חריש תצטרף לבית העלמין האזורי שיוקם בחולות קיסריה. ההכרעה התקבלה לאחר בחינה של שלוש חלופות שונות, בהן, הקמת בית עלמין מקומי והצטרפות לבית עלמין אזורי בשיתוף עם מ.א מנשה. יצחק קשת: "הצטרפות חריש לבית העלמין בקיסריה תחסוך עלויות רבות לקופה הציבורית"
מועצת העיר אישרה בישיבתה אתמול (ב') את הצטרפות רשות חריש לבית עלמין אזורי שיוקם בקיסריה. חריש תקבל חלקה משלה בבית העלמין, תהיה מעורבת בתכנונה ותנהל את הקבורה באופן אוטונומי.

עד היום נקברו תושבי חריש שהלכו לעולמם בבית העלמין הסמוך לבית החולים 'שער מנשה' השייך למועצה איזורית מנשה, אולם האחרונה אסרה בחודשים האחרונים על קבורתם בתחומה. מועצת חריש הגיעה להסכם זמני עם מועצת פרדס חנה על קבלת שירותי קבורה בתחומה ואף שילמה עבור השירות 100 אלף שקלים, כך ציין בישיבת המליאה יצחק קשת ראש העיר.
המו"מ להקמת בית עלמין קרוב נכשל
על פי התכניות המקוריות חריש היתה אמורה להצטרף לבית עלמין אזורי במועצה אזורית מנשה, מרחק של 10 דקות נסיעה בלבד מחריש. התכנית שאושרה בשנת 2018 ע"י הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה, היתה להקים בית עלמין משותף לחריש, יישובי המועצה האזורית מנשה – קציר ומצפה אילן ויישובי צפון השומרון. המיקום שנבחר הוא על שטח סמוך לבית העלמין הקיים, בצמוד לשער מנשה.
בשנתיים שחלפו מאז אישור התכנית ניסו עיריית חריש ומועצה אזורית מנשה להגיע להסכמה ביניהן, בעיקר על דרכי המימון של הקמת בית העלמין המשותף. על פי נתונים שהוצגו בישיבת מועצת חריש אתמול, במהלך המו"מ דרשה מ.א מנשה שחריש תישא בעלויות הפיתוח של כל שטח בית העלמין ולא בחלקה היחסי בלבד. עוד דרשה מ.א מנשה לקבל 30-40 אחוזים משטח בית העלמין. בסיומו של התהליך המשא ומתן בין הרשויות נכשל, והסכסוך החריף עד שכאמור, מ.א מנשה אסרה על קבורה של תושבי חריש שהלכו לעולמם, בשטחה.

הנוף מהחלון: מצבות
הצורך במציאת פתרונות ארוכי טווח גבר ועיריית חריש בחנה את סוגיית הקבורה גם בעזרת חוות דעת מומחה. לצד החלופה של הקמת בית עלמין משותף עם מ.א. מנשה, שהציעה מיקום קרוב לחריש אך עלויות גבוהות, נבחנו שתי חלופות נוספות: הקמת בית עלמין בתחומי העיר חריש והצטרפות לבית העלמין האזורי קיסריה.
על פי חוות הדעת, יתרונות החלופה המקומית, של הקמת בית עלמין בתוך העיר, הינם נגישות גבוהה יותר, אופי מקומי יותר לבית העלמין ומתן עצמאות ושליטה לעירייה בהליכי התכנון. מנגד, בית עלמין בתוך העיר מגביל את השימוש בסביבה שלו ויש לו השפעה על הנוף והמראה של העיר. השטח הסלעי שבו שוכנת חריש מייקר את עלויות הפיתוח, התכנון וההקמה וחריש תידרש להמשיך ולהשקיע גם בעתיד כספי פיתוח נוספים.

בנוגע לחלופה השלישית, של הצטרפות לבית העלמין האזורי בחולות קיסריה, צוינו בחוות הדעת היתרונות הבאים: מרחק הנסיעה מחריש סביר ועומד על כ-20 דקות בקירוב; הקמת בית עלמין אזורי מלווה בסיוע פיננסי של המדינה וכל עלות הקמת התשתיות שבו תתחלק בין כל גופי הקבורה השותפים; העירייה תוכל להיות מעורבת בתכנון החלקה שתוקצה לחריש, ניהול הקבורה בחלקה יתבצע על ידה והיא תמנה נציג מטעמה שייצג את האינטרסים שלה במנהלת בית העלמין. עוד צוין כי לא יידרשו הוצאות נוספות לפיתוח עתידי של בית העלמין. בסיכום הדברים, הצביעה חוות הדעת על חלופה זו כחלופה הנכונה ביותר עבור חריש.
ההערכה: שלוש שנים להקמת בית העלמין החדש
כעת עם ההחלטה החדשה, תצטרף חריש לבית העלמין האזורי בחולות קיסריה וההערכה היא כי הקמתו תימשך כשלוש שנים. למיזם הקמת בית העלמין האזורי בחולות קיסריה הצטרפו כבר מספר רשויות מקומיות, ובהן: פרדס חנה-כרכור, זיכרון יעקב, אור עקיבא, קיסריה ובנימינה."הצטרפות חריש לבית העלמין האזורי תחסוך עלויות רבות לקופה הציבורית של העיר. אנחנו רוצים להשקיע בחיים ולא במתים". ציין קשת בישיבה וסיכם: "זה הדבר הנכון לעשות".
ממועצה אזורית מנשה לא התקבלה תגובה לטענות שהעלתה עיריית חריש בנושא.