בסיומו של הסגר השלישי חריש מתמודדת עם 154 חולים מאומתים ועם שיעור מתחסנים נמוך של 22.4% מהתושבים בלבד. למרות זאת, קופות החולים הגדולות שולחות את תושבי העיר להתחסן בערים שכנות. עיריית חריש ביקשה מפיקוד העורף להקים מתחם חיסונים מקומי. מתי זה יקרה? פיקוד העורף בתשובה: "זה בטיפול"
היום הסתיים רשמית הסגר השלישי והארוך שנמשך כחודש וחצי. היציאה ההדרגתית מן הסגר, כך החליטה הממשלה, תשתנה מעיר לעיר בהתאם לשני מדדים: שיעור ההתחסנות וצבע הרמזור. שני המדדים יחד או כל אחד לחוד עלולים להשפיע על קצב היציאה מן הסגר בעיר, היקף התרת ההגבלות וחזרה לפעילות במוסדות החינוך.
על פי נתוני משרד הבריאות היום (ראשון) ישנם בחריש 154 חולים מאומתים וציון הרמזור העדכני של העיר הוא 7.6 – ציון שמגדיר את חריש כעיר אדומה. כיצד נתונים אלה ישפיעו על פתיחת מוסדות החינוך?
על פי המתווה המסתמן בשלב זה, הממשלה תתיר פתיחה מלאה של פעוטונים וגנים החל מיום שלישי גם בערים אדומות. כיתות א'-ד' וכיתות יא'-יב', בערים כתומות ואדומות יוכלו לפעול בקפסולות של חצאי כיתה, וילמדו יום כן ויום לא, ובאוויר הפתוח. כיתות ה'-י' יאלצו בשלב זה להמשיך וללמוד דרך הזום.
שיעור חיסונים נמוך
לצד נתוני התחלואה הגבוהים, שיעור החיסונים בעיר נמוך. על פי נתונים עדכניים לבוקר זה, 22.4% אחוזים בלבד מתושבי העיר חוסנו במנת החיסון הראשונה, נתון נמוך משמעותית מרשויות המדורגות בראש הטבלה. בקריית מוצקין לדוגמה, חוסנו כבר כ 60% תושבים במנה אחת של חיסון, שיעור דומה ניתן למצוא גם בעומר (66%) שוהם (62%) ורעננה (56%). בראש הטבלה מככבת תל מונד עם 83% אחוזים מהתושבים שחוסנו במנה חיסון אחת לפחות.
ההסבר לקצב ההתחסנות האיטי ולשיעור המתחסנים הנמוך בחריש עד כה – ברור. חריש מתאפיינת באוכלוסיה צעירה ברובה והאפשרויות להתחסן נפתחה בפני הצעירים רק בשבוע החולף.
עם זאת, החלטת משרד הבריאות משבוע שעבר לאפשר לכלל האוכלוסיה מגיל 16 ומעלה להתחסן מעניקה לחריש הזדמנות לצמצם פערים ולהרחיב את מספר התושבים המחוסנים. אך לצד ההזדמנות קיים קושי אמתי: בחריש לא פועלים מתחמי חיסון וזאת בניגוד למתרחש בערים רבות. אלו המבקשים להתחסן נדרשים לנסוע לחדרה, אור עקיבא, באקה אל גרבייה או להרחיק אף יותר.
אין מתחמי חיסון זמינים בעיר
בדיקה מול קופות החולים שמפעילות סניפים בעיר מעלה כי רק קופת חולים "מאוחדת' מאפשרת למטופליה, מגיל 16 ומעלה להתחסן במרפאה בחריש באופן שוטף. ’לאומית' מקיימת ימי חיסון בודדים למטופליה בחריש. לעומתן, שתי הקופות הגדולות אינן מחסנות כלל בחריש. מ'מכבי' ומ'כללית' נמסר כי בשלב זה הן אינן מתכוונות לפתוח מוקדי התחסנות בעיר: "לרשות לקוחותינו מתחמי חיסונים בחדרה", הן השיבו.
עיריית חריש פנתה לפני מספר ימים לפיקוד העורף בדרישה לפתוח נקודת חיסונים בחריש בשיתוף עם מד"א, אך טרם זכתה למענה. "אנחנו ממתינים לתשובות בהקדם", נמסר מטעם העירייה.
מפיקוד העורף אישרו כי פניית עיריית חריש אכן התקבלה: "הרשות ביקשה, זה בטיפול". לא נמסר מענה בנוגע ללוח הזמנים הצפוי.
עד שייפתח מתחם חיסון מקומי, שיקל על התושבים ויאפשר גם לאלו שאינם ניידים לקבל חיסון קרוב לבית, ניתן להתנחם בנקודת אור אחת. על פי תכנית הממשלה, החזרה לפעילות בתחום התרבות והפנאי עשויה להיות מושפעת מהיקף המחוסנים בכל ישוב וישוב ובדגש על אוכלוסית בני ה-60 פלוס. בפרמטר זה דווקא ניצבת חריש במקום טוב ברשימה. חריש היא אחת מ-12 רשויות מקומיות שבה 100 אחוזים מבני ה-60 פלוס בעיר חוסנו במנה אחת לפחות, זאת על פי נתוני מגן ישראל. עם זאת, שיעור המתחסנים בכלל האוכלוסיה צריך לעלות משמעותית גם הוא על מנת שחריש תוכל להפעיל פעילויות תרבות ופנאי.