משרדי הפנים והשיכון והבינוי נעתרו לבקשה החריגה של עיריית חריש להארכת המנדט לוועדה המיוחדת לתו"ב, שדורשת תיקון חקיקה. ראש העיר: "זוהי הדרך הנכונה להצליח". המתנגדים להארכה מקווים שההצבעה בכנסת תסכל את המהלך: "הוועדה פועלת מתוך ראיה מקומית צרה, עם סמכויות בעלות השפעה מרחבית מרחיקת לכת"
הבוקר (שלישי) התקיים בוועדה הארצית לתכנון ובנייה דיון בנושא הארכת המנדט בשנתיים נוספות לוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה חריש. הדיון התקיים בהתאם לבקשת עיריית חריש ובתמיכתם של משרדי הפנים ומשרד הבינוי והשיכון.
הוועדה המיוחדת פועלת בחריש כבר 13 שנים והיא בעלת סמכויות של רשות רישוי, ועדה מקומית וועדה מחוזית גם יחד. בהתאם, הכרעותיה עצמאיות והיא אינה נדרשת לאישורים של מוסדות תכנון אחרים. על פי החקיקה הקיימת, מנדט הוועדה המיוחדת יפקע בנובמבר 2021 ועל מנת להאריכו יש לקדם תיקון חקיקה מיוחד שיאשר זאת. על פי החלטת הוועדה הארצית לתו"ב תזכיר החוק לתכנון ובנייה יובא לתיקון כבר במהלך החודש הקרוב ויאושר (או יידחה) בהתאם להצבעת חברי הכנסת. גורמי מקצוע מעריכים שהמשך המנדט יאושר בחקיקה.
קשת: זוהי הדרך הנכונה להצליח
אחד התומכים המרכזיים בהארכת הכהונה הוא ראש העיר יצחק קשת: "בדרך כלל ראשי רשויות לא רוצים וועדות תכנון שכאלה אלא מעדיפים את הסמכויות והכוח בידיים שלהם", מסביר קשת בראיון ל'חריש 24'. "במשרדי הממשלה נדהמו לשמוע את דעתי בנושא, אני לא מחפש אגו אלא לרתום את כלל הגורמים הכי חזקים ולהעניק קרדיט לכולם למען קידום העיר, זוהי הדרך הנכונה להצליח". לראייה מציין קשת את אישורה המהיר של תכנית חריש דרום, רובע התעסוקה והמסחר של חריש. "לערים אחרות לקח עשור שנים לפחות כדי להביא להקמה של אזור תעשיה בשטחן".
הקמת הוועדה בשנת 2008 נועדה להסיר חסמים ולזרז תהליכים בהקמת העיר החדשה בישראל. מאז זכתה הוועדה להארכת כהונתה פעמיים נוספות, בשנת 2013 תפקידה הוארך בחמש שנים ובשנת 2018 כהונתה הוארכה בשלוש שנים בלבד, כפשרה שהציע ח"כ יואב קיש בשל הסתייגויות שהעלו חברי כנסת ערביים בנושא. כעת, אם תוארך פעילותה בשנתיים נוספות הוועדה תשלים כהונה של 15 שנים בהן היא עיצבה ומעצבת את פני העיר חריש ואת סביבותיה.
החברה להגנת הטבע: "דפוס תכנון בזבזני של משאב הקרקע"
את אחד הקולות הבולטים בהתנגדות להארכת פעילות הוועדה משמיעה החברה להגנת הטבע. במסמך עמדה מפורט מנמקת החברה את התנגדויותיה: "הרכב הוועדה – מוטה באופן מוחלט לגורמים הפועלים לפיתוח המגורים של העיר חריש, תוך מתן תשומת לב כמעט בלעדית להרחבת מספר יחידות הדיור, תוך התעלמות משיקולים אחרים וצרכים אחרים במרחב", טוענת החברה להגנת הטבע.
"הוועדה המיוחדת פועלת מתוך ראיה מקומית צרה, עם סמכויות בעלות השפעה מרחבית מרחיקת לכת, והתוצר התכנוני שלה לא רק שהוא בעייתי כלפי פנים, אלא שהוא מטיל עול כבד על סביבתו – עומס תחבורתי כבד ללא פתרונות, מקורות תעסוקה אשר מתחרים בצרכי התעסוקה של יישובים אחרים במרחב, וצורך במערכות תשתית אשר מאיימות על השטחים הפתוחים הסובבים. זאת ועוד, היוזמות להרחבת העיר מתחרות בצרכי הפיתוח של יישובי ואדי ערה החולקים עם העיר חריש את אותו מרקם עירוני, ומאיימות על השטחים הפתוחים אשר מהווים ליבת שטחים פתוחים ערכיים במסדרון האקולוגי הארצי המסומן בתמ"א 35 ,ואשר במרחביהם מצויים יערות איכותיים".
עוד מציינת החברה להגנת הטבע: "לאור הניסיון המר עם ועדה זו עד כה, של היעדר שיתוף בהליכי התכנון, העדר שיתוף פעולה ומתן תשומת לב לצרכי הרשויות במרחב, וללא איזון שייעשה על ידי הועדה המחוזית – המשך פעילותה של הועדה המיוחדת ינציח ויחזק דפוס תכנון בזבזני של משאב הקרקע ויגרום לבעיות אזוריות קשות בהיבטים סביבתיים, חברתיים, כלכליים, תחבורתיים ותכנוניים".
"פוגעים בישובי הסביבה"
גם ישובי ואדי ערה ומועצה אזורית מנשה מתנגדים למהלך. עו"ד מודר יונס, ראש המועצה המקומית של ערערה מסביר: "זה לא נכון להאריך את פעילות הוועדה, חריש יכולה להתנהל בחלק שלה איך שהיא רוצה באמצעות ועדת בנייה מקומית מבלי שהישובים הסמוכים יהיו תלויים בחסדיה. התכנון שלה עלול לסכל תכנונים של ישובי הסביבה שנותרים בלי גישה להחלטות הוועדה ואפילו בלי משקיפים בוועדה, למרות שהוחלט לפני שלוש שנים שהם ישתתפו בישיבות. אין כל הצדקה להמשיך את פעילות הוועדה. זה מקרה ייחודי שלא קרה קודם לכן בישראל וחריש כבר סיימה את הפיתוח הראשוני שלשמו הוועדה הוקמה".
מהם לדעתך הסיכויים שההצבעה בכנסת תעבור והמשך המנדט אכן יאושר?
"נעשה את כל המאמצים לסכל את המשך החקיקה. המשך כהונת הוועדה משפיעה גם על הרחבת מרחב השיפוט של חריש וחלוקת ההכנסות בין הרשויות השונות, זה בא על חשבוננו. אי אפשר להמשיך ולהתייחס רק לחריש מבלי לקחת בחשבון את ישובי ואדי ערה וישובי מועצה אזורית מנשה".
כאמור, בחודש הבא יגיש משרד הפנים את תזכיר חוק התכנון והבנייה להצבעת הכנסת במסגרתו תוארך פעילות הוועדה בשנתיים נוספות. האם החוק יעבור? התומכים בהארכתו מעריכים בסבירות גבוהה שהתיקון יאושר ואילו המתנגדים מקווים שחברי הכנסת יתנגדו להחלטה ויהפכו את חריש לעיר ככל הערים עם וועדת בנייה מקומית.
לקריאה נוספת: החברה להגנת הטבע: מתנגדת להרחבת גבולות העיר חריש
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!