מדוע לא חלה התקדמות בנושא פתיחת עסקים בשבת, האם ומתי נתחיל לשלם קנסות חנייה וכיצד צופרי השבת עדיין פועלים בעיר למרות החקיקה הקיימת? עידית ינטוב, חברת המועצה ויו"ר ועדת חוקי העזר, שאמונה על חקיקה מקומית, מסבירה
"חשוב שתושבי העיר ידעו שיש כאן נציגי ציבור שפועלים כדי לתקן פערים במערכת החוקתית העירונית ולשפר את הסדר הציבורי", כך מצהירה עידית ינטוב, יו"ר ועדת חוקי עזר, האמונה על חקיקת עזר עירונית.
ועדת חוקי העזר, המתכנסת פעם ברבעון, אמונה על נושא ההתאמות הנדרשות, וקידומם של עדכונים בחקיקה המקומית. הוועדה, שמוגדרת כוועדת רשות בלבד, מורכבת מחברי המועצה שלמה פרץ, גיל פישר ושלמה קליין. עוד חבר בוועדה יעקב בינון, תושב העיר.
על פי התקנות הקיימות בספר החוקים העירוני, צופרי השבת בחריש עוברים על החוק
בישיבת הוועדה שהתקיימה בשבוע שעבר, דנו חבריה בנושא שמלהיט את הרוחות בחריש, חוק שמירת איכות הסביבה ומניעת מפגעים וישומו בנושא מטרדי הרעש במרחב הציבורי. הרעיון המקורי היה לשנות את חוק העזר העירוני כדי שלא נזדקק יותר להישען על התקנות בחוק הארצי", מסבירה ינטוב. "לאחר הסברים משפטיים שהוצגו בפנינו, הובהר שיהיה זה מורכב מאוד, להעביר שינוי בחוק הקיים. משרד הפנים, שצריך לאשר חקיקה עירונית, דוגל בגישה הנמנעת ככל הניתן, משינוי ניסוחים של חוקים עירוניים המופיעים בחקיקה הארצית הכללית. כך או כך, התברר כי החוק עונה על כל הסוגיות".
אם החוק הקיים עונה על כל הסוגיות, מדוע נושא צופרי השבת טרם נפתר?
"על פי התקנות הקיימות בספר החוקים העירוני, צופרי השבת בחריש עוברים על החוק. היה ניסיון לאכוף את החוק והצופרים פורקו וכעת העירייה מצויה בהליכים משפטיים כנגד מפירי החוק. אנחנו ממתינים להכרעה בהליך, שהתעכב בעקבות משבר הקורונה. לאחר שבית המשפט יפסוק בנושא, ההחלטה שתתקבל תשליך מכאן ואילך על כל מקרה נוסף בו יופעלו מערכות כריזה ממבנים פרטיים בעיר", מציינת ינטוב.
ספר החוקים של חריש קיים
ספר החוקים המקומי של חריש, מרכז תקנות שונות אשר רובן התקבעו בשנת 2015, ונשענו על מקורות שונים. פרטי חוק העמדת רכב וחנייתו לדוגמה, הועתקו מחוק העזר של קריית מוצקין וכעת לאחר הליכי ניסוח מחודש ממתינים במועצה לאישור החוק המותאם לחריש. לעומתו, חוק עזר מודעות ושלטים, הוא שריד מתקופת פעילותה של קציר-חריש כמועצה אזורית.
מרבית החוקים הנדרשים לניהול תקין של רשות מוניציפאלית, כבר קיימים בספר החוקים העירוני של חריש
בשנים האחרונות, עם הקמתה של העיר וצמיחתה בקצב גבוה, עולה גם הצורך לבצע את ההתאמות הנדרשות בחקיקה, למען שמירת הסדר וכללי ההתנהגות במרחב הציבורי. במקביל, גוברת הדרישה מקברניטי העיר לפעול במרץ, כדי לתקן תקנות חדשות במקרים בהם מתגלים, לכאורה, פערים בין ההתנהלות בעיר לבין גבולות המותר-והאסור ויכולת העירייה לפעול נגד מפגעים ואירועים שונים.
לא פעם עולה התחושה בקרב תושבים כי ספר החוקים המקומי דל או אינו עדכני דיו כדי להבטיח שמירה על הסדר הציבורי. לדידה של ינטוב, מדובר במרבית המקרים בתפישה שגויה: "חשוב להבהיר כי מרבית החוקים הנדרשים לניהול תקין של רשות מוניציפאלית כבר קיימים בספר החוקים העירוני, כבר מהתקופה בה פעלנו כמועצה אזורית קציר-חריש. ביניהם גם חוקים ותיקים שניסוחם תקף ותואם גם לימים אלו.
בחקיקת חוקים חדשים כמו מניעת העישון בגינות משחקים, שקידם חבר המועצה, גיל פישר, פעלנו בהתאם לחוק הארצי. בהתאם, גם האכיפה תתבסס על תקנות החוק הארצי".
חוק החנייה מתקדם, חוק השבת תקוע
שני חוקים חדשים שנמצאים כיום בבחינה ובתהליך חקיקה ועשויים להשפיע משמעותית על איכות חיי התושבים ועל צביון העיר הם 'חוק העמדת רכב וחנייתו' ו'חוק העסקים'. בפברואר אישרה מליאת חריש חוקי חנייה חדשים וכעת החוק מצוי בהליכי אישור מול משרד הפנים.
"חוק החנייה הוא אכן חוק הדורש טיפול והתאמה לצרכי עיר חדשה וצומחת. אני מעריכה שהחוק יאושר בשבועות הקרובים ומיד לאחריו תתכנס ועדת התימרור. חברי הוועדה שכוללים גם נציגים ממשטרת התנועה, יחדדו וילבנו נושאים שונים כמו באילו מקרים יונפקו קנסות, האם והיכן יפעלו חניות בתשלום, היכן יש לסמן מקומות אסורים לחנייה, האם יש לסמן איזורי חנייה שכונתיים או מקומות אסורים לחנייה", מסבירה ינטוב ומבטיחה: "דאגנו להכניס לחוק את כל הנושאים שהעיר נדרשת להם, לדוגמה, חניית רכבים כבדים ואוטובוסים".
יש כוונה לתהליך גישור אבל בפועל הוא לא מתקיים
לעומת ההתקדמות הניכרת בנושא חקיקת חוקי החנייה בעיר, נראה כי ב'חוק העסקים' המוכר בפי כל כ'חוק השבת' לא התרחשה התקדמות בשנה האחרונה. ביוני 2019 הבטיח יצחק קשת, ראש העיר לקדם תהליך גישור בין כל חברי הקואליציה שבסופו תכריע מליאת חריש על פתיחת/סגירת עסקים בשבת.
"בשל רגישות הנושא הוחלט כי הדרך הנכונה לקבלת ההחלטה הנכונה היא לשבת סביב שולחן כל חברי המליאה יחד עם מגשר ולדון על הנושא. הדרך היחידה לפתרון תהיה פשרה מתוך אחריות ציבורית", הצהיר קשת.
ינטוב מודה כי למרות שחלפה שנה התהליך תקוע: "תהליך הגישור למעשה טרם התחיל. במפגש אחד שהתקיים בנושא לא נכחו כלל חברי המליאה ולכן לא היה ניתן להתקדם. יש כוונה לתהליך גישור אבל בפועל הוא לא מתקיים". נוכח מצב זה מסכמת ינטוב: "אינני מוכנה לקדם את החוק הזה כל עוד אין התקדמות בנושא הגישור בין חברי המליאה. כל עוד אין קונצנזוס בנושא, לא אאפשר לפגוע באפשרות של בעלי עסקים בעיר לפתוח מקומות בילוי ופנאי גם בשבתות".