כיצד מנהלת עיריית חריש את משבר הקורונה, מהן השלכות המגפה על תושבי העיר, העסקים, פתיחת שנת הלימודים וצפי האכלוס, והשאלה החשובה: האם וכיצד תתאושש חריש מהמשבר העולמי? יצחק קשת בראיון אישי בצל המשבר
אף אחד לא הכין אותנו לווירוס מדבק שיגרום למשבר עולמי, הסגר בבתים, קריסה כלכלית ולתחושת אי הוודאות שאופפת את חיינו. בתוך הכאוס הזה, יש מי שמחויב לתת מענה, למצוא פתרונות ולקבל החלטות בתנאים משתנים. כיצד נערכת עיריית חריש לקראת המצב וכיצד מתמודד ראש העיר, יצחק קשת עם האחריות המוטלת על כתפיו? שאלה חשובה לא פחות היא מהן ההשלכות המשוערות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך על תושבי חריש?
אנחנו עובדים על אדי הדלק האחרונים של התקציב שלנו
"כולנו נחוש בתוצאות המשבר", משיב קשת לשאלה על המחיר שתצטרך חריש ותושביה לשלם עם סיום המשבר. "אין לנו תקציב ייעודי לניהול מגפת הקורונה, אבל אנחנו משתמשים בתקציב 2020 בצורה אחראית. כמובן שעם סיום המשבר נצטרך לעשות התאמות תקציביות, ובהחלט יהיו לכך השלכות על חריש בהמשך".
קשת מציין בדבריו שלל תחומים: "בטווח הקצר, ההכנסות שלנו פחות יפגעו, כי חריש, בשונה ממרבית הרשויות בארץ, אינה נשענת בהכנסות שלה על עסקים. בטווח הארוך, ההחלטה הממשלתית על תקציב ייעודי לחריש שהיתה אמורה לקבל הארכה בסוף שנת 2019 נדחתה. כעת, בשל המשבר, לא ברור אם וכמה רזרבות ותקציבים יהיו לממשלה. ניתן לומר שמרחף סימן שאלה גדול בנושא זה לגבי השנים הבאות. אנחנו עובדים על אדי הדלק האחרונים של התקציב שלנו ומכאן שיחולו שינויים. כספים שיועדו לנושאים מסוימים, הוסבו לטובת הקורונה, ותכניות שאושרו, בתחום החינוך למשל, לצערי, יעצרו".
מאות משפחות נקלעו למצוקה
למרות הידוק החגורה המתבקש הקצתה עיריית חריש סכום לא מבוטל להכנת סלי מזון לפסח בעיר. "קיבלנו מבול של פניות, ממאות משפחות מכל המגזרים, משפחות חד הוריות, עצמאים שנקלעו למשבר ואחרים. חשוב להבין שבשגרה, הרשות לא עוזרת ברמה הפרטנית למשפחות ולתושבים. זהו תפקידם של הביטוח הלאומי ועמותות חברתיות. אולם המשבר הנוכחי הוא שונה וחריג ולכן קיבלתי אישור חד פעמי מהיועץ המשפטי של המועצה להתערב ולעזור".
היה קשה לעמוד בטלפונים ובפניות שקיבלתי. אי אפשר לסרב לזה
"הקצנו תקציב של עשרות אלפי שקלים להקמת מחסן מזון לחלוקה ואנו קוראים לתושבי חריש לתרום גם הם מוצרים. הרעיון הוא שנארגן ונחלק ארגזי מזון לחג הפסח למשפחות. מדובר בהשקעה כספית לא מבוטלת מצד הרשות, אבל היה קשה לעמוד בטלפונים ובפניות שקיבלתי. אי אפשר לסרב לזה".
אני וראשי רשויות אחרים, זועקים ללא הרף את זעקתם של העסקים
בניגוד למשפחות, עבור העסקים עדיין אין בפיו של קשת בשורות משמעותיות, אך יש שמץ של תקווה: "תשלומי הארנונה אינם באחריות הרשות. אין לנו סמכות להוזיל ארנונה או לא לגבות תשלומים, והאכיפה מצד הממשלה בנושא הזה מאוד אגרסיבית. עם זאת, חשוב לומר שאני וראשי רשויות אחרים, זועקים ללא הרף את זעקתם של העסקים. אנחנו מעבירים את זה הלאה וכבר עכשיו, לשמחתי, הממשלה מכינה חבילה של הטבות לעסקים. כשהתקציבים יגיעו ניתן אותם באהבה".
אין פתרונות לשנה הבאה
העסקים בעיר אינם לבדם בכמיהה לחבל הצלה ולוודאות. למרות שענף הבנייה הוחרג ועובד במתכונת חלקית, הצפי לסיומי בנייה בפרויקטים שונים ברחבי העיר נתון לפי שעה בערפל. מה משמעות הדבר לגבי בניית מבני הציבור והאכלוס הצפוי בעיר?
עד עתה הצלחנו לעמוד בהבטחה, שאף ילד לא ילמד בקרוואן. ככל הנראה, זה לא המצב הצפוי בשנת הקרובה
"בשבוע שעבר עוד הערכנו שנעמוד בקצב הבנייה. השבוע, ההערכות השתנו לגמרי. הרשות הפלסטינית קראה לפועלים לשוב לתחומיה. כתוצאה, אנחנו מקבלים התרעות על עיכובים מכל עבר". קשת מציין שמדובר במערך שלם של פרויקטים. "שלושה בתי ספר חדשים, עשרות גני ילדים ומבני ציבור חדשים – הכל כרגע נעצר. אם המצב יימשך, המשמעות היא שאין לנו פתרונות למאות ילדים בשנת הלימודים הקרובה. עד עתה הצלחנו לעמוד בהבטחה, שאף ילד לא ילמד בקרוואן. ככל הנראה, זה לא המצב הצפוי בשנת הקרובה".
למרות העיכובים בבנייה הציבורית וההאטה בבניית השכונות החדשות בעיר, העירייה אינה משנה כרגע את התחזית לאכלוס העיר: "ברמת האכלוס אנחנו לא משנים את ההערכות שלנו, להפך. רוב עובדי העירייה עסוקים בהתמודדות עם המשבר, והשאר עוסקים באכלוס הקרוב. אנחנו מאמינים שהתושבים שרכשו דירות ויש להם חוזים, יגיעו לעיר. עוד מוקדם לומר אם נראה ירידה באכלוס הצפוי או שהוא יהיה כמתוכנן, אבל אנו נערכים לכל אפשרות".
מתמודדים בהתאם לנהלי מלחמה
בינתיים, העירייה, שפועלת במתכונת חירום, מנסה לנהל את משבר הקורונה בהתאם לנהלי ניהול מלחמה. נהלים שתורגלו בעבר. קשת מסביר: "בתחילת המשבר לא הבנו שמדובר באירוע בקנה מידה כזה. זה התחיל כמשהו מינורי ואט אט הגברנו את קצב המענה לבעיות שצצו, עד שהבנו שאנחנו במצב חירום".
האם הוגדרה תכנית כלשהי להתמודדות? מהם הקווים המנחים לניהול המצב? כיצד חולקו התפקידים ואורגנו צוותי הפעולה?
"כרשות, אנחנו מתרגלים מצבי חירום כעניין שבשגרה. ועדת מל"ח (משק לשעת חירום) בה אני מכהן כיו"ר, עוסקת בחלוקת עבודה מובנית. מנהלי אגפים ומחלקות בעירייה אמונים על תחומים שונים, לדוגמה, מכלול אוכלוסיה, מכלול עסקים. כל אחד יודע מה הוא צריך לעשות בשעת חירום".
לדברי קשת, רוב עובדי העירייה עובדים ועובדים קשה, עד השעות הקטנות של הלילה, כדי לעמוד בפרץ הדרישות והצרכים שעולים מהשטח. החלטה משמעותית נוספת שהתקבלה בחמ"ל היתה להעביר מידע ולעדכן את התושבים ככל שניתן ובכל הערוצים: "ידיעה משחררת מתחים ולחץ, מבהירה את המתרחש והיא משמעותית ביותר בזמנים כאלה ולכן החלטנו שאנו משקיעים בזה הרבה", מסביר קשת ומציין כי השקעה נוספת מבוצעת בתחום הפעילויות הקהילתיות, הבולטת בהן, "שירת המרפסות", שזכתה להצלחה ושיתוף פעולה מתושבי חריש.
הנשק הסודי של חריש: דינמיות
כאמור, פעילות העירייה מנוהלת בהתאם לנהלי מלחמה, במסגרתה הרשות המקומית מהווה זרוע ביצועית לכל דבר וענין ונותנת מענה לאוכלוסייה: "אנחנו נערכים כמו למלחמה ומקבלים את המידע מהצבא ורשויות השלטון המרכזי לפני התושבים וטרם הפרסומים הרשמיים בחדשות. בימים האחרונים אנו מנסים לנקוט במהלכים מקדימים ולהתכונן מראש. כך לדוגמה, נערכנו לסגר מלא יומיים לפני שיצאו ההנחיות החדשות". מפיקוד העורף קיבלנו ציון מעולה על ההערכות שלנו, והציגו אותנו כדוגמה לרשות קטנה שמתמודדת היטב עם המשבר", מציין קשת.
הייחודיות שלנו בחריש היא הדינמיות. בשונה מערים אחרות, את הפעילות שלנו מאפיין קצב מהיר מאוד
"אני יכול לומר בבטחה שיש לנו מטה, כוח אדם ומנגנון, וכל אלה אמונים על ביצוע משימות", משיב קשת לשאלה על הערכת הביצוע של העירייה ומדגיש גם יתרון לא קטן: "הייחודיות שלנו בחריש היא הדינמיות. בשונה מערים אחרות, את הפעילות שלנו מאפיין קצב מהיר מאוד, וגם בשוטף אנו נדרשים להתמודד עם מצבי עומס אבל יש לנו מנגנון שיודע לעשות זאת".
אוכלוסייה סתגלנית, ציבור ממושמע
קשת מפרגן גם לתושבי חריש ומעריך שיש להם יתרון על פני תושבי ערים אחרות בהסתגלות למצב: "תושבי חריש הם אנשים שהגיעו לכאן עם 'מוד' של תפנית בחיים, וכבר חוו שינוי משמעותי, לעומת תושבים בערים אחרות, שרגילים במשך עשרות שנים לשגרה שלהם".
מבחינת הקושי האישי, יש לי אחריות כבדה על הכתפיים, אבל מבחינת יכולת הביצוע של הדברים, אני רגוע
לדבריו, גם הגיל הצעיר של האוכלוסייה בעיר מהווה יתרון: "אין מה לעשות, בגילאים צעירים קל יותר להשתנות ולהסתגל כשצריך", הוא מוסיף. להסתגלות מהירה נדרש קשת גם ברמה האישית. הוא מציין שעבורו התקופה הנוכחית מאופיינת בהתמודדות עם חוסר שגרה, מתח, לחץ וצורך לקבל החלטות רבות בתנאים של חוסר וודאות. "מבחינת הקושי האישי, יש לי אחריות כבדה על הכתפיים, אבל מבחינת יכולת הביצוע של הדברים, אני רגוע. עומדת מאחורי מערכת חזקה שנותנת מענה מהיר ומיטבי. אנחנו מטפלים בכל האספקטים הנדרשים וגם בדברים חדשניים, שרשויות אחרות לא עושות או לא יעשו".
קשת מציין לטובה גם את התנהגות הציבור בחריש: "התושבים נשמעים להנחיות. יש גם גילויים של התנהגות אחרת, אבל הם ממש בשוליים. מספיק להסתובב במרכולים ולראות את כולם עם מסכות וכפפות ולהבין שאנשים נשמעים להנחיות". דבריו מתייחסים גם להתנהגות הציבור החרדי בעיר. "הרבנים והגבאים לקחו אחריות ואוכפים את ההנחיות הנדרשות".
ולסיכום, מהו המסר שלך לתושבי חריש?
"לאף אחד אין תחזית לגבי סיום המשבר. ככל שהוא יסתיים מוקדם יותר, הנזק יהיה קטן יותר. יחד עם זאת, חשוב לי להדגיש שרגעי משבר מביאים אל קדמת הבמה את הסולידריות. ה'טוב' בכל אחד ואחת מאיתנו מתגלה במלוא העוצמה. מדהים כמה זה משפיע עלינו לטובה. אם אפשר היה למשוך את ה'טוב' הזה גם לשגרה, אין לי ספק שזה היה מיטיב עם חריש ותורם למאמץ שאנו משקיעים בשיווק העיר. אם כולנו נמשיך להפיק את הטוב, אז העיר כולה תצא נשכרת; זו עבודה של כולם ורווח של כולנו".