"הבן שלי מפחד מקורונה – מה לומר לו?". "הסגר מוציא אותי מדעתי – מה עושים?" אלו רק שני מקרים מתוך 240 פניות המתקבלות מדי יום בקווי התמיכה הייעודיים שמפעיל השירות הפסיכולוגי העירוני. רחלי נבות-אלירז מעודדת תושבים נוספים לחלוק עימם את הקשיים: "אל תהססו, תתקשרו"
מעל 240 פניות בכל יום מקבל מערך השפ"ח (שירות פסיכולוגי חינוכי) בחריש מאז פרוץ משבר הקורונה. רחלי נבות–אלירז, מנהלת מערך השפ"ח הכולל שמונה פסיכולוגים ומטפלים פרה-רפואיים שמחה על הפניות ומעודדת את תושבי חריש להמשיך וליצור קשר בקווים החמים היעודים שפתחה עיריית חריש לטובת התושבים.
"אנו מקבלים פניות רבות שעוסקות בחרדה של הילדים ובקושי של ההורים להסביר להם את המצב", היא מפרטת. "אלו פניות שלא קיימות בשגרה".

הקו החם שהופעל מאז תחילת משבר הקורונה פועל 24 שעות ביממה, מצטרף למענים נוספים שמפעיל השפ"ח כמו פניות בוואסטאפ לקבלת עזרה ותמיכה נפשית. אתמול השיקה עיריית חריש גם קו חם ייעודי לבני נוער שתנועתם, כמו כל שאר עם ישראל, הוגבלה לבתים. "ברגיל, המענה הוא של 48 שעות, אולם אנו עובדים מסביב לשעון כדי להעניק מענה מהיר לפונים", מציינת נבות-אלירז.
אילו פניות אתם מקבלים מההורים?
"ההורים מתמודדים עם סיטואציה מורכבת. השאלות שמגיעות אלינו הן בהתאם להתמודדות הנדרשת מהם. לדוגמה, פנה אלינו אבא וציין כי בנו בן השש מפחד מהקורונה והוא לא יודע כיצד להסביר לו את המצב. אם אחרת ציינה כי היא לא מצליחה להתמודד עם בתה בת ה-11 גם בימי שגרה והשהות המשותפת באותו חלל כל הזמן רק מחמירה את המצב".
כיצד אתם עוזרים לפונים?
"אנו משוחחים, מרגיעים, מערבים במידת הצורך את הצוותים החינוכיים בגני הילדים ובבתי הספר. הוספנו גם אפשרות לקיים הדרכת הורים באמצעות תוכנת זום".
כיצד מתמודדים עם מקרי קיצון של אלימות במשפחה?
"אנו מודעים למקרים כאלה בחריש, וברור לנו שעבורם סיר הלחץ הוא בעייתי יותר. אנו מנטרים את המעקב אחרי משפחות אלה בשיתוף עם המחלקה לשירותים חברתיים".
מהו המסר המרכזי שלך להורים תושבי חריש?
"כולנו יודעים שזו תקופה מאתגרת ושאנו נמצאים רק בפתחה ובתחילתה. אני מציעה להורים לנצל את הזמן לטובת זמן איכות עם הילדים, ולזכור שהדינימיקה המשפחתית תושפע מההתנהלות שלהם. המשבר הזה מעניק להורים את היכולת ללמד את הילדים כיצד מתמודדים בהצלחה עם אי ודאות, זה חלק מסל הכלים שאנו יכולים להעניק לילדים שלנו. וכמובן, חשוב לומר שאנחנו פה לשירות תושבי חריש בכל מדיה אפשרית. אל תהססו, תתקשרו".
השפ"ח העירוני מציג: טיפים להתנהלות בריאה עם הילדים בבית

- לשוחח עם הילדים בצורה גלויה ופתוחה על המצב – השיחה צריכה להיות רגועה וללא פרטים מיותרים. יש להתאים את השיחה לגיל הילד.
- לעקוב אחר מצב רוח הילד – שימו לב אם הוא מסתגר בתוך עצמו, ממעט לקחת חלק בפעילויות, מדווח על חוסר תיאבון, מדבר על פחד שמקשה עליו לישון. אפשרו לילד לשתף אתכם ואל תבטלו את הרגשתו. שאלו אותו מה יכול להרגיע אותו או לעזור לו.
- לייצר שגרה ולשמור עליה ככל האפשר תוך הפעלת יצירתיות וגמישות. אפשר לייצר לוח שגרה ולמלא אותו עם הילד. השגרה מחזקת את הביטחון שלמרות השינויים הלא צפויים ישנם עדיין חלקים רבים בחיינו שנשארו יציבים וקבועים והם יהוו עוגן עבור הילדים.
- לעסוק בפעילות גופנית – ידוע שפעילות גופנית גורמת להפרשת חומרים במוח התורמים לתחושת רוגע, ויכולה למנוע דיכאון בכל גיל. חשוב לשלב בלו"ז היומי לפחות חצי שעה של פעילות גופנית כלשהו.
- להגביל את הצפייה בחדשות – עיסוק נרחב בחדשות עלול לגרום לאי שקט ומתח גם למבוגרים ובוודאי לילדים, העיסוק המתמיד בחדשות עלול להעצים את החרדה.
- לחלק לילדים תפקידים בעלי משמעות בבית – תפקידים הקשורים בסידור הבית, הכנת אוכל, קיפול כביסה.. אלו תורמים לתחושת המסוגלות והיכולת לנהל מצבים.
- לחזק קשרים חברתיים – ידוע כי קהילה ותמיכה הן גורם חוסן משמעותי בהתמודדות במצבי משבר. אפשר לערוך שיחות וידיאו ולהשתמש באמצעים אחרים כדי לחזק את תחושת הביחד.
- ליצור הסחות דעת דרך משחקים, יצירה, צפייה בסרטים. אם פעילויות אלו נעשות בחברת ההורים הן משמחות הרבה יותר.
- לקדם פרויקט אישי – למצוא נושא שמעניין את הילד, אפשר למצוא ברשתות אינסוף דברים חדשים שאותם ניתן ללמוד בצורה מקוונת למשל נגינה, תפירה, עיצוב גרפי ועוד.