונת מעו"ף", כתבו הדיירים.
במכתב מפרטים החותמים כי שכונת מעו"ף, בניגוד לשכונות אחרות שנבנו בחריש היא שכונה שאין לה עדיין תב"ע (תכנית בנין עיר). "השכונה עוברת רביזיה, ועקב התכנון המחודש, לא רק שאיננו יודעים מה יבנה והיכן, אלא טרם הוברר עדיין מה יהיה אופי השכונה", הם כותבים.
שלבי בניית השכונה יחלו רק זמן רב לאחר האכלוס ותושבי שכונת מעו"ף יאלצו מכורח הנסיבות לחיות באתר בנייה
"המשמעות הנוספת הנגזרת מעיכוב זה היא כי שלבי בניית השכונה יחלו רק זמן רב לאחר האכלוס ותושבי שכונת מעו"ף יאלצו מכורח הנסיבות לחיות באתר בנייה לפרק זמן ממושך של מספר שנים, וזאת בשונה מתושבי שאר שכונות חריש".
"אנו לא נגד המועצה, אלא בעד התושבים"
בחודשים הקרובים עתידות לעבור כ-400 משפחות לשכונה ולהתגורר בפרוייקטים שנבנו במסגרת מחיר למשתכן. הפיתוח הסביבתי בשכונת מעו"ף כולל בשלב זה, מדרכות, עמודי תאורה, כבישים וככרות. אולם בניגוד לשכונות אחרות בחריש, שכונת מעו"ף, שהיתה אמורה להיות מרכז העסקים והפיתוח, עוברת בימים אלה רביזיה, שינוי תכנוני, ולכן טרם אושרה לה תב"ע ולא נבנו בה מבני ציבור.
אלי שטראוס, תושב חריש בהווה, תושב שכונת מעו"ף בעתיד ומיוזמי המכתב מסביר. "לפני חתימת החוזה על קניית הדירה פגשנו את יצחק קשת, ראש העיר, שציין בפנינו שהשכונות בחריש מחכות לתושבים. חלפו למעלה משנתיים ובשכונת מעו"ף דבר לא השתנה", הוא מציין ומוסיף: "אנחנו לא מבקשים הנחה קבועה אלא זמנית, למשך שלוש שנים בלבד, עד שיתקבעו בשכונה תנאי מגורים נורמליים, שנדע מה צפוי לקרות בה. כרגע יש בה רק כלום אחד גדול".
שטראוס מוסיף ומדגיש: "המועצה מכירה את הסיטואציה שהשכונה נקלעה אליה עם התכנון מחדש. אנו מעריכים את המועצה על החשיבה על עתיד השכונה, אך רוצים שהיא תכיר בהשלכות על התושבים. אנו לא נגד המועצה, אלא בעד התושבים, ואנו חושבים שמגיעה לנו הקלה במיסוי".
מכתב התושבים מתייחס גם להבדל בין שכונת הפרחים, שתושביה התלוננו לא אחת על תנאי המגורים בשכונה, לבין שכונת מעו"ף. "ראוי לציין כי למרות שתושביה הראשונים של שכונת הפרחים סיפרו על קשיים במגורים בשכונה, מצב השכונה הוא משמעותית טוב יותר משכונת מעו"ף. לשכונת 'הפרחים' תב"ע ידועה. גם שכונת בצוותא הנבנית בימים אלו, נבנית על ידי יזם אחד בהתאם לתב"ע מוגדרת".
אלי, כיצד הגעתם לתחשיב של 30% הנחה?
"ערכנו שקלול של נתונים שונים ונראה לנו הוגן לבקש הנחה כזו למשך שלוש שנים. חשוב לציין גם שזו לא דרישה חדשה. גם בערים מבוססות ישנן שכונות שזוכות להנחה בארנונה לעומת שכונות אחרות".
לרמת השירותים יש השפעה על הארנונה
שטראוס מסתמך, בין היתר, גם על דבריו של ד"ר אופיר מילר, עו"ד, בעברו יו"ר ועדת ערר לענייני ארנונה. ד"ר מילר מסביר: "עיון בצו הארנונה מלמד כי לצורך קביעת סיווג הנכס לתשלום ארנונה, על הרשות להיעזר בשלושה מדדים: סוג הנכס, גודל הנכס ומיקומו. כלומר, למיקום הנכס יש השפעה לקביעת סיווגו בצו הארנונה. בית המשפט ניתח את החוק ואת התקנות והסיק כי קביעת המיקום, כמדד לקביעת סיווג הארנונה, מלמדת שאמורה להיות השפעה של רמת השירותים ואיכות החיים בסביבת הנכס על קביעת סיווג הנכס", הוא מדגיש.
עוד מוסיף עו"ד מילר: "בחינת פסיקות בתי המשפט מלמדת כי פסיקות אלה סללו את הדרך לתקוף את סיווגם של האזורים הנמצאים, לכאורה, במצב שונה מהסיווג שנקבע להם – בין אם מדובר בשינוי זמני ובין אם מדובר בשינוי קבוע".
כאמור, למעלה מ-300 תושבים עתידיים של השכונה כבר חתמו על המכתב. "אנו ערים לעובדה כי מיסי הארנונה תפקידם לממן פעולתה של הרשות המקומית עבור שירותים שמהם ייהנו גם דיירי השכונה בתחומי חינוך, רווחה ואיכות הסביבה. על אף האמור, אנו, תושבי מעו"ף חריש, מבקשים את מלוא ההתחשבות מצד העירייה במצבה החריג של השכונה", הם מסכמים.
תגובת העירייה: "המכתב המדובר הגיע לעירייה ביום חמישי האחרון בשעת ערב. הנושא בבדיקה".