380 משפחות מחריש בילו בשבוע האחרון בבידוד בעקבות חשיפה לרכזת צהרונים שחלתה בקורונה. משרד הבריאות ציין כי הרכזת שהתה מדי יום בגני ילדים רבים ללא מסכה. עיריית חריש הדגישה שהתנהלותה היתה לפי הנהלים, ממשרד החינוך נמסר כי "הנושא נמצא בבדיקה" ובשורה התחתונה? הנהלים לא הגנו על ילדי הגן
ביום חמישי ה-30 ביולי קיבלו 380 משפחות מ-11 גנים בחריש הודעה על כניסה לבידוד בעקבות חשיפה לרכזת ב'קיטו מרום', חברה שמפעילה צהרונים בחריש. הרכזת, ראוי לציין, היתה מצויה בקשר מקצועי עם צוותי החינוך בלבד ולא עם ילדי הגנים. הורי הגנים תהו על פשר ההחלטה, במיוחד לאור העובדה שבעקבות החקירה האפידמולוגית הראשונית הורה משרד הבריאות לצוותי הגנים בלבד להיכנס לבידוד.
גם יצחק קשת, ראש העיר, נדרש לסוגיה ובמכתב ששלח להורים כתב: "עמדתי בקשר עם משרד הבריאות, ועשיתי כל מה שניתן כדי לוודא שאין כאן טעות או יד קלה על ההדק בשליחת ילדי הגנים לבידוד. מאחר שבחקירתה האפידמיולוגית העידה החולה המאומתת ששהתה בכל אחד מהגנים האלה במשך קרוב לחצי שעה, במרחב המשותף של הצוות והילדים, לא היה מנוס מהחלטת משרד הבריאות".
קשת הוסיף וציין במכתבו כי "בהתנהלותה של החולה ובהתנהלות צוותי החינוך ומפעיל הקייטנות לא נפל שום פגם. המערכת פעלה בהתאם להנחיות משרד החינוך ומשרד הבריאות ולא עברה על אף אחד מהנהלים. העניין הזה נבדק היטב מכל הצדדים ומכל הכיוונים. כל הטענות על מחדל הן טענות שווא".
גם חברת 'קיטו מרום' טענה בכתבה שהתפרסמה ב'חריש 24' כי התנהלות החברה התבצעה בהתאם לכל ההנחיות. תשובות עיריית חריש וחברת 'קיטו מרום' מעלות את השאלה לגבי טיב הנהלים הקיימים: כיצד הנהלים הקיימים מאפשרים לאדם אחד בלבד לבקר מדי יום, במספר מרובה של גנים, ולקטוע באבחה מהירה את שגרת יומן של מאות משפחות מחריש?
הסתובבה בגנים בלי מסכה
מבירור שערכה מערכת 'חריש 24' עולה כי הרכזת שהסתובבה בגנים ברחבי העיר, שהתה בגנים ללא מסכה. לדברי משרד הבריאות: "בתאריך 29.07.20 דווח ללשכת הבריאות חדרה על מפקחת על גננות ב-11 גנים בחריש, כחולת קורונה. בתחילת החקירה האפידמיולוגית שנערכה בלשכת הבריאות חדרה הוכנס לבידוד הצוות המטפל בגנים, שהוגדר כ'מגעים הדוקים'. בהמשך התברר שהמפקחת ביקרה מדי יום ב-11 הגנים המדוברים, בכל גן בין 20 דקות לחצי שעה בממוצע, נכנסה לחללי הגנים והילדים שהו במחיצתה. כמו כן, באף יום ובאף גן לא היתה מוגנת (בלי מסכה). בעקבות הממצאים הוחלט להכניס לבידוד גם את ילדי הגנים", מסר משרד הבריאות וציין בנוסף כי אחת מהגננות, שנחשפה למפקחת, אובחנה כחולת קורונה גם היא.
עוד נאמר ע"י משרד הבריאות, כי על פי הנהלים, על כל אדם שמגיע לגן מבחוץ חלה חובה לעטות מסיכה.
האם רכזת היא חלק מהצוות?
במסמך שפרסם משרד החינוך תחת השם "אורחות החיים בגני הילדים: חזרה לשגרה מלאה בתקופת הקורונה" מצוין כי כניסת אנשי מקצוע, גננות ממלאות מקום, מפעילי חוגים ובעלי תפקידים נותני שירות למוסד החינוכי מאושרת, בתנאים הבאים: אישור מנהלת הגן; הצגת הצהרת בריאות בכניסה; חובת עטיית מסכה בגן; הקפדה על כללי הריחוק והיגיינה האישיים; מניעת מגע וקרבה לתלמידים;
עם זאת, אנשי הצוות הקבועים בגן מחויבים לעטות מסכה אך ורק בזמן קבלת הילדים בבוקר ובשעת היציאה לחצר. ולכן עולה התהייה, האם מפקחת שמבקרת מדי יום בגנים בחריש היא חלק מהצוות הקבוע או לא?
פנינו בשאלה "האם רכזת נדרשת לעטות מסיכה?" לדוברות משרד החינוך ולעיריית חריש. התשובה שהתקבלה ממשרד החינוך היא כי "מדובר ברכזת הגנים של הרשות המקומית. יחד עם זאת, הנושא נמצא בבדיקה". הרשות המקומית ענתה כי "עיריית חריש וכל הגורמים מטעמה פעלו בהתאם להנחיות משרד החינוך".
ייתכן שהגדרת השתייכותה של רכזת לצוותי הגן הקבועים אינה ברורה דיו. אך האם תחת רציונל הריחוק וההפרדה העומד בבסיס המאמץ להאטת קצב ההדבקה בעולם כולו, סביר שאדם אחד יוגדר כצוות קבוע ב-11 גנים? ההיגיון הבריא אומר שלא.
מהו הלקח שנלמד?
נראה שאת מקרה החשיפה הנוכחי לחולה קורונה הנהלים הקיימים לא מנעו. מה שחשוב הוא לשאול – האם המקרה הבא ימנע?
חברת 'קיטו מרום', מפעילת הצהרונים והמעסיקה של הרכזת, ציינה כי בעקבות המקרה, נהלי העבודה של עיריית חריש הוחמרו, אף מעבר לנדרש לפרוטוקולים הקיימים של משרד החינוך. מבירור שנערך עולה כי הנהלים החדשים כוללים קרבה מינימלית לילדים, שהייה קצרה ככל שניתן בגן (ורק אם חובה להיכנס אליו) ועטיית מסכה בזמן שהייה בגן.
החמרה נקודתית בנהלים היא כלי לגיטימי, אך האם לא נדרשת הגדרת נהלים ברורה במשרד החינוך? האם לא סביר לצפות להגדרה של "קפסולות" גם במספר הגנים בהם מורשים רכזים ומפקחים לבקר? ניתן לנחש שתשובתן של 380 משפחות בחריש תהיה שכן.
כפי הנראה, הקורונה תמשיך ללוות אותנו גם בתחילת שנת הלימודים הבאה, ולהנחיות ברורות והפקת לקחים תהיה חשיבות עליונה לקטיעת שרשרת ההדבקה ולשמירה על שגרת יומם של ילדי הגנים ומשפחותיהם.