החל משנת הלימודים הקרובה תפעיל מועצת חריש מערך פיקוח ובקרה על ההתנהלות השוטפת במעונות הילדים. ענת אלבז, מנהלת מחלקת קדם יסודי שתנהל את הפרויקט: "זהו רגע מכונן, הרשות לוקחת אחריות מלאה על תינוקות שיצאו מבטן אימן"
החל משנת הלימודים הבאה מחלקת הגיל הרך בעיריית חריש תפקח באופן אישי על מעונות היום ברחבי העיר. "זהו רגע מכונן, הרשות לוקחת אחריות מלאה על תינוקות שיצאו מבטן אימן". מצהירה ענת אלבז, מנהלת מחלקת הגנים בחריש. "כל הרשויות מדברות על הרצון להעביר את הפיקוח לידיהן, בפועל, אנו בין היחידים שעשו מהלך כזה". אלבז, המכהנת בתפקידה מזה שישה חודשים, תהיה אחראית גם על מעונות היום בחריש.
עבודת הפיקוח תתקיים לאורך שנת הלימודים ותכלול ליווי ובקרה על התנהלות המעונות הרשמיים, הקמת פורום למנהלות המעונות, בניית תכנית חינוכית תומכת למעברים בין מעונות היום לגני משרד החינוך ותכנית עבודה סדורה לשימור הצוות החינוכי. כחלק מהפיקוח השוטף ידרשו הנהלות המעונות להציג נתונים על איכות התחזוקה, תברואה וביטחון בשטח המעון ותכנית פדגוגית עשירה.
מינקות ועד גיל שש
חמש רשתות מפעילות מעונות בחריש: 'עילאי', 'אמילי', 'נטעי חריש', 'יהלום' ו'צליל החינוך', רשת חדשה שתחל לפעול בשנת הלימודים הקרובה. "החל מהיום, אנחנו כמועצה ממונים על המעונות. קיימנו ישיבה עם מנהלי הרשתות, המפעילות את המעונות בעיר ושכרנו חברת ייעוץ שתסייע בפיקוח על המעונות. אני לקחתי על עצמי לנהל את הנושא ולהיות אחראית על כל הגיל הרך מינקות עד גיל שש".
האם הפיקוח על מעונות היום יעבור ממשרד העבודה והרווחה למועצת חריש?
"לא, הפיקוח הוא תוספת לפיקוח הקיים של משרד העבודה והרווחה".
מהו בעצם הערך המוסף שיקבלו ההורים והילדים מפיקוח של המועצה על המעונות?
"הערך המוסף הישיר הוא אוזן קשבת, זמינות גבוהה ומענה איכותי יותר", מפרטת אלבז ומדגישה כי פיקוח הרשות על מעונות היום גם יתרום לחיזוק המקצועיות של הצוותים החינוכיים הפועלים במעונות. "המועצה מתוקף תפקידה כמפקחת על המעונות תדאג לפיקוח ובקרה על ההתנהלות השוטפת של מעונות היום. עוד תקיים המועצה פורום של מנהלי המעונות שיתכנס אחת לחודשיים ובו נידון בסוגיות מקצועיות שונות".
העצמת הצוותים החינוכיים
במסגרת הפיקוח המועצה גם תפעיל את תכנית 'מעברים', שמטרתה לדאוג לפעוטות מעבר נוח ככל שניתן ממסגרות המעונות למסגרות הגנים של משרדי החינוך. התכנית שתפעל במהלך השנה כוללת מפגשי הכרות בגנים עבור הפעוטות וביקורי גננות במעונות.
אלבז דואגת להדגיש גם את קיומה של תכנית לשימור צוות המטפלות ומנהלות המעונות: "מנהלות המעונות נמצאות לבדן בשטח והן מתמודדות עם הצורך לקבל החלטות מהותיות ללא ייעוץ וללא שותפים. זה קשה מאוד ולכן צריך לתמוך בצוות ולחזק אותו".
איך עושים את זה?
"דרך שיח משותף של מנהלות המעונות עם המועצה להצפת בעיות ולשיח פתוח מול אנשי מקצוע. גם שיח בין מנהלות שונות יכול לקדם מציאת פתרונות וכמובן סיוע ותיגבור של הרשות.
הקצנו חלק מתקציב תכנית 360 – התוכנית הלאומית לילדים ולנוער בסיכון – המופנה ברוב הארץ לגנים ובתי ספר, לטובת שילוב אנשי מקצוע גם במעונות, שידאגו לאיתור ילדים עם צרכים מיוחדים ויעניקו סיוע והכוונה לצוותים. זו אמירה של ממש מבחינתנו".
יצחק קשת, ראש העיר: "אני שמח שהצלחנו לבנות תכנית פיקוח איכותית לתושבי העיר החל מגיל ינקות. האחריות שלי לתושבי העיר מתחילה מגיל לידה ואני שמח שהיום אני מצליח לממש את זה עבור תושבי העיר. אין לי ספק שהצעדים הללו יספקו לתושבי חריש תוספת מרשימה לאיכות החיים בעיר המתפתחת. אני מאמין שענת אלבז, מנהלת תכנית הפיקוח מטעם הרשות, תעשה חיל בתפקיד ותיצור רצף חינוכי שיטיב עם כל ילדה וילד".
ומה חושבים ההורים? דנה כהן צמח, תושבת חריש ואם לארבעה ילדים, שבנותיה הצעירות יכנסו לראשונה למעון בשנה"ל הקרובה: "הפיקוח הנוסף הוא מבורך. השאלה היא עד כמה הם יכנסו לרזולוציות והאם באמת תהיה נוכחות אינטנסיבית במעונות. להבנתי, זהו מערך שדורש משאבים רבים ולכן זה נראה לי קצת חלומי מדי וגדול תקציבית על חריש. שאלה נוספת חשובה היא האם הפיקוח יתקיים ברמה יומיומית או רק כביקור חודשי לא מעמיק, כי הדאגה של ההורים לשלומם של הילדים היא תמידית". למרות הספקות שדנה מעלה היא גם הראשונה להודות כי "בת'כלס זה אף פעם לא יהיה באמת מספיק או יבטיח רגיעה מוחלטת".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שפשוט חייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!