כתשעים תושבים השתתפו בערב "שולחנות עגולים" שארגן המרכז לצדק חברתי בחריש. מטרת האירוע היתה לקדם שיח חשיבה ויוזמה בנושאים הבוערים של העיר ו"לאפשר לאנשים לחוש שהם מעצבים את חייהם במו ידם". אז מה צפוי לנו בתחום הפקקים, העסקים העצמאיים ואירועי הגאווה בעיר?
"סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מעיד כי 82% מהאזרחים בישראל חשים כי אינם יכולים להשפיע על המתרחש במדינה. נתון זה ודאי מתחזק בתקופה הנוכחית, בה אין ממשלה", במילים אלה פתחה מיכל אגמון, מנהלת המרכז לצדק חברתי בחריש את ערב השולחנות העגולים שהתקיים השבוע בעיר.
כתשעים תושבים השתתפו באירוע שמטרתו להעניק לתושבים את הכלים והכוח לשנות ולהשפיע על המתרחש בעיר. לקדם שיח, חשיבה ויוזמה לקידום שוויון בעיר.
"ברור לנו כי חריש היא משהו אחר, מיוחד בנוף הישראלי. בעוד בערים אחרות בהן אנו פועלים יש תלי תלים של היסטוריה, פה הכל ראשוני ובראשיתי ובכך טמונה הזדמנות. זמן חסד לעצב יחסים אחרים בין התושבים לרשות ובין התושבים לבין עצמם. לעצב אורחות חיים ופעילות דמוקרטיים באופן עמוק שיאפשר לאנשים לחוש שהם מעצבים את חייהם במו ידם", סיכמה אגמון.
חמישה נושאים מרכזיים נידונו בערב: "נחלצים מהפקקים", "יד שנייה בחריש", "חריש גאה", "עסקים עצמאים בחריש", "שדרת דרך ארץ בחריש". ראש העיר יצחק קשת ביקר את המשתתפים בשולחנות השונים והשיב על חלק מהשאלות וחברי מועצה נוספים לקחו חלק בדיונים השונים.
את שולחן "נחלצים מהפקקים" הובילו פעילים בעיר בתחום התחבורה ושבילי האופניים ובמפגש הועלו בעיות שונות ידועות בנושא ורעיונות חדשים לשיפור מסלולי האוטובוס, עידוד הליכות, הרחבת שבילי אופניים, קידום שאטלים לאורך דרך ארץ בימי שישי, קידום השימוש ב"קארפול" באמצעות אפליקציות ארציות במקום קבוצות וואטצאפ שכונתיות וקידום שביל אופניים מחריש לצומת משמר הגבול. הפעילים גם הציגו את מה שנעשה עד כמה בתחום סימון שבילי האופניים ועידוד הרכיבה על ידי התושבים.
בקבוצת הדיון שעסקה בהקמת חנות יד שנייה השתתפו פעילים שהנושא קרוב לליבם ומעוניינים לקדם אותו בחריש. חברי הקבוצה סימנו יעדים אופרטיביים לעבודה שכוללים מציאת מקום לחנות, קידום שיתופי פעולה וגיוס מתנדבים לתפעול שוטף של המקום.
שולחן קהילת "חריש גאה" שם לו למטרה לאגד את חברי הקהילה הגאה ותומכיה בעיר לקידום פעילויות עבור להט"ב בכלל ופעילויות חודש הגאווה בפרט. המשתתפים דנו בפעילויות כגון הפנינג, מצעד, ואירוע שולחנות עגולים בשיתוף הציבור הרחב לקראת יום הגאווה. עוד דנו המשתתפים בנחיצותן של פעילויות למען חיזוק הקהילה פנימה. ההחלטה שהתקבלה בקרב המשתתפים היא ליצור קבוצת פעולה ייעודית למען קידום מטרות הקהילה.
עשרות עצמאיים פועלים בחריש וזקוקים למענה ייחודי לצרכיהם. בקבוצת הדיון של "עסקים עצמאיים בחריש" עלו רעיונות לקידום העסקים כדוגמת נטוורקינג, בדיקת עלויות הארנונה לעסקים מהבית, צג מתחלף עם שמות העצמאים ועזרה בהפעלת מיזם פרסומי/שיווקי.
תכנון השדרה המרכזית של העיר דרך ארץ, העלה לא פעם ביקורות בקרב תושבים שהלינו על חוסר הנגישות שלה. שני גרינברג, סגנית ראש העיר הסבירה מהם השיקולים שהנחו את מתכנני הרחובות בעיר בכלל ובדרך ארץ בפרט ואיפשרה למשתתפים לנהל דיון ממוקד יותר בשינויים שניתן לבצע בה. אחת התובנות המרכזיות אליה הגיעו המשתתפים היא ההבנה שהתעוררות קהילתית ברחוב תבוא מיוזמה של התושבים, עשיה שתפיח "רוח טובה" בשדרה. "הערב נתן כיוון ואנרגיה להמשך הפעולות למיטוב והנגשת דרך ארץ לתושבי העיר", סיכם אחד המשתתפים.
לקריאה נוספת: "לסייע לתושבים להשפיע על צביון העיר": קורסים לאקטיביזם חברתי ייפתחו בחריש