היכן מותר לפתוח בית קפה שיפעל בשבת, מה זה בכלל עינוג ציבורי ואילו מבין האיזורים שהותרו בכלל רלוונטיים לשנים הקרובות? 'חריש 24' עושים לכם סדר ב"חוק השבת"
מרכזים עירוניים: קניון MORE ושכונת מעו"ף
שני אזורים הוגדרו בחוק שאושר כמרכזים עירוניים המצויים בפאתי העיר, האחד, קניון MORE בכניסה לעיר והאחר, רצועת מסחר ארוכה בשכונת מעו"ף שעתידה להיות "הסיטי" של חריש. באזורים אלה החוק מתיר לפתוח ביום המנוחה בתי אוכל (בית קפה/מסעדה), קיוסקים או בתי עינוג ציבורי ובלבד שהם באזור המוגדר.
על פי חוק רישוי עסקים, "עסקי עינוג ציבורי" מתייחסים להצגות של תיאטרון או קולנוע, קונצרט, דיסקוטק, מופעי מחול, ריקודים, קברט, קרקס, משחק או ספורט, וכל עינוג כיוצא באלה, בין שהם בתמורה ובין שלא בתמורה.
בקניון MORE כבר פועלים עסקים בשבת והתר הפתיחה בו משמר את המצב הקיים. תחנת הדלק וחנות הנוחות הפועלות בקניון בשבת קיבלו התר להמשיך ולפעול. לראשונה הזכיר החוק גם פתיחת בתי מרקחת תורניים, וההערכה היא שכעת יוכל סניף סופר-פארם לפעול כבית מרקחת תורן בסופי השבוע במקום.
לעומת זאת, רצועת המסחר במעו"ף, המהווה את המרכז העירוני השני, מצויה בשלב זה על הנייר בלבד. השטחים טרם יצאו למכרז ליזמים והערכה אופטימית היא שתהליך פיתוח המקום יארך שנים ארוכות.
מרכזים שכונתיים: בר סנטר, מתחם סמוך למועצה וחנויות בשדרת האחווה
בנוסף, יותרו פתיחת בתי אוכל וקיוסקים בלבד בשלושה מרכזים מסחריים שכונתיים ברחבי העיר, בהתאם לפירוט הבא:
- מרכז מסחרי "בר סנטר" ברחוב אודם בשכונת אבני חן;
- מתחם מסחרי הכולל חנויות לאורך שדרת האחווה (בין שכונת הפרחים לשכונת בצוותא);
- מרכז מסחרי שכונתי עתידי ברחוב תמר בשכונת החורש, מול פארק המועצה;
עוד ניתן היתר, לפתיחת קיוסקים ובתי קפה בפארק המרכזי העירוני, שטרם נבנה. על פי החוק, המועצה רשאית בעתיד לקבוע שטחים נוספים בהם יותרו פתיחת בתי קפה ומסעדות בימי המנוחה. הכוונה היא לשטחי רובע "חריש דרום" ולשכונות חדשות נוספות בצפון חריש בהתאם לתכניות ההרחבה של העיר.
במרכז המסחרי "בר סנטר" פועל כיום בסופי שבוע בר בירות, לצד עסקים שפועלים במהלך השבוע בלבד כדוגמת פלאפל איצקו, שופרסל וסושיה חדשה שנפתחה בשבוע שעבר. גם במקרה הזה, ההתר לפתיחת עסקים בימי המנוחה במרכז משמר את המציאות בשטח.
מתחם החנויות שהותר לפתוח בו בתי קפה בימי מנוחה בשדרת האחווה ישמש את תושבי שכונת הפרחים ושכונת בצוותא גם יחד. המתחם נמצא בשלבי בנייה ועל פי הערכות, בנייתו תסתיים בעוד כשנה. מדובר בשני בניינים בעלי חזית מסחרית, הנבנים על ידי היזם 'דונה' והאזור מצוי בסמיכות לגינת רויטל בשכונת הפרחים. שאר מתחמי החנויות הנבנים בשדרת האחווה לא הותרו לפתיחה.
האזור המוגדר השלישי, מצוי ברחוב תמר בשכונת החורש. שם צפויה הקמתו של מרכז מסחרי שכונתי נוסף, בסמוך לפארק המועצה. עידית ינטוב, חברת המועצה, ציינה כי אזור הקוטג'ים הסמוך שמאופיין באוכלסייה גדולה של בני גיל הזהב, נבחר מתוך כוונה להעניק להם אפשרות לבלות בשבת ללא צורך ברכב. עם זאת, תושבי האזור יצטרכו לחכות. האזור טרם נבנה ולא נמסרו לוחות זמנים לתחילת הבנייה.
פתיחת קיוסקים ובתי קפה בימי המנוחה והחגים הותרה גם בפארק המרכזי. הפארק המרכזי מצוי בתכנון מחודש והצפי לפתיחתו נכון ליום זה הוא 2023.
מותרים לפתיחה / אסורים לפתיחה
למרות המגבלה של אזורים מסוימים בהם ניתן לפתוח בתי אוכל, קיוסקים ועסקי עינוג החוק מתיר פתיחה רבתית ברחבי העיר של מרכזי ספורט, אולמות מופעים, בתי קולנוע, בתי מרקחת (בתורנות), תחנות דלק וחנויות נוחות של התחנה. מנגד, ברחבי העיר כולה אסורה פתיחתם של בתי עסק, מרכולים, בתי מלאכה, מפעלים או אולמות וגני אירועים.
לקריאה נוספת: שלמה קליין: "מטרת החוק היתה לייצר שקט והסכמה ברחובות"