אמיליו ואלבה רבילו ברחו מאיטליה הפשיסטית. שרה בן עמוס ניצלה מפרעות שהתרחשו בטריפולי ואילו פרידז'יה רוטברד התחזתה לנוצריה והתחבאה במנזר. הערב, תושבי חריש יחשפו לטרגדיה, למלחמת ההישרדות ולקושי של שורדי השואה אך גם לעוצמה ולכוח שהם הפגינו ולחיים החדשים שבנו
לקראת ערב יום הזכרון לשואה ולגבורה תשפ"א יתקיימו בחריש מפגשי 'זיכרון בסלון' במספר מוקדים. השנה, בניגוד לשנה שעברה, שנת הסגר, חוזרים להתקיים מפגשים פיסיים עם שורדי השואה או בני הדור השני והשלישי שמספרים את סיפור ההישרדות והטרגדיה לצד העמידות, התושייה והגבורה. עם זאת, מדובר במפגשים אינטימיים ומצומצמים שמתאימים לתקנות הקורונה האוסרות לפי שעה לקיים עצרות וטקסים רבי משתתפים.
סיפור בגוף ראשון
פרידז'יה רוטברד (87) מתגוררת כיום בגן שמואל. רוטברד ילידת 1934 היא ניצולת שואה מהעיר גורשקוב שבפולין. רוטברד היא השריד היחיד למשפחתה שנספתה והיא ניצלה לאחר ששיכנעה את הנאצים שהיא נוצריה. היא שהתה במנזר עד תום המלחמה.

רוטברד עלתה לארץ בספינת המעפילים "תיאודור הרצל", שנתפסה על ידי הבריטים ולאחר מאבק אלים, בו נהרגו שלושה מהמעפילים, גורשה למחנה מעצר בקפריסין. מספר חודשים לאחר מכן קיבלה אשרת כניסה לארץ ישראל ונקלטה בקיבוץ גן שמואל. בקיבוץ הקימה רוטברד משפחה ובנתה את ביתה.
עבור מיכל פינגרהוט, שתארח בסלונה את המפגש עם רוטברד, אין זו התגייסות ראשונה למיזם ההנצחה, היא קיימה מפגשים דומים גם בשנים עברו לפני שעברה לחריש. "על אף שגם אני וגם בעלי דור שביעי או שמיני של ילידי הארץ, נושא השואה תמיד היה קרוב לליבי. כל עוד יש בינינו שורדי שואה שיכולים לספר את סיפורם בגוף ראשון, זה אחד הדברים החשובים שאנחנו צריכים לעשות, לשמוע אותם".
משפחת פינגרהוט, אלון 17, קומה 6, בשעה 20:00 / להרשמה
סיפורם של יהודי צפון אפריקה
הזדמנות להיחשף לסיפורי השואה של יהודי צפון אפריקה, יקבלו תושבי חריש במפגש זכרון בסלון בו תתארח שרה בן עמוס (84), ילידת לוב המתגוררת כיום בבנימינה. בן עמוס שרדה את הפרעות שביצעו תושבי טריפולי בנובמבר 1945 בחסות המשטר הנאצי. מאות יהודים נרצחו בטריפולי וברחבי המדינה כולה. בן עמוס, בת שמונה בלבד, נפגעה קשה ממכת גרזן בראשה והסתתרה בעת הטבח יחד עם אחותה בת השנתיים. היא ניצלה בזכות טיפול רפואי שקיבלה בבית החולים ועלתה לישראל, ארבע שנים לאחר מכן כש"רק בגדים לגופה". השבט שהקימה בישראל כולל 12 ילדים ועשרות נכדים ונינים הוא ההוכחה עבורה של נצחון האור על החושך.

אחת מנכדותיה של בן עמוס, רעות דניאל-הופס, מתגוררת בחריש והיא שכנתה של תמר ברוקנר שתארח את המפגש. "זה כבר כמה שנים שאני מתעניינת באירוח מפגש עדות בביתי אך מפספסת את העיתוי הנכון לפעול לשם כך, השנה דאגתי לגרום לזה לקרות" מספרת ברוקנר. "סביי וסבותיי הם בעצמם שורדי שואה מאיטליה ומטוניס. זו חובתנו כבני הדור השלישי להעביר הלאה את הזיכרון מתוך כבוד למתים. דור הניצולים הולך ונעלם וזה ממש מפחיד שנגיע למצב בו ילדינו לא יכירו את אירועי השואה ואת סיפורם של יהודי מדינות צפון אפריקה, שקיבל חשיפה פחותה במהלך השנים".
משפחת ברוקנר, אלה 12, דירה 3, קומת קרקע, בשעה 20:15 / להרשמה
סיפור הישרדות עם השראה
שמואל (ג׳ובק) רוטברד מקיבוץ גן שמואל, היה נער צעיר כשהמלחמה פרצה, וסיפור הישרדותו מלא השראה. רוטברד יתארח בבית ספר אתגרי העתיד.

בית ספר אתגרי העתיד, בשעה 20:30 / הצטרפות (בהודעה מראש לבית הספר על בסיס מקום פנוי) או בזום בקישור
עדות הדור השני והשלישי
יאיר דנציג, יספר את סיפורם של סבו וסבתו אמיליו ואלבה רבילו מאיטליה הפאשיסטית בתקופת השואה. "סיפורה של איטליה פחות מוכר ואני מזמין את כולם להכיר קצת את ההיסטוריה של יהודי איטליה", ציין בהודעה שפרסם.

המפגש יתקיים בזום, הערב בשעה 21:00 : קישור להרצאה / ססמה: 603879
מירי חברוני ושתי אחיותיה יספרו את סיפור הצלתה של אמן, סוניה קליין ממחנות ההשמדה. המפגש יתקיים בביתה של ליליאן סטבסקי שמארחת לראשונה מפגש זיכרון בסלון ובעבר לנהגה לקיים שיחות על השואה בבתי אבות. "אני בעלת תואר שני בספרות עם התמחות בשואה כך שהנושא הזה הוא בדמי", מסכמת סטבסקי.
משפחת סטבסקי, גפן 54, דירה 2, בשעה 20:30 / להרשמה
ארגון השומר החדש מארח את דב בן צבי, בן לניצולת שואה שיספר את סיפורה ואת חייו בצל השואה.
הסלון של השומר החדש, מרכז התרבות, שוהם 73, בשעה 18:00 / להרשמה
רחל אופטובסקי תספר את סיפורה של אביה נחום אלתר, שורד השואה, שהלך לעולמו לפני שלושה חודשים. המפגש יתקיים בבית משפחת קסלמן.
משפחת קסלמן, התמדה 4 ב', דירה 35, בשעה 20:00 / להרשמה בטלפון מראש: 052-4341972