הגעתו המתוכננת לחריש של הרב הראשי לישראל, יצחק יוסף, עוררה סערה בקרב הקהילה הרוסית בחריש והסתמנה כנקודת מחלוקת נוספת בין דתיים וחילוניים בעיר. אמש, במפגש חוצה מגזרים בין תושבים נדמה שהנצה דרך חדשה: "אחיי יוצאי ברית המועצות, אני איתכם, וכמוני גם המונים מהציבור הדתי על כל גווניו"
מחר (יום ה') עתיד להתקיים בחריש אירוע חגיגת סיום לימוד הדף היומי בהשתתפותו של הרב הראשי הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף. כזכור, דבריו של הרב שיצא כנגד עליית יהודי רוסיה חוללו סערה ארצית ומקומית גם יחד. תושבים המזוהים עם יוצאי חבר העמים מחו נגד מתן החסות העירונית ודרשו להחרים את הגעתו. גם חברי המועצה הליברלים ועידית ינטוב, חברת המועצה מטעם ישראל ביתנו, פנו לראש העיר, יצחק קשת, בבקשה להסיר את החסות העירונית מאירוע זה. בקשתם לא נענתה.
העמדה לא השתנתה
"לפי דעתנו, הפעם הזאת ראש המועצה לא בחר נכון. אך הבחירה בעינה עומדת", כתבו הליברלים בעמודם הרשמי בתגובה להחלטת ראש העיר. "שני דברים עיקריים מפריעים לנו במתן החסות: האחד הוא השימוש בסמלילי המועצה, והמשמעות הנלווית לכך. השני הוא כמובן הכסף, כמה הושקע באירוע. לכן החלטנו להתמקד בזה, ולהגיש לראש המועצה שאילתא בנושא. דרך צעד זה, אנחנו מאמינים שיפתח הליך שבסופו ניצור נהלים שקופים, ברורים ושיוויוניים לקבלת תמיכה ציבורית על ידי העירייה".
גם עידית ינטוב, בתגובה ל'חריש 24' הביעה אכזבה החלטת ראש העיר: "לא הצלחתי לשכנע את ראש העיר שלא להגיע לאירוע סיום הש"ס, שנחגג אחת לשבע שנים והוא משהו מאוד גדול ומשמעותי עבור הקהילה הדתית. למרות העובדה כי יצחק קשת ואני באותה הסיעה – עמדתי הרשמית לא השתנתה", ציינה ינטוב והוסיפה: "אני מאמינה שעלינו, דוברי רוסית חילונים וכלל החילונים התומכים בחריש, לצאת ולהשמיע את קולנו כי ליריקה בפרצופם של עולים מברית המועצות לשעבר יש מחיר".
ינטוב: אני מאמינה שעלינו, דוברי רוסית חילונים וכלל החילונים התומכים בחריש, לצאת ולהשמיע את קולנו
התארגנות אזרחית
אירוע הגעת הרב הראשי לישראל לעיר מסתמן כנקודת מחלוקת נוספת בין דתיים וחילוניים בעיר המתהווה. מי שהחליט להרים את הכפפה ולנסות לקיים שיח והדברות על הנושא והמתחים שנוצרו בעיר הוא יצחק מיס, תושב העיר. בפוסט שפרסם קרא יצחק מיס למפגש חוצה מגזרים: "זה נושא כאוב מכדי לגזור עליו קופון פוליטי או להשאיר אותו לפוסט בפייסבוק. לפחות בחריש צריך לפעול אחרת. חברי החילוניים, אתם יודעים שאני לא מהסס להיכנס ברבנים כשצריך. לא הפעם".
מספר תושבים נענו להזמנתו של מיס ואמש (ג') התקיים המפגש בביתו בנוכחות כעשרה משתתפים. בלטו בנוכחותם מ"מ ראש המועצה ויו"ר סיעת הבית היהודי, יוחאי פרג'י, שלא התבטא עד כה בנושא והרב אריאל אליהו, שמרבה להתבטא בשיח המקוון כשסוגיות דת ויחסים בין מגזריים עולים על הפרק.
במפגש פרטו דריה מסיקה ורומן קזרנובסקי, תושבי העיר המזוהים עם הקהילה הרוסית את סיפורם האישי ואת חוויותיהם וניסיון חייהם כעולים חדשים בישראל, כדי לבסס ולבאר את ההשפעה של דברי הרב הראשי עליהם ועל בני משפחתם.
מרבית הדיון נסובה סביב הניסיון להחליט כיצד יתייחסו חברי הקהילה הרוסית בעיר בפרט ותושבי העיר בכלל, להגעה המתוכננת של הרב הראשי לישראל לחריש, מחר. האם מחאה פומבית היא הדרך הנכונה להעביר את המסר ואת זעקתם של הנפגעים מדברי הרב הראשי? החלטה סופית בנושא טרם התקבלה . עם זאת, החליטו המשתתפים להציג את התובנות מן הדיון בפוסטים פרטיים בפייסבוק המזדהים עם בני הקהילת הרוסית בעיר הכוללים אמירה משותפת: "יוצאי ברית המועצות אתם אחיי".
ספק רוסיה, ספק יהודיה
"פגשתי פנים מול פנים תושבי חריש כואבים ורק אחרי שהקשבתי לסיפורם, כשטיפה הצלחתי להבין את נקודת מבטם ואפילו להזדהות איתם בנקודות מסויימות, רק אז הבנתי את הכאב", כתבה נרדית פרג'י, תושבת העיר שהשתתפה במפגש. "הבנתי מעט מתחושת ההשפלה שצריכה לעבור אשה שבאוקראינה נחשבה ליהודיה בזויה ובמדינת היהודים נחשבה לספק יהודיה. הבנתי, שכשאמירה כזו נאמרת על ידי רב היא פוגעת הרבה יותר מאותה האמירה שתצא מפיו של פוליטיקאי. אחיי יוצאי ברית המועצות, אתם אחיי. אני איתכם, וכמוני גם המונים מהציבור הדתי על כל גווניו", ציינה פרג'י בפוסט שזכה לתגובות רבות.
רומן קזרנובסקי התרגש מאוד מהצהרות הפומביות של תושבי העיר הדתיים: "חייבים להפסיק להפיל אחריות על קהילות שלמות ולצעוק אחד על שני. נרדית מדברת בשמה וזה מה שחשוב.
אין תמיכה טובה יותר מתמיכה של חבר, של שכן שחולק איתך את הכאב. אם אנחנו בינינו נתחיל להקשיב אחד לשני, אף אחד לא יוכל לפגוע בנו".
גם דריה מסיקה הגיבה בהתרגשות לדברי פרג'י: "אני שמחה, שהצלחתי לגרום למישהו להבין, אבל להבין באמת. זה מרגש אותי עד דמעות. זו הנקודה, זה השיח, זו ההבנה והקבלה האמיתית, והלב שלי מפוצץ מגאווה שזה קורה בחריש, בבית של כולנו".
מחריש תצא בשורה
גם הרב אריאל אליהו מסר ל'חריש 24' את רשמיו מן המפגש: "בזכות המפגש זכיתי לשמוע את הטענות והכאב האותנטיים של רומן
ודריה ואני מאוד שמח על כך. מרחוק, לעיתים לא ניתן להבין את ההיגיון מאחורי הפגיעה, אך כשאתה שומע באופן בלתי אמצעי את הסיפור האישי של האדם הנפגע, אתה מבין שכדאי לקחת צעד אחורה ולראות איך תתבטא להבא, בצורה אנושית יותר שמחבקת את האחים שלך".
הרב אליהו הוסיף וציין: "הלב שלנו איתם ואנחנו אוהבים ומעריכים אותם ואין לנו שום ביקורת עליהם, אדרבא, אני חושב שהעלייה הרוסית היא נכס צאן ברזל למדינת ישראל והם חלק בלתי נפרד מהפסיפס הישראלי המדהים".
יצחק מיס יוזם ומארגן המפגש ציין גם הוא את התובנות שלו: "אמש הבנו שבלי קשר לדברי הרב, קרתה פה פגיעה. זה לא מהיום. ולא מעכשיו. זה פשוט עוד קיסם למדורת תסכול וכעס ואכזבה שבוערת להם בלב עשרות שנים. יש דברים שחייבים לומר: אחינו יוצאי רוסיה וברית המועצות, אוהבים אתכם, מעריכים אתכם ומחבקים אתכם. תודה למי שהגיע למפגש והראה שמחריש תצא בשורה אחרת".
כאמור, טרם ברור כיצד יתקבל מחר הרב הראשי לישראל בחריש על ידי התושבים שהביעו מחאה מקוונת והאם הסולדיריות שהביעו הדתיים שהשתתפו אמש במפגש, תפייס את כלל הקהילה הרוסית בעיר.