חודשים לאחר שהוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה –חריש שלחה מכתב הדורש מקהילות המתפללים לפרק את אוהלי התפילה שהוקמו ללא אישור על שטחים ציבוריים – ואוהלי התפילה עדיין פעילים בשטח. נראה כי הקהילות אינן מתכוונות לקיים את הצו בטווח הקרוב. ומה לגבי האכיפה? בינתיים לא קיימת
בראשית חודש אפריל מסרו נציגי הועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש, למנהלי עמותות התפילה הפועלות במבנים ארעיים בעיר, מכתב דרישה לפרק את אוהלי התפילה לכל המאוחר תוך 14 יום. "השארת האוהל הזמני…והמשך הפעלתו כבית כנסת מהווה, לכאורה, עבירה על הוראות התכנון והבנייה במקרקעין שבנדון", צויין במכתב.
חלק מן האוהלים פעלו כתוספת לבתי כנסת קיימים, אחרים הוקמו במרחב הציבורי והיו שהוקמו ברחבות חניה פרטית.
לכשפקע המועד האחרון הסתייגה הוועדה לתו"ב מן הדרישה המפורשת לפנות את האוהלים וציינה כי הוחלט על מתן ארכה: "בהחלטה מתואמת עם העירייה נקבע כי אמצעים להסרת האוהלים יינקטו במידת הצורך רק ב-1 ביוני", השיבו בוועדה לפניית 'חריש 24'. בעיריית חריש נימקו, בין היתר, את הסיבות לאכיפה סובלנית ומפוייסת בעקבות הבנה של צורכי קהילות המתפללים. " ביצוע הצווים ייאכף בהדרגה תוך מתן זמן להיערכות של הקהילות. העירייה מסייעת לקהילות המתפללים במציאת פתרונות חלופיים", ציינו בעיריית חריש.
הוועדה רשאית לשכור קבלן הריסות
גורם המעורה בפרטים ציין אז כי במידה והאוהלים לא יפורקו רשאית הוועדה לתו"ב לשכור את שירותיו של קבלן הריסות וכן להשית את עלויות פינוי המבנים הלא-חוקיים על בעליהם.
בשכונות מעו"ף ופרחים, הוקמו ללא אישור אוהלים כתחליף למבני בתי כנסת שאינם קיימים כלל בשכונה. מבנה נוסף של 'איגוד בני התורה' עדיין פועל בתחום חניית כלי רכב ברחוב ברקת, כאשר בצמידות אליו, מעבר לחומה, ניצב אוהל נוסף בחצר בית הכנסת 'ניגון חדש'.
בקהילת "יערות דבש" המתפללת באוהל שברחוב לוטם ממתינים בקוצר רוח למבנה החינוך המשולב המוקם ברחוב, קומתו השנייה של המבנה צפויה לשרת בחלקה את ציבור המתפללים במתווה דומה לזה שכבר מתקיים במעו"ף.
השתלטות על שטח ציבורי
אך האם יהיה זה אכן הפתרון שכולם מצפים לו שיסיים סופית את הימצאותם של אוהלי תפילה ארעיים? כלל לא בטוח. בשכונת מעו"ף החלו לפני כשבועיים להתפלל בקומה השנייה של מבנה הציבור. שתי הקהילות שקיימו מנייני תפילה באוויר הפתוח הסכימה להסכם שהגישה העירייה אך לעומתם קהילת "אור ישראל" בחרה להמשיך ולהתפלל באוהל שנמצא ברחבה בין בנייני המגורים. הטענה החדשה שמשמיעים חברי הקהילה כעת היא כי המבנה הבנוי אינו מסוגל להכיל את כמות המתפללים של שלוש הקהילות שהתבקשו לקיים תפילות ברוטציה.
טענה זו אינה מעניינת רבים מתושבי השכונה שנפשם נקעה מהפקעת השטח הציבורי: "לדעתי הגיע הזמן לפרק את האוהל ולעבור למבנה. זה שטח ציבורי", ציינה בכעס אחת מתושבות מעו"ף בדיון שהתקיים בקבוצת הוואטספ של השכונה בנושא בשבוע שעבר. לעומתה, גרס תושב אחר כי "אין מקום לפנות את האוהל עד שיוקמו בתי כנסת בשכונה, בייחוד לאור הדוחק המתקיים במבנה שהוקצה לתפילות". מבנים כאלה, אגב, כלל אינם מתוכננים בשכונה.
כך או כך, המצב הנוכחי מציג באור בעייתי את האופן בה מיושמת האכיפה בעיר בכל הקשור לחריגויות הבנייה ואת הפער בין הדרישות וההתרעות לאכיפה בפועל.
מ'הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש' ומעיריית חריש לא נמסרה תגובה בנושא.