לראשונה, נפתחים בחריש שני קורסים מקצועיים השואפים להכשיר תושבים לפעילות אזרחית ומעורבות פוליטית, ולהעניק כלים שיעזרו להניע מהלכים עירוניים. מיכל אגמון, מ'המרכז לצדק חברתי' ועדי טל כהן, מארגון 'ישראל חופשית' מסבירות על הגופים שהן מייצגות, מפרטות על האג'נדה וחולקות מחמאות: "רמת המעורבות של התושבים בחריש גבוהה"
רוצים להשפיע על עתיד העיר ולהיות מעורבים בעשייה האזרחית? מעוניינים להפוך את חריש לעיר טובה יותר? שני גופים התנדבותיים שונים: 'ישראל חופשית' ו'המרכז לצדק חברתי', מתכוונים להפעיל בחריש הכשרות לתושבי העיר המתפתחת. ההכשרות יסייעו לתושבים להיכנס לנבכי העשייה הציבורית הא-מפלגתית ויעניקו להם כלים בעזרתם יוכלו להשפיע על עיצוב צביון העיר והמרחב הציבורי בחריש.
רגע לפני שההכשרות יוצאות לדרך שוחחנו עם מארגנות ההדרכות, מיכל אגמון מ'המרכז לצדק חברתי' ועדי טל כהן מ'ישראל חופשית' כדי להבין מה הביא אותם לחריש, ומדוע כדאי להצטרף דווקא אליהן בהכרת הנתיב למעורבות חברתית ופוליטית בעיר.
המרכז לצדק חברתי: "מהי עיר טובה?"
"המרכזים לצדק חברתי הוקמו על ידי תנועת הבוגרים של 'השומר הצעיר' במטרה לארגן את החברה בישראל לפעולה אזרחית ולפעולה פוליטית – לא מפלגתית", מסבירה מיכל אגמון, שתנהל את קורס ההכשרה בעיר בשיתוף עם יעל עינהר.
מרכז חריש יצטרף לשלושה מרכזים לצדק חברתי שפועלים ברחבי הארץ – ברחובות, בראשון לציון ובחיפה. "המרכזים מהווים כר לשיתופי פעולה וקשר עם נבחרי ציבור, וקרקע לקידום מהלכים ברמה המקומית והארצית. אנחנו שואפים להצמיח שכבת מנהיגות חברתית חדשה. מנהיגות שבאה מהשטח ומובילה שינויים במציאות. אנו פועלים לשבירת ההפרדות הקיימות בין המגזרים והקבוצות השונות בחברה הישראלית על ידי יצירת שיתופי פעולה וקשרים על בסיס פעילות המרכזים", היא מפרטת.
מה פועלו של המרכז העירוני מעבר להדרכות?
"השאיפה היא שמתוך ההכשרות יקומו קבוצות פעולה בתחומים שונים שיפעלו לאורך זמן. לדוגמה, בתחום התחבורה. הפעילים זוכים לקבל מאיתנו לאורך כל הדרך ליווי, פרסום ותמיכה בקשר עם הרשויות השונות. בהמשך, מטרתו של המרכז המקומי להוות בית לפעילים, מקום חברתי ותרבותי שמארגן הרצאות ואירועים לכלל הציבור".
כיצד אתם תופשים את חריש ומה גרם לכם להבין שהיא כר מתאים לפעילות שלכם?
"כרגע אנחנו לומדים את חריש כדי להבין את הצרכים של האוכלוסיה, מי האנשים ומה מעניין אותם. עם זאת, מתקופת ההכרות הקצרה שלנו עם העיר, כבר ברור לנו שבחריש פועלים אנשים רבים עם רצון לשנות ולקדם דברים בעיר. אנשים שמעוניינים לתת מעצמם ולהקדיש זמן לפעילות חברתית, תושבים עם תחושת שייכות גבוהה מאוד לעיר, שלא ראיתי במקומות אחרים, וזה כלל לא מובן מאליו".
מהם ההשגים של מרכזי צדק חברתי כפי שבאו לידי ביטוי בערים אחרות?
ניתן לציין את קמפיין 'מגבירים את האור' שכלל עשרות מפגשים עם אנשים בעלי סיפורים מעוררי השראה ותקווה בחברה הישראלית. ביום כיפור ערכנו סיורי סליחות שעוסקים בסוגיות אקטואליות ותרבותיות סביב יום זה. ברחובות הובלנו תהליכי שיתוף ציבור יחד עם תושבים ועיריית רחובות בנושאי תכנון ובנייה, שהניעו השקעה ממשלתית משמעותית בבניית נתיבי תחבורה ציבורית והגברת תדירות קווי אוטובוס".
ספרי לנו על הקורס
"הקורס ייפתח ב- 12/11 ויכלול עשרה מפגשים, אחת לשבוע, בעלות של 150 ש"ח בלבד. מטרת הקורס היא לתת כלים וידע לפעולה ולקידום הצדק החברתי בתוך הרשות, בנושאים של תכנון עירוני, שיתוף ציבורי ומנהיגות תושבים. במהלך הקורס ירצו מיטב המומחים שפועלים בתחום של תכנון עירוני בראייה חברתית ומעל לכל בניסיון להבין, מה יהפוך את חריש לעיר טובה. ההרשמה עדיין פתוחה, אתם מוזמנים", מסכמת מיכל.
ישראל חופשית: בית ספר לאקטיביזם בנושא דת ומדינה
"ישראל חופשית מקדמת אג'נדה פלורליסטית ברוח דמוקרטית ועקרונות מגילת העצמאות ופועלת נגד כפייה דתית במרחב הציבורי". מסבירה עדי טל כהן, מארגנת ההכשרה בחריש של תכנית 'תשתית' מטעם ארגון 'ישראל חופשית.
"במסגרת 'תשתית', אנחנו עורכים הכשרות לאקטיביסטים, אנשים שרוצים לשנות את המציאות בה הם חיים. עד לאחרונה פעלה התכנית במישור הארצי ולאחרונה החלטנו לשים דגש גם על המרחב המוניציפלי ועל תחומי דת-עיר", מפרטת עדי ומרחיבה: "הקורס שתכניו מכוונים לאספקט העירוני ולנושאי דת-עיר יפעל במקביל בערים הגדולות בארץ, ירושלים, תל אביב ובאר שבע, כשאל הרשימה המכובדת הזו מצטרפת חריש".
המטרה שלנו בחריש היא לעזור לתושבים לעצב את העיר באופן שמכבד את כלל המגזרים
מהם התכנים בהכשרה?
"בהכשרה נלמדים כל הנושאים הרלוונטיים לנושאי דת ועיר כמו משמעות הרבנות הדתית בעיר, אופי השבת בעיר ואיך בעצם כאזרחים ניתן לחולל שינוי במרחב הציבורי. בוגרי ההכשרות שלנו הפכו מעורבים בזירה הפוליטית הלאומית, חלקם עובדים בתחום החברתי במגזר השלישי ואחרים נשארו פעילים כאזרחים מן השורה".
מה מביא אתכם לחריש?
"שני גרינברג, ראש סיעת הליברלים במועצת חריש, היא בוגרת הכשרת קורס 'נבחרי ציבור' שלנו והיא עודדה אותנו לפתוח קורס בחריש. אנחנו מבינים שמתקיים בעיר מאבק על עיצוב עתיד העיר. לתפישתנו, השיח בין המגזרים השונים צריך להתנהל מתוך כבוד הדדי ומציאת הדרך לעשות זאת נכון. חשוב להדגיש שהמטרה שלנו בחריש היא לעזור לתושבים לעצב את העיר באופן שמכבד את כלל המגזרים. המטרה היא לא פוגענית, אלא ליצור מרחב של 'גם וגם', מרחב בו ניתן לחיות ביחד דתיים וחילונים כשכל צד מקבל מענה לצרכיו".
הטענות נגדכם הם שאתם מחריפים מאבקים ותומכים בחילוניות
"ישראל חופשית מדברת על חיה ותן לחיות. עם זאת, חשוב לנו להציף ולקדם ערכים של הציבור החילוני. כן, גם לחילונים יש ערכים, העגלה היא לא ריקה. אנו שואפים להעלות לשיח הציבורי ולסדר היום סוגיות שמפריעות לחילוניים. לדוגמה, צעירים שנוהגים שתויים מבילוי ערב שבת כיוון שאין להם פתרונות של תחבורה ציבורית. בפעילויות שלנו זכינו להישגים נאים כמו המאבק בהפרדה מגדרית, אלפי זוגות שחתמו על תצהיר חיים משותפים וחשיבה על מתווה התחבורה הציבורית של גוש דן".
ספרי לנו על הקורס
"הקורס יפתח בדצמבר, ויכלול 11 מפגשים שבועיים. בסוף הקורס יתקיים סמינר סוף שבוע ארצי בשיתוף קבוצות מערים אחרות. הקורס יעסוק בהכרות רוחבית עם כלים כמו: עבודה מול תקשורת, עבודה מול הרשויות המקומיות והכנסת, הנעת פעילים ושינוי. עלות הקורס היא 300 ש"ח. זיכרו שהכוח הוא בידיים שלכם האזרחים והיכולת להניע מהלכים עירוניים מגיעה מכם", מסכמת עדי.