הפקקים העיקו, החיכוכים בין המגזרים ואירועי הפשיעה החריפו והקצינו. לצד זאת, התפתחויות חשובות קרו בתחום החקיקה, התכנון העירוני, איכלוס העיר והרחבת מערך השירותים. ׳חריש 24׳ מסכמים את השנה שהסתיימה
חריש בתחבורה: מופע ירוק, פקקים ופתרונות עתידיים
בתחרות שערכה האקדמיה ללשון העברית המילה טרלול נבחרה על ידי אלפי ישראלים כמילת השנה. לו היה נערך סקר דומה בחריש, אין ספק שמילת השנה היתה שייכת לעולם התחבורה. השיח החברתי בחריש עסק רבות ב"מופע אור ירוק", "פקקים", "עומס", "כשל תחבורתי" ובקשיי התחבורה אל ומחוץ לעיר.
בתחילת השנה הודיע ראש העיר על הארכת המופע הירוק ברמזור מג"ב כאמצעי זמני להקלת העומס ביציאה מהעיר. הצבת רמזור חדש בכביש 574 גרמה לפקקים נוספים וגרמה לתרעומת מצד התושבים. העירייה החלה לספור מכוניות שיוצאות ונכנסות מהעיר וגם העריכה שפתיחת מחלף מג"ב תתקיים בדצמבר 2021. לצד זאת, דו"ח תחבורה שחיברה העירייה ונחשף גילה כי המחלף לא יעניק פתרון ארוך טווח לעומס הצפוי בשנים הבאות אלא הקלה זמנית בלבד. עוד התריע דו"ח התחבורה כי חריש עומדת בפני "כשל תחבורתי" וביקש להאיץ את תכניות פיתוח כביש הגישה הדרומי, 611.
לצד זאת, מסלולי הכבישים העתידיים 611, ו- 444 זכו לביקורות הן מצד יו"ר קיבוץ מענית יעקב בכר והן מצד תושבים ופעילים מקומיים "מתנגדים לפקקים".
בצד החיובי ניתן לציין שהשנה נחנך כביש הגישה לשכונת הפרחים בשדרת האחווה. התקדמות נוספת נרשמה עם השקתו של קו תחבורה פנימי ראשון בעיר ובניית מסוף תחבורה זמני בשכונת מעו"ף. גם כינונה של הממשלה במהלך השנה החולפת סייע להקצאת 32 מיליוני שקלים להקמת מסוף תחבורה מערבי (בסמוך לקניון MORE) ולעיבוי התחבורה הציבורית הבינעירונית. העבודות על המסוף יחלו בקרוב ועיבוי התחבורה יחל ברבעון הראשון של השנה החדשה.
עוד ראוי לציין כי "חוק החנייה" שאושר על ידי מליאת חריש בשנת 2020 טרם אושר על ידי משרד הפנים. חברי המועצה החליטו שלא לחכות עוד וקידמו צו חנייה מיוחד האוסר על חניית משאיות וכלי רכב כבדים ברחבי העיר אלא בחניון ייעודי שיוכשר בשכונת מעו"ף. יישום התכנית יחל ברבעון הראשון של שנת 2022.
מבני ציבור בחריש: אולם ספורט, ספרייה, מרכז מוסיקה
בתחילת השנה נחנכה הספרייה הציבורית הראשונה בחריש שהחלה לפעול במתנ"ס העירוני. בחדר אחר במתנ"ס נחנך בחודש יוני מרכז פנאי “סבבה” לאנשים עם מוגבלויות.
לאחרונה נחנך, גם הוא במתנ"ס העירוני, מרכז המוסיקה "דציבל" שמציע לתושבי העיר שיעורי מוסיקה, חדר חזרות אקוסטי ואולפן הקלטות בסכום שימוש סימלי.
לראשונה, נחנכו בעיר שני אולמות ספורט משוכללים, האחד ברחוב גפן והאחר בשכונת בצוותא. אלה יספקו מענה למתאמנים, חוגים וקבוצות ספורט פעילות בעיר.
שכונת מעו"ף התחדשה במבנה ציבורי ראשון אשר משמש כבית כנסת לשלוש קהילות בשכונה וכאולם ציבורי לחוגים והתכנסויות. וגם בשכונת בצוותא החל לפעול מתנ"ס עירוני.
"מחוברים" בחריש: חברת החשמל, אנטנה סלולרית, רשות הדואר
במרץ 2021 נחנכה תחנת המשנה של חברת החשמל בחריש שהחלה לפעול מספר חודשים קודם לכן. הפעלת התחנה תרמה להפחתה משמעותית בניתוקי החשמל ובשיבושים התכופים שחוו תושבי העיר.
אין ספק שהבשורה החשובה ביותר בתחום התשתיות הגיעה במחצית השנה עם הצבתה של האנטנה הסלולארית בפארק המרכזי העתידי של העיר. הפעלת האנטנה שמה קץ למרבית בעיות הקליטה מהן סבלו תושבי העיר כמו גם למאבק שניהלו מספר תושבים בניסיון למנוע את הקמתה. רגע לפני שהשנה הסתיימה, נפתח סניף הדואר הראשון בעיר והביא לסיומה של תקופה עשירה בתלונות על מחסור בשירות הבסיסי כל כך.
פשיעה בחריש: הצתה, ירי, מטען חבלה ורימון הלם
למעלה מ-1,500 אירועים פליליים נרשמו השנה בעיר חריש, כך לדברי סגן ניצב דודי רוזנטל מפקד תחנת המשטרה עירון שציין עם כניסתו לתפקיד כי הוא מתרשם שבסך הכל המצב בחריש טוב. למרות מילות ההרגעה, נראה כי בשנה החולפת חלה עליית מדרגה בחומרת מעשי הפשיעה וב"מגוון" הרחב של אירועים אלימים בהשוואה לשנה הקודמת.
הצתת חנות בשכונת מעו"ף, העלתה לשיח הציבורי את נושא ה"פרוטקשן" בעיר. ירי לעבר דירת מגורים בשכונת הפרחים, שריפה של שלושה כלי רכב שעלו באש בחניון של בניין מגורים בשכונת החורש, מטען חבלה שהונח במכונית בשכונת אבני חן ורימון הלם שהושלך בשדרה המרכזית והסתיים בנס ללא נפגעים – כל אלה עוררו חשש בקרב תושבים רבים.
לצד אירועים חמורים אלה אירעו גם מספר אירועי אלימות, שכללו מעורבות של קטינים וצעירים, מעבדת סמים נוספת שנתפסה בעיר וגניבות כלי רכב וממירים קטליטיים, שנמשכו גם השנה. ראש העיר יצחק קשת התייחס באוגוסט 2021 לראשונה לנושא הפשיעה וציין כי "בחריש כמעט ואין פשיעה, בטח בהשוואה לערים אחרות". קשת הוסיף והדגיש כי הוא פועל מול הגורמים הבכירים במשטרה ובמשרד לביטחון פנים על מנת להקים תחנת משטרה בחריש.
בדרך ל-100 אלף תושבים: חריש צומחת ומתרחבת
בפברואר 2021 שבעה בניינים בשכונת בצוותא קיבלו טופס 4 ואכלוסה של השכונה החמישית בחריש החל. על פי נתוני עיריית חריש בדצמבר 2021 מתגוררים בעיר למעלהמ-30 אלף תושבים, גידול של כ-6,000 תושבים חדשים בהשוואה לשנה החולפת. על פי הערכות העירייה, גידול דומה במספר התושבים החדשים צפוי גם בשנה הקרובה.
הצמיחה של חריש אינה מוגבלת רק למספר התושבים: לראשונה אישרה הוועדה המיוחדת לתו"ב את תוכנית מתחם הטרפז להקמת מגדלים רבי קומות בשכונת אבני חן. אלה יהוו את שער הכניסה לעיר ושניים מהם יתנוססו לגובה של 27 קומות.
גם לרוחב מתפשטת העיר: חריש התחדשה השנה בכ-2,400 דונמים בצפון מזרח העיר ובדרומה. החלטת משרד הפנים על הרחבת שטחי השיפוט החדשים של העיר תגדיל את העיר ל-100 אלף תושבים ותספק שטחי תעסוקה חיוניים לחריש.
עיריית חריש הגישה בקשה רשמית להארכת הכהונה של הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש בשנתיים נוספות, מתוך כוונה ברורה להאיץ את הטיפול בשטחי המסחר והתעשייה החיוניים להגדלת הכנסות הרשות. בנובמבר 2021 הסתיים המנדט של הוועדה המיוחדת והיא טרם קיבלה אישור להמשך פעילותה. המשמעות היא שחריש מתנהלת ללא פקחים, אכיפה או התרי בנייה נדרשים. ניסיון של שרת הפנים איילת שקד להאריך את המנדט על ידי חקיקה נוספת, חוק התכנון והבנייה, נתקל בהתנגדויות מתוך הקואליציה ו"חוק חריש" הפך לבן ערובה במשחק כוחות פוליטי. בשלב זה טרם התקבל אישור ולא ברור אם אכן זה יקרה ומתי.
המתח הבין מגזרי: חוק השבת והמאבק על צביון העיר
בינואר 2021 חוקקו חברי המליאה את "חוק השבת" – חוק עזר שקובע היכן ניתן לפתוח עסקים בסופי השבוע בעיר. חוק פתיחת בתי עסקים וסגירתם – תשפ“א 2020 זכה לתשומת לב ארצית של פוליטיקאים מכל קצוות הקשת והבעיר גם מאבקים מקומיים בין קבוצות שונות.
הציבור החרדי בחריש מחה על אישור החוק בהפגנות המוניות שנערכו עם כניסת השבת ואילו הציבור החילוני נאבק כנגד סממנים של השתלטות על המרחב הציבורי, לתפישתו, שבאו לידי ביטוי בהשחתת תמונות במרחב הציבורי והפעלת צופרי שבת, באמצעות שיירות מחאה רכובות.
במחצית השנייה של השנה המאבק עבר לזירת שכונת בצוותא. צופר שבת שהופעל בדירה ריקה עם תחילת אכלוס השכונה היווה את הסמן לתחילת המאבק על צביון השכונה. המתח בשכונה נמשך עם הקמת בית מדרש לא חוקי על ידי מספר משפחות מקהילת 'תולדות אהרן' שפונה לאחר צו שמסרה הוועדה המיוחדת.
עוד התקיימו מספר ניסיונות להקמת בתי כנסת במרחב הציבורי שהסתיימו בעימותים פיזיים אלימים בין חילונים לחרדים. לצד המאבק המחריף שכלל גם פעולה קיצונית של הנחת רגל חזיר בפתח דלתה של משפחה חרדית, היו גם ניסיונות התקרבות והידברות בין חילונים לחרדים.
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!