עוד בטרם התקבלה ההחלטה הסופית על סגירת המסעדות או פתיחתן במתווה החדש, מרגישים מסעדני חריש את השפעת השיח על כמות הלקוחות הצונחת. שלושה מסעדנים מדווחים על המצב העדכני וקוראים לתושבי חריש לתמוך בהם בתקופה המאתגרת
לפני שלוש שעות התבשרו בעלי מסעדות ברחבי הארץ שהמסעדות לא יסגרו אלא יפעלו במתווה חדש. יואב דנגורי הבעלים של 'דנגורי בורגר בר' עקב בדריכות אחר העדכונים בתקשורת הארצית וניסה להבין להבין כיצד תראה הפעילות במסעדה החל ממחר. האם המסעדה תיסגר ותפעל רק במתכונת טייק אווי? איזו גזירה חדשה תנחית הממשלה ומה כולל המתווה החדש?
רק בשעת הצהריים הגיעה הבשורה לפיה ככל הנראה, הממשלה שינתה כיוון ותשאיר את המסעדות לפעול בשטחים פתוחים בלבד. החלטה סופית בנושא תתקבל רק בשעות הערב.
הבלבול הרב והעומס הרגשי והכלכלי שהוא מנת חלקם של כל תושבי ישראל משתקף ביתר שאת בענף המסעדות. דנגורי משתף: "על אף תקופת הסגר שחווינו במרץ- אפריל לא סגרנו אפילו ליום אחד אך כמובן שההכנסות ירדו בצורה משמעותית בתקופה ההיא".
"כעת אנו נערכים לאיסור הושבה במסעדה ומבצעים התאמות לחזרה למתכונת של טייק -אווי ומשלוחים וזה משפיע על העסק בכמה מישורים ביניהם, צמצום מספר עובדים, הזמנת חומרי גלם בצורה מדוקדקת יותר בדגש על כלים חד פעמיים שישמשו לאיחסון ומשלוח המנות באופן המיטבי".
"זו תקופה שקשה מאוד לשמוח ממנה וצריך בעיקר לנסות לשרוד", מוסיף דנגורי בדאגה. העסקים בחריש כולם עסקים חדשים שנמצאים בשנים הראשונות שלהם עם התחייבויות גדולות הכרוכות בהקמת העסק".
"אנחנו לא בירידה אנחנו בצניחה"
"כבר מרגישים את השפעת השיח סביב סגירת המסעדות על כמות הלקוחות שלנו", מציין אביחי שרביט, בעלי הסושיה 'YAMA GATA'. "אנשים שומרים את הכסף בכיס וחוששים מהוצאות", מציין שרביט שפתח את המסעדה האסייתית הראשונה בחריש, ומצביע על פס האוכל הקר שמלא בחומרי גלם. אלה, ממתינים מהבוקר ללקוחות שלא מגיעים.
"אני מודאג ממצבי הכלכלי האישי וגם ממצבם של צוות העובדים שלי. אני מעסיק שני עובדים ששייכים לגל המפוטרים הראשון. אחד מהם עבד באולם שמחות והאחר במסעדה ושניהם פוטרו. עד שהם השתלבו בעבודה, הם יצטרכו, לצערי הרב, להפוך שוב למחוסרי עבודה. אני מקווה מאוד שזה לא יקרה".
"גם אם בסופו של דבר יוחלט לא לסגור לקבלת קהל ההשפעה כבר בשטח, קצב העבודה כבר ירד. התושבים בחריש מרשים לעצמם פחות לאכול בחוץ, הם לא ממהרים להזמין מקום והמסעדה ריקה", מספר שרביט. "אנחנו לא בירידה אנחנו בצניחה," מוסיף אחד העובדים. "אם יחליטו לסגור בפעם השנייה את המסעדות זה יביא עלינו אסון, אני לא חושב שאוכל לשקם את העסק שוב אם כך יקרה", מסכם שרביט בכאב.
"אני קורא לכולכם, אבל לכולכם, בכל הכח, לבוא"
ההכנות לסגירה החפוזה הנוספת של מסעדות ברחבי הארץ, העלתה חשש בקרב מסעדנים רבים ברחבי הארץ מזריקת חומרי גלם בשווי של מאות אלפי שלקים. חברי סיעת הבית היהודי בחריש פרסמו גם הם פוסט הקורא לתושבי חריש להתגייס ולעזור לבעלי המסעדות ובתי הקפה שעומדים להיסגר, ולבצע רכישות בטרם הסגירה שהיתה אמורה להכנס לתוקף מחר, ביום שלישי.
גם נאור שמש בעל בית הקפה 'סאנשיין', שיתף בכאב רב על היערכותו לחזרה למתכונת בה לא יוכל לארח לקוחות: "בגל הראשון, הקורונה נתנה לי אגרוף בבטן, אגרוף כואב וחזק, אך ידעתי שאני חזק מזה ואתמודד. והאמת כך היה, למרות האתגר העצום, יצאתי מהקורונה מחוזק יותר, בטוח יותר בעצמי וביכולות ההישרדות שלי. הגדלתי לעשות ואפילו גייסתי עובד – הוספתי עוד איש צוות מהמם לעבודה! לצערי הרב התבשרנו כרגע על עוד סגר, על עוד גל קורונה מטורף של טייק אוואי ומשלוחים בלבד", סיפר שמש בפוסט שפרסם וקרא לקהל לקוחותיו ולתושבי חריש בכלל להגיע ולבקר בבית הקפה טרם תכנס לתוקפה החלטת הממשלה.
"ניהול המשבר הנוכחי הוא מתחת לכל ביקורת", מציין דנגורי, "חוסר הוודאות רב, אין שקיפות, המצב כאוטי ונראה שמאבד פרופורציות, לא נותנים לנו במה להיאחז כי לא מציגים בפנינו, מה יהיו גבולות הגזרה של ההגבלות החדשות ומתי יסתיימו. יש חוסר אמון מוחלט בקבלת ההחלטות של המדינה", הוא מסכם.