שועל רדף אתמול אחרי רון שושן שיצא לריצת ערב. חזירי בר נצפו בסמוך לבתי מגורים בשכונת אבני חן ותנים ושועלים פוקדים את רחובות חריש בשעות המאוחרות של הלילה. כיצד מתמודדים עם חדירת חיות בר למרחב העירוני?
אתמול (ג') בשעת בין ערביים, יצא רון שושן כהרגלו, לריצת שטח בדרך העפר המצויה בצמידות לבניינים המדורגים בעיר. במהלך הריצה הבחין בבעל חיים שאותו זיהה כשועל המתקרב לעברו מרחוק. לשושן היתה תחושת בטן לא טובה בנוגע למפגש המפתיע והוא החליט לחזור על צעדיו, אך בעל החיים לא הרפה ממנו והחל לדלוק בעקבותיו.
"בתחילה הלכתי בקצב מתון, הבטתי לאחור והבחנתי שהשועל ממשיך ללכת אחרי, לכן החלטתי להגביר את הקצב אך זה לא מנע ממנו להמשיך ולצמצם את המרחק בינינו. הסיטואציה הפכה לדי מפחידה", משתף הבוקר שושן. "חששתי בעיקר מהאפשרות שמדובר בחיה נגועה בכלבת ופחות מהסכנה של עימות אפשרי איתו".
קולות המרדף וצעקותיו של שושן שניסה להרתיע את בעל החיים, הסבו את תשומת ליבם של מספר שכנים, אחד מהם הציע לשושן לטפס מעל החומה של אחת מדירות הגן, ושושן פעל בהתאם לעצתו. "טיפסתי ונכנסתי לחצר דירה לא מאוכלסת ומשם חזרתי הביתה".
שועלים, תנים וחזירי בר
המקרה הסתיים למזלו ללא נשיכה או פציעה אך שושן אינו מקל ראש במקרה: "זה מוזר מאוד בעיני ששועל רודף אחרי בנאדם לפרק זמן ארוך יחסית ולא מוותר. חיות בר תוקפניות עלולות, חלילה, להגיע עד פתח הבתים די בקלות, כך שחשוב לשמור על ערנות ולהיות מודעים לכך". סיכם שושן
יום לפני החוויה שעבר שושן, קלט טל אייזנמן במצלמתו שועל משוטט בשכונת אבני חן. "ראיתי אותו ליד המתנ"ס קצת אחרי חצות הלילה שבין 23 ל-24 בנובמבר. הסרטון צולם תוך כדי הליכה ברחוב שוהם לכיוון אודם", משתף טל.
חדירה של תנים, שועלים וחזירי בר למרכזי הערים בישראל אינה תופעה חדשה ונראה כי גם בחריש התופעה נפוצה. לפני כשבועיים פרסם טום מודן, תושב העיר, סרטון (ראו מעלה) בו מספר חזירי בר רעו גם באיזור אבני חן בסמוך לבתים. אחד המגיבים לפוסט של מודן ציין כי כבר נתקל בלהקת חזירים שקפצו לכביש בזמן הנסיעה. "זה פשוט סכנה .. פצצה מתקתקת", הוא הוסיף.
התנגשויות מסוכנות
האם אכן מדובר בסכנה? ב-12 בנובמבר רכבת ישראל הודיעה על צמצום תנועת הרכבות בעקבות פגיעה של רכבת בכמה חזירי בר באזור בנימינה, שגרמה להשבתת אחת המסילות. במרץ 2020 אירעו שני אירועים חמורים של תקיפת חזירי בר בקציר, בראשון כלבה הותקפה בעת שטיילה עם בעליה ובאחר, הותקף תושב הישוב ונפצע על ידי חזירת בר ששהתה עם גוריה בחורש הסמוך לביתו. גם בחיפה וסביבתה מתרחשים מקרי תקיפה של בני אדם וחיות בית על ידי חזירי בר.
לטפל בתופעה בחיתוליה
ירון חנן, תושב חיפה ומרכז 'מטה שכונות חיפה להחזרת החזירים לטבע' הוא אחד מהפעילים החברתיים שמנסה להתמודד עם הנושא. הוא הקים מטה בו שותפות שכונות חיפה שסובלות מהמפגע החמור ומטרתו היא לצמצם את הנזקים בעיר. "אין ויכוח שחזירי הבר בחיפה מהווים מפגע עירוני קשה. המטרה שלנו היא להתמודד ולהפחית את ממדי הבעיה עד למצב שיהפוך לנסבל עבור תושבי העיר". חנן מציין שחזירי הבר מאיימים על ילדים וקשישים, מסוכנים לנהגים וגורמים נזקים לגינות ציבוריות, גנים עירוניים ולנכסים וציוד פרטי וציבורי בעלות מצטברת של מיליוני שקלים.
חנן מכיר את חריש ומודע לעובדה שהעיר החדשה של ישראל אינה סובלת מהתופעה כפי שבאה לידי ביטוי בחיפה אבל הוא מתרה ומזהיר: "חריש היא עיר בבנייה והיא מתפשטת אט אט לשטחים נוספים ולכן סביר להניח שגם בה עלולות לצוץ התנגשויות עם חזירי בר. היות ותושבי חריש נמצאים רק בתחילת הדרך, חשוב שהם ידעו שעדיף לטפל בזה כשהתופעה עוד בחיתוליה. הרבה יותר יקר, קשה ומתסכל לטפל בתופעת חזירי בר שמסתובבים ברחובות ומפחידים ילדים וקשישים והופכים מסוכנים לאנשים", הוא מסביר. "עיריית חיפה מעסיקה כיום שלושה אנשים במשרה מלאה כדי לטפל בבעיה. אני מציע לתושבי חריש לטפל בנושא כעת, כי חזירי בר הם כמו קורונה, אם לא מטפלים בזה בהתחלה זה מתפשט בלי שליטה".
שטחים פתוחים ומסדרונות אקולוגיים
אז איך מטפלים? בן רוזנברג, אקולוג מרחב כרמל ברשות הטבע והגנים עושה לנו סדר: "חזירי בר ותנים נחשבים למינים מתפרצים עם אוכלוסיית יתר. זה נובע מהאופי הסתגלני שלהם, מהעובדה שהם אוכלי כל ובעלי פוטנציאל רבייה גבוה. התופעה של כניסת חזירי בר למרכזי הערים מוכרת בכל הישובים הסמוכים לאזורי טבע בצפון. זה עוצמתי יותר בעונה היבשה בקיץ, כשאין בלוטים או נבטים וכשיש פחות אוכל בשטח הטבעי והם מחפשים מקורות מזון אחרים, כמו גינות מושקות, פחי אשפה או מזון לחיות מחמד".
עוד הוא מציין כי לצערו, חריש בתחילת דרכה נבנתה בלי חשיבה על מסדרונות אקולוגיים שמאפשרים לבעלי חיים מעבר בטוח מנקודה לנקודה. "חריש נבנתה על חשבון שטח פתוח מאוד איכותי שהיה פה בעבר. אנחנו משתדלים לשמור על מסדרונות אקולוגיים שלא נלקחו בחשבון בזמן שהעיר נבנתה ובימים אלה מנסים לשמור על שטחים חשובים לפני ההרחבה הנוספת של חריש (חריש דרום ל.ש)".
כללי עשה ואל תעשה
רוזנברג מציין מספר כללים חשובים להתמודדות עם חדירת חיות בר למרחב העירוני:
פחי אשפה – חשוב שיהיו מקובעים או מוטמנים כך שבעלי חיים לא יוכלו להפוך אותם. היות ובחריש זה אכן המצב, חשוב רק לדאוג לתדירות פינוי אשפה גבוהה שלא מאפשרת לפסולת להצטבר.
גינות ציבוריות מושקות – מומלץ וראוי לגדר גינות עם גדר חזקה שתמנע את כניסתם.
לא להאכיל חיות בר – ישנם מאכילי חתולים שמשאירים מזון בחוץ, חלקם עושים זאת שלא במתכוון ואחרים ביודעין ומתוך מטרה להאכיל חיות בר. זה יוצר כדור שלג מסוכן. ככל שהתושבים יאכילו את חיות הבר כך האוכלוסייה תגדל ויש לזה השלכות אקולוגיות רחבות הקף. לדוגמה, ככל שאוכלוסיית חזירי הבר גדלה, היא מסכנת את אוכלוסיית הצבאים ועופות דוגרי קרקע כמו חוגלות.
רוזנברג מוסיף ומציין כי חשוב שתושבי חריש יבינו ויפנימו שחיות בר צריכות לחיות בבר ולא בישוב ולכן צריך לאתר ולמנוע גורמי משיכה לעיר, "צאו החוצה מחריש אל שטחי הטבע שם תראו חיות בר ואל תמשכו אותם פנימה", הוא מזהיר את התושבים ומסכם: "עיריית חיפה משקיעה הון כסף, מאות אלפי שקלים כל שנה כדי להתמודד עם הקונפליקט הזה. מודעות בנקודת הזמן הזו תעזור לחריש למנוע מעצמה את התענוג המפוקפק הזה".
גיל פישר, חבר המועצה ואחראי תחום איכות הסביבה מגיב לנושא חזירי הבר בחריש: "למיטב ידיעתי, מדובר במקרים בודדים, לא מדובר בתופעה כלשהי ובטח שזה לא דומה למקרים בחיפה. בתמונה שפורסמה בפייסבוק נראים חזירי בר בתוך היער ולא מסתובבים ברחובות העיר. הדיון לא עלה במליאה ו/או בוועדת איכות הסביבה כי לא מדובר בתופעה המצריכה דיון או טיפול בשלב זה".
מאיגוד ערים וטרינרי שומרון, המספק שירותים וטרינרים עירוניים לחריש, נמסר כי פקחי האיגוד ביצעו היום יחד עם פקחי המועצה, סיור באזור עליו דיווח שושן וחזרו ללא ממצאים. בנוסף הדגישו באיגוד, כי "על התושבים להימנע כמובן ממגע עם חיות הבר ובמקרה חלילה, של פציעה חודרנית עליהם לפנות לגורמי רפואה, להתחסן נגד כלבת ובמקביל ליצור קשר עם האיגוד הווטרינרי כדי שישלח פקחים ולוכדים לאזור". עוד מסרו באיגוד כי "לא נרשמו כלל גילויים של כלבת בחריש ובסביבתה, בתקופה האחרונה".