שעוני מים המצביעים על צריכה גם כשכל הברזים בבית סגורים וחשבונות מים לתשלום המחושבים על פי צריכה גבוהה מהצריכה בפועל. תושב חריש: "הייתי מצפה מהמערכת העירונית, לדעת להתרות במקרה חריג שכזה"
חיובי צריכה פרטיים מנופחים וחיסרון בחיובי צריכת מים משותפת עמדו במרכזה של תקלה במספר בניינים ברחוב

רקפת, בשכונת הפרחים. אבי דוד, תושב השכונה ונציג וועד הבית של דיירי רקפת 12 מעיד שבניסיון לברר את הבעיה של חיובים מנופחים הוא פנה למוקד העירוני: "ביקשתי לדעת מה היה סך הצריכה הביתית הכוללת שהגיעה לכל דיירי הבניין ומהי הצריכה הכללית שנמדדה בשעון המים הראשי. מסתבר, שסך הצריכה הביתית הכוללת לפיה חויבו הדיירים, עמדה על 407 קוב כאשר הצריכה הכללית בשעון המים הראשי עמדה על 362 קוב בלבד".
אז איך קרה שהמועצה סיפקה לבניין 362 קוב אבל חייבה את הדירות על 407 קוב? כיצד נוספו עוד 45 קוב? דוד בחן ושלל אפשרות של נזילה: "השעונים שמותקנים בדירות שלנו הם "שעונים חכמים", הם מאפשרים קריאה מרחוק וניטור כאשר יש נזילות. במרכז שירות לתושב בדקו ושללו אפשרות של נזילות ה'מבזבזות' מים על חשבון הדיירים".
הבעיה: הפרש לחצים
כיצד אם כן נוצר הפער בחיוב? את התשובה מצא דוד בעצמו: "מונה המים של הדירה מסתובב גם כאשר אין צריכת מים בדירה", הוא

מסביר. "ערכנו ניסוי משותף. כל השכנים פתחו ברזי מים באותו זמן למשך שלושים שניות, ואילו אני הייתי היחיד שלא עשיתי כך. מעקב אחר מונה המים שלי, גילה שלמרות שבדירה שלי לא היתה צריכת מים, מונה המים פעל, ככל הנראה כדי להשלים את פער הלחצים הנדרש בברזים של השכנים".
דוד ממשיך ומסביר: "בשעות הפעילות בבניין נוצרת זרימת מים הפוכה בשל הפרשי לחצים בצנרת הגורמת לשעון המים לפעול. הבעיה היא ששעון המים יודע למדוד ולחייב כשמתקיימת תנועה, גם אם המים נעים אחורה ולא מתקיימת צריכה בפועל".
המערכת לא התריאה
אז מי אשם? כנראה שאף אחד. לתופעה שהציג דוד עדויות רבות. "התברר לי שמדובר במקרה נפוץ, שנערכו לגביו תחקירים ובדיקות רבות. עושה רושם שהפתרון הוא התקנה פרטית של רכיב 'אל חזור' המתחבר למונה המים, ונועד למנוע זרימת מים חוזרת. דוד סיפר כי דיירת שהתקינה לאחרונה 'אל חזור' בדירתה כבר מדווחת על ירידה בתחשיב הצריכה.
עם זאת, עדיין שאלה אחת נותרה פתוחה: כיצד במשך חודשים, לא נדלקו במחלקת המים של העירייה, נורות אדומות כאשר צריכת המים בפועל היתה נמוכה מחיובי צריכת המים בחשבון?
"הייתי מצפה מהמערכת העירונית, מערכת חכמה של חישוב וחיוב התושבים, לדעת להתרות במקרה חריג שכזה ולא לחייב דיירים באופן אוטומטי, אלא לפנות לדיירים או לוועד הבית בבקשה שיבדקו את הנושא", מסכם דוד.
תגובת העירייה: "העירייה קיבלה פניות מהדיירים בעניין זה, והזמינה בדיקת מדי מים מהחברה המתפעלת ומתחזקת את השעונים. העניין בטיפול".