מי אחראי על רצועת היער שמקיפה את חריש? הרשויות מטילות אחריות האחת על השנייה ובינתיים הלכלוך חוגג וגם הסכנה: גדר הפרדה בין מצוק לכביש שש הושחתה על ידי מטיילים
היער, שסובב את בנייני העיר חריש ומשמש כריאה הירוקה המרכזית של העיר, מהווה עבור רבים מקום מפלט ומרגוע. רבים מתושבי העיר גילו את קסמו במיוחד בתקופת הקורונה.
"אני גרה צמוד ליער וטיילתי שם בתקופת הסגר עם הכלבה. פגשתי שם לא מעט מטיילים מחריש שלא ראיתי בעבר. היתה ממש תנועה מוגברת ביער", מספרת ב', המתגוררת ברחוב אורן בעיר. התנועה העמוסה בתקופת הקורונה השאירה את חותמה ביער. שבילים חדשים של אשפה שהותירו המטיילים מאחור. "אפשר ממש לעקוב אחרי מסלולי הטיול של משפחות ביער. הן השאירו עטיפות של במבה, פחיות שתייה, מסיכות וכפפות", מוסיפה ב'.
התופעה של הררי אשפה ביער ולכלוך על ידי מטיילים אינה ייחודית לחריש. עובדי ויערני קק"ל שניצלו את זמן הקורונה להכנת היערות לקראת עונת השריפות הופתעו מכמויות האשפה שהותירו אחריהם מטיילים שהגיעו, בניגוד להנחיות, לפארקים ויערות ברחבי הארץ. בהודעה לעיתונות שהוציאה קק"ל בתקופת הקורונה צוין כי בשל ההגבלות מגיעים קבלני הניקיון לנקות את השטח רק פעם בשבוע ומצטברת אשפה בכמויות גדולות שפוגעת בסביבה.
"כואב לראות את הלכלוך"
עם היציאה ממגבלות הקורונה והחזרה לשגרה, נראה שלא הרבה השתנה. בשבוע שעבר טיילה אריקה אל-השחר, ביער הסמוך לביתה ברחוב אורן ונדהמה. בסרטון בו תיעדה את המצב היא מתארת: "תראו איזה לכלוך, וואי, וואי, וואי. לא רציתי לצלם, אבל זה ממש כואב לראות. זו ממש בושה וחרפה, אין לי מילה אחרת", ציינה אל-השחר והוסיפה: "צילמתי בסרטון את אחת מפינות החמד של חריש. בעבר היתה שם גדר למניעת סכנה של נפילה מהמצוק. מישהו חתך את הגדר. זו ממש סכנה. חבל שכך מתייחסים תושבי חריש ותושבי הסביבה ליער היפה הזה".
אל השחר כבר חושבת על העתיד: "חריש תהפוך לעיר גדולה ותושביה יזדקקו לפינות חמד ביער, אבל בינתיים אין שום התארגנות קהילתית או נאמני יער שדואגים לצומח וגם לבעלי החיים ביער".
אל השחר מציינת ששמירה על ניקיון היער יכולה לשמש מנוף לשיתוף פעולה בין חריש לבין ישובים נוספים בסביבה שתושביהם מטיילים ביער. "יש במייסר, הכפר השכן, קהילה טובה של אנשים. שיתוף פעולה בינם לבין מועצה אזורית מנשה ומועצת חריש הוא בהחלט אפשרי, אבל מישהו צריך להניע את התהליך".
מעוז לואנץ, מחברי קהילת ירוק בעיר, הוא פעיל סביבה וקיימות בחריש מזה מספר שנים. לדבריו, מבצעי ניקיון של תושבים אכפתיים התקיימו בעבר וצריכים להתקיים גם בעתיד, אבל לב העניין יטופל טוב יותר, בהעלאת המודעות לנושא ובחינוך לניקיון: "אנשים עוברים לחריש כדי לשפר את חייהם, לחיות באזור ירוק ובאיכות חיים טובה יותר, והלכלוך ביער פשוט הורס", הוא אומר.
"כשיסתיים גל החום ועם הסרת המגבלות, יער חריש יהפוך ליעד טיולים אטרקטיבי עבור תושבי העיר. זה הזמן לצאת לטבע, להתאוורר ולנשום אוויר נקי. אז שמרו על היער", הוא מסכם.
מי אחראי על תקינות הגדר?
מעבר לאחריות האישית שכל אחד מהמטיילים צריך לגלות, נשאלת שאלה חשובה: מי אחראי על ניקיון היער ועל מי מוטלת האחריות לתקינות הגדר מצילת החיים מעל המצוק? על פי תשובת קק"ל, יש כמה גורמים בתמונה.
"האחריות על שטחי יער חריש מתחלקת בין עיריית חריש, כביש 6 וקק"ל", מסרה דוברות הארגון. "באשר לגדר הביטחון בכביש 6, שטח זה נמצא בתחום אחריות כביש 6 ואין לקק"ל סמכויות טיפול ואכיפה בו".
ואכן, בהמשך לפניית 'חריש 24' לחברת דרך ארץ, מפעילת כביש 6 מסרה דוברות החברה: "אנחנו מודים על הסבת תשומת ליבנו לפירצה בגדר, המפגע תוקן באופן מיידי. מאחלים לכם שגרה בריאה ובטיחותית".
מי אחראי על ניקיון היער?
לשאלת ניקיון היער השיבה דוברות קק"ל: "שטח פארק המנגלים ונושא סימון שבילים עתידיים הינם בתחום האחריות של עיריית חריש. קק"ל אמונה על שטח מיוער, שאינו מיועד לקליטת קהל. מתוקף תפקידה כיערן הראשי והארגון הירוק הגדול בישראל, מחויבת קק"ל לשמירה על הירוק, יערותיה והסביבה, ומשקיעה בכך משאבים רבים".
כאמור, על פי תשובת קק"ל, רצועת היער הצרה המקיפה את חריש וכוללת את פארק המנגלים ושבילי ההליכה העתידיים הוחרגה מאחריות קק"ל ונמסרה לאחריות עיריית חריש. במפת העיר אף מצוין האיזור עם הכיתוב, "פארק היקפי". האם עיריית חריש אכן אחראית על שטח זה? מדוברות העיר נמסר כי השטח אינו בתחום אחריות העירייה.