אליעזר בריד חויב באלפי שקלים על ידי בתי עסק ברחבי העולם, אבל הוא לא עזב את הארץ או רכש באתרים. כרטיס האשראי של בני כהן הגיע לתקרת המסגרת בעקבות רכישות שהוא לא ביצע ואילו הדר אדמוני הופתעה לגלות בחיובי האשראי שלה תשלום לחברת לימוזינות בארה"ב. רשימת התושבים שנעקצו מתארכת וחברות האשראי מנהלות חקירה בנושא. המשטרה: "ישנן כל העת הונאות אשראי. אנחנו מודעים לתופעה ופועלים כדי לטפל בה"
בשבועות האחרונים "זכו" מספר תושבים בחריש ב"חוויה" דומה: כרטיס האשראי שלהם חויב בעסקאות שלא ביצעו בשווי כולל של עשרות אלפי שקלים. העסקאות, שבוצעו ללא אישורם וידיעתם, כללו הזמנת לימוזינות בארה"ב וחיובים שונים בבתי עסק בארץ ובחו"ל.
3,000 שקלים: החיובים הגיעו לתקרת מסגרת האשראי
בני כהן, תושב העיר, נמצא בימים אלו בעיצומו של מעבר דירה. ההוצאות הנלוות של משפחת כהן אמנם רבות לאחרונה, אך עם זאת, ההודעה שקיבל ובישרה לו על מיצוי מסגרת האשראי שלו לא נשמעה לו הגיונית. בכרטיס האשראי של כהן, בוצעו במהלך מרץ עסקאות בחו"ל אך כהן לא קנה בחו"ל ולא שהה בחו"ל באותה העת. "בגלל החיובים הגבוהים הכרטיס שלי נחסם. למזלי הייתי קרוב לתקרת מסגרת האשראי, ולכן החיובים החשודים נעצרו רק ב-3,000 שקלים".
כהן פנה לחברת האשראי וזו הבטיחה כי הוא יזוכה על החיובים הללו. הוא נדרש לבטל את הכרטיס ולהזמין כרטיס חלופי. "טוב שעליתי על זה בזמן", סיכם כהן.
4,000 שקלים: תשלום לבתי עסק בחו"ל
גם הגר בידרמן נפלה קורבן לתרמית האשראי. את החיובים החשודים בסך של למעלה מ-600 שקלים בעסק שמקורו בסן פרנסיסקו, זיהתה בידרמן בזכות מעקב רציף שהיא מנהלת בשגרה אחרי חיובי האשראי. היא פנתה לחברת האשראי וביטלה את הכרטיס אך לא נמסר לה מידע נוסף. עד אשר יתבררו פרטי ההונאה מתכוונת בידרמן לנקוט במשנה זהירות ולנהל חלק מהפעילות שלה בעיר במזומן במקום באשראי.
לאליעזר בריד, קרה מקרה דומה. כרטיסו חויב בכ- 4,000 שקלים בבתי עסק בחו"ל. בריד מספר כי כרטיס האשראי שפרטיו נגנבו, משמש אותו כערוץ תשלום להוראות קבע בלבד והוא כלל אינו עושה בו שימוש בבתי עסק בעיר. "אין בכרטיס עסקאות מלבד מנוי אחד ותשלום קבע לעיריית חריש, לכן המקרה מאוד הפתיע אותי", סיפר בריד והוסיף: "אני מכיר עוד עשרה חברים מקהילתנו, 'ניגון חדש', שגם נפלו קורבן להונאה הזו".
1,000 שקלים: מוניות ולימוזינות בארה"ב
הדר אדמוני נכנסה אף היא לרשימה המתארכת של תושבי חריש ש'נעקצו'. "נאמר לי בחברת ישראכרט כי כעת מנסים בחברה להצליב בין המקרים השונים ולאתר את המקור", סיפרה אדמוני שחויבה בעסקאות בסך כולל של 1,000 שקלים שבוצעו מול חברת מוניות ולימוזינות בארצות הברית. אדמוני מספרת שמאז הפוסט שפרסמה לאחרונה בקבוצת הפייסבוק המקומית פונים אליה תושבים רבים, שניגשו לבדוק את פירוט האשראי ובזכות המודעות שעוררה גילו אף הם שנפלו קורבן להונאה. רשימת הקורבנות מתארכת מבלי שמקור ודפוס הפעולה הובררו.
חברות האשראי עימן עמדה בקשר מערכת 'חריש 24' לא הסכימו לפרט את מקור הבעיה של זליגת הפרטים אך ציינו כי הן מנהלות חקירה בנושא. האם נוכלי אשראי 'התבייתו' על חריש לאחרונה? מבירור עם גורמים מקצועיים שונים העוסקים בתחום עולה כי אין בשלב זה כל אינדיקציה לפעילות זדונית ממוקדת בעיר.
חברת דור-אלון השיבה לפניית 'חריש 24' והיא הפריכה את השמועה, שהפיצו מספר תושבים בעיר, לפיה גניבת פרטי כרטיסי האשראי התבצעה לאחר תדלוק בתחנה המקומית בעיר: "אנחנו מתייחסים לכל פניה ברצינות ולכן ביררנו את הנושא ביסודיות. הנושא נבדק מול כל חברות האשראי ונאמר לנו שידוע להם על בעיה של זליגת נתונים בחריש וכי היא אינה קשורה לחברתנו. עם זאת, הן לא הסכימו לפרט לפנינו את המקור של הזליגה ו/או פרטים נוספים על החקירה שהם מנהלים".
עלייה בתופעות הפישינג וגניבות פרטי האשראי
השימוש ההולך וגובר בכרטיסי חיוב ובעסקאות באמצעים דיגיטליים, מביא עימו לעלייה בהיקף תופעות הפישינג וגניבות פרטי האשראי, במיוחד בתקופת חגים. יכולת הפיצוח הפריצה והפשיעה בסייבר הולכות ומשתכללות, כך שלצד שיטות פעולה ותיקות כמו גניבות פיזיות ושימוש באמצעים אלקטרוניים זדוניים להעתקת הפס המגנטי, מבוצעות פעולות מתוחכמות יותר כמו פריצות למאגרי מידע של בתי עסק המרכזים פרטי אשראי של לקוחותיהם, תוכנות רוגלה, או נסיונות התחזות.
"ישנן כל העת הונאות אשראי. התופעה מוכרת ואינה חדשה, אנו חיים בעולם דיגיטלי וכמות הרכישות ברשת הולכת וגדלה ומטבע הדברים, המרחב הזה משמש קרקע פוריה לגורמים עברייניים שמנסים לגנוב פרטים ולהשתמש בהם למשיכת כספים או לרכישות למיניהן", מציין שחר גמזו, דובר אגף חקירות ומודיעין במשטרת ישראל. "אנחנו מודעים לתופעה ופועלים ברשת כדי לטפל בה. ההמלצה המרכזית שלי היא לבצע מעקב צמוד אחרי העסקאות והחיובים בכרטיס האשראי ובמידת הצורך לפנות לחברות האשראי".