ב"עיר הילדים" יפעלו בשנת הלימודים הבאה 12 מעונות יום בלבד לגיל הרך, בפיקוח משרד העבודה והרווחה. הפער העצום בין הביקוש להיצע בעיר גורם לתורי המתנה ארוכים ולהרשמה למסגרות פרטיות בעלות גבוהה יותר. יתרה מזאת, חוסר ההסדרה בתחום מקשה על הורים לדעת מי מפעיל את המעון השכונתי וכיצד ניתן להירשם. "נושא מעונות-היום הוא כישלון ענק של מדינת ישראל"
שני מעונות-יום חדשים בפיקוח ממשלתי צפויים להיפתח בשנת הלימודים הקרובה בעיר, האחד בשכונת בצוותא והאחר בשכונת הפרחים. אלה יצטרפו למעונות הילדים הפועלים כיום בעיר. ההיצע הקיים בעיר של מעונות-יום מסובסדים בעיר הוא 'טיפה בים' ביחס לביקוש העצום עבור אלפי ילדים בגיל הרך בעיר.
בניגוד למערך גני הילדים המוסדר ומנוהל על ידי עיריית חריש, מרחב הגיל הרך מתנהל באופן מבוזר ונגיש פחות. על המעונות אחראי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, שמפקח באמצעות אגף 'מעונות היום' על הרשתות הפועלות בעיר.
מעונות היום בחריש מוכרים ומפוקחים ומסגרות אלה מעניקות למשפחות סבסוד בתשלום החודשי בהתאם לקריטריונים שונים. על פי פרסומים רשמיים של משרד העבודה, שכר הלימוד החודשי במעונות המסובסדים נע בין 1,900 שקלים למשפחה ועד 2,900 שקלים. גובה הסבסוד נקבע בהתאם לקריטריונים שונים. לעומת זאת, התשלום החודשי במעון פרטי קשיח יותר ונוטה להיות גבוה יותר, פער שעלול להגיע למאות שקלים מדי חודש למשפחה.
מי המפעיל בשכונה שלי?
ההרשמה למעונות המסובסדים בחריש מטעם משרד העבודה והרווחה נעשית ישירות מול המפעיל. בחריש פועלים שישה זכיינים שונים שמפעילים את המעונות ברחבי העיר. הביזור בתחום וחוסר ההסדרה בלבל הורים לילדים שחיפשו מידע על המעון הקרוב לביתם. במקרים רבים, הורים לא ידעו כלל למי עליהם לפנות וכיצד ניתן לבצע את ההרשמה.
כאמור, בחריש פועלים כיום מספר מעונות: רשת 'אורחות חינוך' מפעילה שתי מסגרות בחריש: מעונות 'אביבים' ברחוב אורן 51 וברחוב ברקת 32 ומעונות 'נטעי חריש' ברחוב טופז 9 ורחוב שקד 3; רשת מעונות "שלהבת עילאי", מפעילה את מעון עילאי ברחוב גפן 35; רשת מעונות 'אמילי' מפעילה מעון ברחוב טופז 9; עמותת 'צלילי החינוך' מפעילה מעון בשם הזהה, ברחוב ברקת 1; ומעון 'יהלום' ברחוב ברקת 29; עוד פועלים בחריש מעונות מאושרים המופעלים על ידי יזמים פרטיים כדוגמת 'כנפי יונה' ברחוב אלה 6 בבעלות אביגיל דהרי.
תפוסה מלאה ב'בצוותא', מפעיל חדש בפרחים
ב-1 בספטמבר צפויים להיפתח שני מעונות מפוקחים נוספים. האחד, בשכונה בצוותא אותו תפעיל רשת יהלום והשני בשכונת הפרחים. אלה יעניקו מענה ראשון, ויחיד בינתיים, למאות ילדי הגיל הרך הצפויים לגור בכל אחת מהשכונות. על פתיחת המעונות מתבשרים ההורים בשלב מאוחר יחסית, בסמוך לפתיחת שנת הלימודים הקרובה.
בשכונת בצוותא תפעיל רשת יהלום מעון ילדים בשכונה. הורים רבים שניסו לרשום את ילדיהם למעון גילו שהתפוסה בו כבר מלאה. לטענת התושבים החדשים ההרשמה למעון החדש בצוותא נסתיימה והמעון יארח ברובו ילדים מחוץ לשכונה. "נכנסנו לרשימת המתנה", ציינה אחת האמהות שעברה להתגורר לאחרונה ב'בצוותא' והוסיפה בטרוניה "מדוע לא נתנו עדיפות בהרשמה לתושבי השכונה? זה נושא שאנו מנסים לברר כעת".
טענה נוספת אותה העלו ההורים היא כל על פי תכנית התב"ע המקורית היו צריכים להיבנות בשכונה שלושה מעונות אולם חברת שפיר שבנתה את השכונה, ערכה שינוי בתכניות ובנתה בסופו של יום מעון אחד בלבד. משפיר נמסר בתגובה לטענות: "נבנו בשכונה 11 כיתות גן ומבנה אחד של מעונות יום וזה לא שונה מהמכרז. ביצענו בדיוק בהתאם לתנאי המכרז ולפרוגרמה המאושרת".
גם בשכונת הפרחים המצב אינו מזהיר. טרם התבהרה זהות המפעיל של המעון הראשון בשכונה ויש שלא יכולים להמתין יותר. משפחת דוד משכונת הפרחים רשמו את בנם לשנה הבאה למעון תמ"ת במושב מאור הסמוך. "בגנים היותר טובים פה אין מקום ובמסגרות הפרטיות לא הרגשנו מספיק ביטחון. בנוסף, בשכונת הפרחים יהיה השנה מפעיל חדש והעדפנו לא לרשום את הילד למעון שתהיה זו שנת פעילותו הראשונה, מבלי שאף אחד מכיר את הצוות", הסביר אבי, אב המשפחה.
רשימות המתנה ארוכות
הפער בין הביקוש הרב להיצע הדל אינו ייחודי לחריש, אך הוא בולט במיוחד בשל חלקה היחסי הגבוה של אוכלוסיית הגיל הרך בעיר ולאור העובדה שרוב ההורים עובדים מחוץ לחריש וזקוקים למסגרת יציבה שתאפשר להם להתפרנס. התוצאה בחריש היא ברורה: רשימות המתנה ארוכות עד מאוד.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2019, עת מנתה חריש כ-13,000 תושבים בלבד, היו 3000 ילדים בני 0-3 בעיר. על פי תקן משרד העבודה מספר הילדים המקסימלי במעונות המפוקחים לגילי 6 עד 15 חודשים הוא 15 ילדים בקבוצה. מספר הילדים המקסימלי לגילי 16 עד 24 חודשים הוא 22 פעוטות בקבוצה ואילו בקבוצת הגיל 25 עד 36 חודשים מספר הילדים המקסימלי יעמוד על 27. תחשיב קל מגלה כי מספר המעונות המפוקחים בחריש מעניק פיתרון חלקי ודל בלבד לביקוש הגבוה ומעיד על מחסור ומצוקה קשים בהרשמה למסגרות מסובסדות לילדי 0-3.
"כישלון ענק של מדינת ישראל"
בשונה מגני הילדים הנבנים בתקצוב משרד הבינוי והשיכון, מעונות יום אינם מתוקצבים על ידי המשרד. גורם המעורה בתחום התכנון והבנייה בחריש מסביר: "נושא מעונות היום הוא כשלון ענק של מדינת ישראל, הנישה הזו של בניית מעונות יום בקושי מתוקצבת על ידי המדינה, אם בכלל, והנושא הזה למעשה פרוץ כיום". עוד הוא מוסיף כי "חריש כעיר צעירה חייבת לבנות מעונות רבים והביקוש אליהם רק ילך ויתגבר. מצוקת מעונות היום בחריש תימשך אלא אם המדינה תשנה את התפישה ותאפשר בנייה של מעונות בדרך אחרת. כך לדוגמה, ניתן לאפשר ליזמים פרטים לבנות מעונות יום בשטחי מסחר או בשטחים אחרים ולהשכירם לעמותות וחברות המפעילות את הצהרונים. רק כך ניתן להגדיל את ההיצע והפריסה בעיר".
מעונות פרטיים? השכנים מתנגדים
עד שיימצאו פתרונות ארוכי טווח נאלצים ההורים למצוא פתרונות יצירתיים ועכשוויים. על הביקוש העצום למסגרות חינוכיות לגיל הרך מנסים לענות המשפחתונים והמסגרות הפרטיות בעיר. במרבית המקרים, מדובר בדירות גן בבנייני מגורים שהוסבו לפעוטונים. פתרון זה נוטה לעורר מחלוקות רבות בין מפעילי הגן לדיירים בשלבי ההקמה וקבלת האישור לשימוש חורג בדירות.
כך לדוגמה, בספטמבר 2020 בעקבות עתירה של שכנים, הוצא צו מניעה לפתיחתו של מעון 'גן באהבה', והוא נפתח בסופו של יום במיקום אחר לשביעות רצון העותרים.
שנה קודם לכן אישרה הוועדה המיוחדת לתו"ב, את פתיחת מעון 'טבעי לי' בשתי דירות גן ברחוב צאלון חרף התנגדויות שהגישו השכנים.
גם בחודש האחרון התגלעה מחלוקת סביב הקמתו של מעון באמצעות הסבת שלוש דירות גן לפעוטון ברחוב שקד, השכנים העתידיים הלינו על הפרה חמורה של חוק התכנון והבנייה ופגיעה באיכות חייהם. נכון לכתיבת שורות אלה, עבודות הבנייה הופסקו.
כך או אחרת, נראה כי מצוקת המעונות בעיר לא תיפתר בעתיד הנראה לעין והורים רבים יאלצו להתאמץ ולמצוא סידור הולם לפעוטות בשעות העבודה וגם להיפרד מאלפי שקלים מדי חודש.