במפגש שיתוף ציבור שנערך אמש, ציינו מנהל אגף הביטחון בעירייה ומפקד נקודת המשטרה בחריש את כלל הפעולות שנעשות על מנת למזער את מקרי גניבת כלי הרכב והפריצות לבתים בשכונת הפרחים
כעשרים תושבים משכונת הפרחים השתתפו אמש (ד') במפגש שיתוף ציבור בנושא ביטחון בשכונה. מפגש ה'זום' שיזמה עיריית חריש נערך בעקבות מספר מקרים של גניבות רכב וניסיון התפרצות לבתים וירידה בתחושת הביטחון של התושבים בשכונה.
המשתתפים קיבלו סקירת מצב מפורטת של מרכיבי הביטחון המוקצים עבור השכונה ועודכנו בפעולות הנעשות לצמצום התופעה הן ברמת המניעה והן ברמת האכיפה.
בקרוב: המוקד העירוני יפעל 24 שעות ביממה
מנהל אגף הביטחון בעירייה, מורדי בן שמעון, הציג את פריסת האמצעים הפיזיים והטכנולוגיים וציין כי 60 מצלמות צופות על המתרחש בשכונת הפרחים אך הדגיש כי הן מופנות אך ורק אל אתרים ושטחים ציבוריים ולא אל עבר חניונים או בתים פרטיים. עוד הוא ציין כי "שני רכבי סיור פועלים בכל רגע נתון בעיר כשאחד מהם מופקד על שכונת הפרחים ומעו"ף".
בן שמעון הוסיף ואמר כי החל מחודש פברואר 2021, יאויש המוקד העירוני במוקדן 24 שעות ביממה, וישפר משמעותית את המענה הביטחוני ביישוב: "ברגע שהמוקדן יכנס לפעילות, יהיה מי שיוכל לכוון את הסייר לזירת ההתרחשות באופן מיידי, מה שעשוי לקצר את זמני התגובה עבור אירועים בעיר".
בעיה נוספת שזוכה כעת להתייחסות היא בריחת גנבי הרכב משכונת הפרחים לשטח המיוער הסמוך, בקלות יחסית. בן שמעון בישר כי המועצה מתכננת להציב עשרה מחסומים קבועים על מספר צירים ביער הגובל בשכונות הפרחים והחורש. מטרת המחסומים היא למנוע כניסת כלי רכב, להקשות על בריחת גנבי רכב ומשליכי פסולת פיראטית. "פעולות אלה מצטרפות לעבודות הצבא לסגירת הפרצות בגדר המערכת בפעילות שמתבצעת בימים אלו", הוסיף בן שמעון.
העיר צומחת, מספר האירועים גם כן
ומה עושה המשטרה כדי לשפר את תחושת הביטחון של התושבים ומהי רמת הפשיעה בחריש ביחס לאזורים אחרים בארץ? על כך ענה בפירוט רפ"ק ראפת עזאם מפקד נקודת המשטרה בחריש: "בשנת 2018 טיפלה משטרת ישראל ב- 2500 אירועים בחריש. בשנת 2019 היו 3,400 אירועים וכיום בשנת 2020 אנו עומדים על 5600 אירועים והיד עוד נטויה". רפ"ק עזאם ציין כי העלייה העקבית במספר האירועים עומדת ביחס ישיר לצמיחת אוכלוסיית העיר.
"אני ער לביקורות בקרב התושבים", הוא הוסיף. "ברשתות החברתיות מצטיירת התחושה כי עם המעבר לעיר חדשה ישנה גם ציפייה למעבר ליישוב שאין בו כלל תופעות פשיעה. זה המקום לציין, איני מכיר אף ישוב בארץ הנקי לחלוטין מעבירות. גניבות כלי רכב יש בכל ישוב לצערנו, גם פריצות לבתים. חשוב להדגיש כי על אף הקרבה של חריש לקו התפר מספר המקרים הוא נמוך מאוד". שיתף רפ"ק עזאם וסיכם: "פעילות צה"ל ומג"ב לסגירת הפרצות בגדר והחמרת נהלי הבידוק במעבר ריחן, בדגש על בדיקת כלי רכב היוצאים מן הארץ אל הגדה, צפויות להקשות עוד יותר על פעילות פלילית".
משמר השכונות מחולל שינוי
העלייה במספר האירועים בעיר חייבה גם את הרחבתו של כוח השיטור בעיר. "עם כניסתי לתפקיד בתחילת 2020, פעלה בחריש ניידת סיור אחת בלבד. ברור לכל כי לא ניתן היה להסתפק בכך. לאחר התאמות שונות שביצענו ובשילוב מערך המתנדבים הצלחנו להביא להגדלת סדר הכוח לשתי ניידות המסיירות בעיר במקביל בחלק מימות השבוע".
רפ"ק עזאם התייחס לאירועי גניבות המכוניות בפרחים והדגיש כי לאחרונה המשטרה למדה את הנושא, הפיקה לקחים וביצעה ריכוז כוחות בהתאם. הוא גם ציין כי המשטרה פועלת על מנת לתת 'מענה יצירתי' שימזער את שכיחות התופעה. בנוסף, שיבח רפ"ק עזאם את פעילות משמר השכונות: "התוספת של התושבים המתנדבים למשמר השכונות היא משמעותית. ההתגייסות להפעלת המערך היתה מהירה מאוד וזה בהחלט נזקף לזכות המועצה והתושבים כאחד. מאז כניסת משמר השכונות לפעילות, אנו חווים ירידה משמעותית באירועי הפריצות וגניבות כלי הרכב".
אין תחליף לעירנות התושבים
על אף כל האמצעים שננקטים הדגיש מפקד נקודת המשטרה בחריש כי אין תחליף לעירנותם של התושבים ושיתוף הפעולה שלהם עם כוחות המשטרה והביטחון: "שיתוף הפעולה וביצוע הפעולות הנכונות הנדרשות מהתושב הם הכלי הטוב והאפקטיבי ביותר לטיפול באירועים השונים", הוא הסביר. "לדאבוני, לא תמיד סדר הפעולות שהתושבים מבצעים הוא הנכון. במקרה אחד התגלה בדיעבד כי התושבים העדיפו לצלם את המתרחש במקום לחייג למוקד 100. במקרה אחר התברר כי תושב שהיה בדרכו לבית הכנסת זיהה התעסקות חריגה עם רכב אך בחר להשלים את התפילה ורק לאחריה לפתוח קריאה במוקד. בשני המקרים, כשהגיעו כוחות השיטור למקום, היה זה מאוחר מדי. דיווח מהיר למוקד 100 בהכרח יוכל להביא לתפיסת המעורבים ולמניעת העבירה", הוא סיכם.