מתי יחוברו שכונות מעו"ף ובצוותא לפריסת מצלמות האבטחה העירונית, מדוע חריש לא מצטרפת לתכנית 'עיר ללא אלימות' וכמה עולים לנו סיורי האבטחה והשמירה בעיר? יו"ר האופוזיציה הגיש שאילתה בנושא הביטחון האישי: "ביקשתי להשמיע את הקול של התושבים". את התשובות סיפק אתמול בישיבת המליאה, מורדי בן שמעון, מנהל אגף חירום וביטחון בעיריית חריש
"אנו עדים לאחרונה לעליית מספר אירועי הפרות הסדר הציבורי, ונדליזם ואלימות ברחבי העיר חריש, ונזקים שנגרמו לרכוש ולמרחב הציבורי. ההרגשה בקרב רבים מהתושבים היא חרדה וירידה בתחושת הביטחון", כך כתב יו"ר ועדת הביקורת יוחאי פרג'י בשאילתה שהגיש לראש העיר ובה דרש לקבל תשובות על פעולות העירייה שנועדו לשמור על הסדר הציבורי ולטפל בתופעות של אלימות.
פרג'י התייחס במכתבו למספר אירועים חמורים שאירעו לאחרונה ביניהם ירי על דירת מגורים בשכונת הפרחים, הצתה של רכב בשכונת החורש, הצתה של חנות בשכונת מעו"ף, פריצות לבתים וגניבות רכב, גניבות של ממיר קטליטי מכלי רכב ועוד.
"כנבחר ציבור ותושב העיר אני נתקל מדי יום בפניות של תושבים מוטרדים נוכח המצב", הוסיף וכתב פרג'י. "רבים מהם חוששים לתת לילדיהם להסתובב בעיר בשעות הערב, זאת על אף שרכבי הביטחון מסתובבים בעיר (נראה שנוכחותם אינה מספקת את ההרתעה הנדרשת ואף לא את תחושת הביטחון).
"חריש עיר חדשה המרושתת במצלמות ושוכרת מכספי התושבים חברת אבטחה חיצונית. יש לנו את הכלים הנדרשים למגר באופן מוחלט מעשי אלימות ופשיעה. אסור לנו לנהוג באדישות והטמנת הראש באדמה נוכח מציאות של אלימות במקומנו", כתב פרג'י והוסיף רשימת שאלות עליהן ביקש תשובה מוסמכת מהגורמים האמונים בעירייה.
בקרוב: מצלמות יותקנו במעו"ף ובצוותא
בישיבת המליאה שהתקיימה אתמול (שני) השיב מורדי בן שמעון, מנהל אגף חירום וביטחון, לשאלות שהעלה פרג'י במכתבו. כך לדוגמה, הסביר בן שמעון כי כיום יש ארבעה תקנים של פקחים והמועצה נמצאת בהליכי גיוס של כוח אדם. "עד לפני שבועיים היו כולם מאוישים. לפני שבוע עזב פקח אחד ואנחנו מחפשים פקח חדש", הוא פירט. עוד ציין בן שמעון כי תקופת הקורונה הקשתה על פעילותה השוטפת של מחלקת הפיקוח בשל מחלות, בידודים והעדרויות של פקחים. "תקופה לא פשוטה", סיכם בן שמעון.
בתשובה לשאלה, האם הוגשה בקשה להצטרף לתוכנית עיר ללא אלימות ומה התקציב שמוקצה לכך? השיב בן שמעון כי בחריש לא מופעלת תכנית "עיר ללא אלימות" והסביר מדוע: "היינו בפגישה בשנה שעברה עם השר לבטחון פנים ומפכ"ל המשטרה. עד היום לא קיבלנו שום תקציב מהם. לא הוכנסנו לתכנית בגלל שעל פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה היינו פחות מ-16 אלף תושבים. אנו נדרוש להיכנס לתכנית שוב כעת".
בן שמעון גם פירט בנוגע לעלויות האבטחה והסיורים בעיר: "ישנם שני סיורים. כל סיור שלוש משמרות עם שני כלי רכב. עלות תפעול ותקורות רכב היא 80 אלף שקל לרכב אחד, עלות כוח אדם במוקד היא 50 אלף שקל. עלות אחזקה מצלמות 150 אלף שקל. ככל שנוסיף מצלמות עלות האחזקה תעלה".
הוא גם פירט בנוגע למצלמות האבטחה הפרושות בעיר ואמר כי "עד היום מצלמות האבטחה הותקנו מתקציב משרד הבינוי כחלק מפרויקט עיר חכמה. השלמנו את כל החיבורים והכל עובד. השבוע ערכתי סיור לתכנון הצבת מצלמות עבור שכונות צוותא ומעו"ף. התקציב עבורן יילקח מתוך תקציב אגרת השמירה".
ועדת הביטחון כלל לא התכנסה
מורדי סיכם את דבריו באומרו: "אנחנו ערים לאירועים שהתרחשו ואנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם משטרת ישראל. הסיור העירוני הוא שתפס חוליה של גנבי ממירים קטליטיים שנגנבו. נכון שלמשטרה יש מצוקת כח אדם, אך אנו דורשים תוצאות בדיוק כמו שאתה יוחאי מבקש".
פרג'י שהעלה את השאילתה ודרש את הדיון בנושא סיכם: "המטרה היתה לעורר דיון ולומר 'אדוני ראש המועצה, יש פה בטחון של תושבים שהוא מאוד חשוב'. את מרבית התשובות אני עצמי מכיר ויודע, אך ביקשתי להשמיע את הקול של התושבים ובעיקר ואת החרדה שלהם לגבי הביטחון ולהאיר זרקור על תכנית 'עיר ללא אלימות'. אנחנו כבר זמן רב עיר עם למעלה מ-16 אלף תושבים ועדיין אף אחד לא קידם את זה. אפשר כרגע להצטרף לתכנית עיר ללא אלימות ולהתחיל לעשות פעולות בעניין הזה וכן להקים משמר אזרחי.
"בנוסף, ועדת הביטחון היא אמנם ועדת רשות והיא ועדה ממליצה בלבד אבל אני רואה נחיצות רבה בהתכנסות שלה. בשנת 2020 הועדה כלל לא התכנסה. התקיימו פגישות מקצועיות בלבד. הוועדות הן המסגרת בה ממקדת המועצה את עבודתה בה נפגשים נבחרי הציבור יחד עם חברי הנהלה והדרגים מקצועיים ומטכסים עצה כיצד לפעול ומקבלים החלטות. חשוב שהוועדה תתפקד בעיר".