על הפתרון החדש להארכת שעת הצהרונים עד השעה 17:00, על היתרונות והחסרונות של הגנים הייעודיים ועל הדילמה שניצבת כעת בפני ההורים. ישראל שלו, מנהל אגף החינוך בראיון מקיף
השבוע (ג') התקיים כנס שיתוף ציבור בנושא חינוך. הכנס, בהשתתפות מנהל אגף החינוך, ישראל שלו, עסק ברובו בנושא הצהרונים. כזכור, מספר ימים לפני תחילת הרישום למוסדות החינוך גילו ההורים כי בשנת הלימודים תשפ"א לא יתקיימו צהרונים עד השעה 17:00 וזאת בניגוד לפעילות שנה זו. הביקורת הקשה שספגה המועצה בנושא מצד תושבי חריש והורים עובדים הזקוקים למסגרת זו, גרמה לעירייה לשנות את מדיניותה. לאחר חשיבה מחודשת על הנושא, עדכן אגף החינוך כי המועצה תקיים צהרונים בגנים עד השעה 17:00 אולם ההרשמה אליהם תתבצע במסגרת גנים ייעודיים בלבד. פתרון זה העלה בקרב ההורים שאלות חדשות ונוספות. ישראל שלו, מנהל אגף החינוך, משיב בראיון מקיף על כלל הסוגיות.
נתחיל מהסוף, שלשום קיימתם ערב שיתוף ציבור בנושא גנים וצהרונים. האם הכנס השיג את מטרתו?
"בסיום הערב הורים שיתפו אותי בתחושה, שעל אף שהיה ערב סוער, הם קיבלו תשובות ברורות ומפורטות על ההחלטות שהתקבלו. להסכמה של 100% לא ניתן להגיע וגם לגבי זה ניכר כי יש הבנה מצד ההורים.
"אנחנו לא מתכוונים להתפשר על כח האדם במערכת החינוך ובמהלך שעשינו יצרנו ביטחון שנצליח להמשיך ולשמור על כוח אדם איכותי. אם זה לא הובן עד עכשיו אחזור ואדגיש, הורים שמעונינים לרשום את ילדיהם עד השעה 17:00 יכולים לעשות זאת. ההרשמה היא לגנים ייעודיים, בהם הילד נשאר במסגרת קבועה עם צוות מוכר וקבוע. זהו הפתרון הנכון ביותר מבחינה חינוכית".
האם ייתכן וטעיתם שלא עידכנתם מראש את ההורים וביצעתם הסברה טרם ההרשמה בנוגע לשינוי מסגרת הצהרונים?
"נכון, אמנם בתחילה, התקבלה החלטה להפעיל צהרונים עד 16:00 בלבד אך לאור הקולות מצד הקהילה שביטאו צורך אמתי לצהרונים עד 17:00 בחנו את הנושא מחדש. היה לנו חשוב להקשיב לשטח ולתקן את הנדרש אך בד בבד לא לאבד את העקרונות שעל בסיסם חלו אותם שינויים וכך נולד הפיתרון היצירתי של גנים ייעודיים".
"כפי שכבר פרסמנו, רק 27% מילדי הצהרונים עשו שימוש בצהרונים עד השעה 17:00 בשנה האחרונה. מכלל ילדי הגנים, מדובר על 20% בלבד. רבים אוספים את ילדיהם גם בשעות 16:15 או 16:30. מבדיקה שערכנו השעה הנוספת בין 16:00 ל-17:00 היתה שעה בעייתית המלווה בקושי רב ובתלונות רבות מצד ההורים".
הדילמה ההורית: אין בחירה בגנים
כיצד ניתן להסביר את הפער בין הביקוש הנמוך יחסית לצהרונים עד השעה 17:00 לבין הרעש והמחאה שהתעוררו בעיר סביב הביטול? שלו מודה שזו שאלה שעלתה גם אצלו: "גם אנחנו ניסינו להבין זאת, והשאלה הזו עדיין מהדהדת. הבנו שגם אם מדובר במיעוט מחובתנו להקשיב לו ובדיוק מהסיבות האלו נולד המענה".
השינויים שערכתם במסגרת הצהרונים יצרו, במידה מסוימת, בעיות חדשות. אפשרות הבחירה בגן ספציפי נשללה והגנים שהוגדרו ייעודים עבור המבקשים צהרון עד השעה 17:00 – זהותם בשלב הרישום אינה ברורה. במצב הנוכחי לא מן הנמנע שגנים ייעודים יימצאו בסופו של דבר לא בקרבת המגורים. מה תוכל לומר להורים על כך?
"ראשית חשוב להסביר, כללי ההרשמה הם החלטה רשותית נפרדת שלא קשורה לסוגיית הצהרונים. בארץ קיימות שתי אפשרויות העומדות בפני רשות מקומית בעת הגדרת אופן הרישום. האחת, ניתנת להורים בחירת העדפה ראשונה ושנייה כפי שהיה ברישום לשנת תש"ף; האחרת, אין בחירה אלא ניתן לבחור רק בזרם החינוכי והשיבוץ נעשה על בסיס קריטריונים שקופים ואחידים כמו קרבה לגן, אחים בגן, רצף באשכול מסוים וכן הלאה".
"החלטנו ללכת על האפשרות השנייה, ללא הבחירה בגנים, מכיוון שהעיר גדלה. חריש מונה כבר 16,000 תושבים ובקרוב מאוד תכיל גם למעלה מ-20,000, ולכן אנחנו צריכים לעבוד בשיטה שתואמת את גודל האוכלוסיה. עבורנו זה גם שולח מסר של אמון להורים ולילדים. צריך להבין שלא מדובר בהעדפות סובייקטיביות של פקיד רישום אלא במערכת ממוחשבת אובייקטיבית האחראית על הרישום. ה'מגע אנושי' יתקיים במסגרת הטיפול בחריגות, מקרים יוצאי דופן ופרק הזמן לערעורים.
החלטנו ללכת על האפשרות השנייה, ללא הבחירה בגנים, מכיוון שהעיר גדלה
הצבתם את ההורים בפני דילמה לא פשוטה
"בהחלט, לא ניתן לרצות את כולם ועדיין מדובר בחלופה הטובה ביותר. בסופו של דבר, נכון, ההורה צריך בסופו של דבר לבחור אחד מהשניים: או שהנושא של הגן והקרבה אליו הוא החשוב לו מכל והוא יתמודד עם השעה הנוספת הזאת בצורה עצמאית( עד 17:00 ל.ש) , או שההורה אומר 'הצורך שלי בצהרון עד 17:00 הוא קריטי'.
במקרה הזה אנחנו כמערכת לא יכולים להציג לו מראש את הפריסה בטרם תסתיים ההרשמה ויאספו הנתונים. זוהי הצעת הפשרה שאנחנו מעמידים בפני ההורה שנדרש לוותר כאן או לוותר שם ולקבל בהתאם לצרכיו את המענה שאנחנו יכולים לספק".
האם יש עדכון בנוגע לגבי צהרוני בית הספר?
"עדיין לא. אנחנו בדיונים והתייעצויות עם גורמי מקצוע בשטח ועם נציגי ציבור כדי לקבל החלטה מושכלת. גם במקרה הזה כבר ברור לנו שכל פיתרון שימצא לא יצליח לרצות 100% מההורים.
לסיכום, יש לנו רצון אחד לעשות את הדבר הכי הנכון למען הילדים והתושבים. אין לנו שום עניין אחר, איננו חוסכים לא במאמצים, לא במשאבים ולא בכוח אדם, העקרון היחיד שמנחה אותנו הוא לבחור בפיתרון שיעניק את המיטב למרבית התושבים. ברגע שנהיה שלמים עם ההחלטה נפרסם אותה".