השנה יתקיימו בשבעה מוקדים שונים בחריש ערבי זיכרון אינטימיים לציון יום השואה. יונתן אופיר, מרכז פעילות 'זיכרון בסלון': "זו הפעם הראשונה בחריש שנערך המיזם בהיקף שכזה למרות הקושי לאתר אנשי עדות או ניצולי שואה ולמרות שאין בידינו מידע על תושבים בחריש שהם דור שני לשואה"
'זיכרון בסלון' הוא יוזמה חברתית התנדבותית הפועלת מאז 2011 שמטרתה למצוא דרך אחרת, אינטימית ומשמעותית לציין את יום הזיכרון לשואה ולגבורה. ערבי 'זיכרון בסלון' מתחילים, לרוב, בשיחה עם איש עדות (אישית, כתובה או מצולמת), ולאחריו מתקיים שיח על השואה והרלוונטיות שלה לימינו.
יונתן אופיר מרכז את פעילויות 'זכרון בסלון' בחריש ובמנשה. במסגרת העבודה ההתנדבותית שלו הוא אחראי על איתור נותני העדות, גיוס התושבים המתנדבים לארח את המפגש בביתם והשידוך ביניהם.
אופיר הוא דור שני לניצולי השואה: "אבי שהלך לעולמו לפני כשנתיים, היה עם אמו במחנה עבודה ברומניה מגיל שנה עד גיל 4 ועלה לישראל אחרי המלחמה", הוא משתף.
"אני פוגש ניצולים ושומע סיפורים שלהם ולומד מה הם עברו, לעומת החיים הנוחים של היום וזה מכניס אותך לפרופורציות. אני חושב שכל עוד האנשים האלה בינינו זוהי זכות ואף חובה שלנו לשמוע את הסיפורים שלהם ממקור ראשון", מספר אופיר בהתרגשות.
"בחריש זו הפעם הראשונה שנערך המיזם בהיקף כזה של שבעה מוקדים לפחות. בשנה שעברה היה זיכרון בסלון אחד בלבד", משתף אופיר.
מהו הקושי בארגון ערבי 'זיכרון בסלון' בחריש?
"בחריש יש קושי לאתר אנשי עדות. ניצולי שואה כמעט ואין בישוב, ואין בידינו מידע על תושבים שהם דור שני לשואה. זו הסיבה ששיתוף פעולה עם המועצה הוא חיוני. במועצה האזורית מנשה הוזמנתי לפגישה עם ראש המחלקה לשירותים חברתיים ושם היו מאוד נכונים לעזור לנו. למעשה, כל מספרי העדויות שהצלחתי להביא לחריש, כולם תושבי מועצה האזורית מנשה".
"לצערי, לא זכיתי לשיתוף פעולה מצד מועצת חריש, למרות שפניתי ליותר מגורם אחד שם אבל הם לא הרימו את הכפפה".
ליוזמה של יונתן שותפה גם עדי אדר הוסמן, תושבת חריש, ויחדיו הם מנהלים בהתנדבות את סדרת המפגשים ביישוב. הוסמן גם תנחה דיון בבית משפחת יגר בנושא ילדות אבודה בתקופת השואה שיעסוק בהורים וילדים בתקופת השואה ובימינו, והניסיון להבין את הבלתי מובן.
מפגשי 'זיכרון בסלון' בחריש יערכו במוקדים הבאים:
יום רביעי 1.5.19
18:00 משפחת יגר, רחוב גפן 25: סיפורו של יאיר, אב המשפחה, ורשמיו ממסעותיו לפולין בשתי תקופות שונות בחייו. הראשונה כתלמיד בית ספר והשנייה כנספח לקבוצת תלמידים במסגרת תפקידו כמתדרך ביטחוני של משלחות משרד החינוך לחו"ל.
19:00 דניאל ונופר גולדשטיין, רחוב טופז 15, דב לבבי מהישוב קציר הוא בנה של הניה ז"ל אשר שרדה את השואה במחנה בירקנאו ולאחר מכן היתה בין מאה העולים הראשונים לארץ ישראל עם הקמתה.
19:30 נתנאל וענבל היבש, גפן 25, עדות ממקור ראשון של יהודית ישראל, ניצולת שואה מדנמרק.
20:00 משפחת פלדמן-גורדון, רחוב טורקיז 25/7: עדות ממקור ראשון של דוד דיאמנט, תושב קיבוץ ברקאי, בן 91, ניצול גטו לודז'.
20:00 קורל גזית יוסף, רחוב אורן 13/11
20:45 ליאור עוז, מרגלית 6
יום חמישי 2.5.19
18:00 בחטיבת הביניים 'אתגרי העתיד' יספר את סיפורו, אורי לויתן, אביו של מנהל החטיבה, שגדל בליטא בתקופת השואה וניצל בזכותם של חסידי אומות עולם אשר הסתירו אותו מידי הנאצים.
תושבים המעוניינים להתארח באחד מהמפגשים, מתבקשים להירשם דרך אתר האינטרנט של זיכרון בסלון