מהו אחוז משפחות הרווחה בעיר, כמה יחידות דיור חדשות יאושרו בקרוב והאם המחסור במעונות יום ייפתר בשנים הקרובות? נתוני האמת על חריש עליהם התבססה החלטת הממשלה החדשה נחשפים
הבוקר (ראשון) אישרה הממשלה את תוכנית ראש הממשלה, נפתלי בנט ושרת הפנים, איילת שקד, לפיתוח העיר חריש, במסגרתה קיבלה העיר למעלה מחצי מיליארד שקלים. על פי נתוני הממשלה צפויה חריש למנות 50,000 נפש עד שנת 2025, וצפויה למנות 100,000 תושבים עד שנת 2035.
החלטת הממשלה מקצה 80 מיליון שקלים לעיריית חריש במסגרת תוכנית רב-שנתית (20 מיליון שקל בכל שנה בין השנים 2025-2022) לצורך כיסוי הפער התקציבי המובנה בתקציבה השוטף.
ולמה הכוונה? חריש קולטת מדי שנה כ-9,000 תושבים חדשים וההוצאה של הרשות המקומית עבור שירותי חינוך ורווחה לתושבים, גבוהים יותר מהכנסות הארנונה המגיעות מהמגורים. מנגד, ההכנסות מארנונה עסקית גבוהות יותר מעלות השירותים שהניתנים לעסקים – אולם חריש אינה זוכה כמעט להכנסות מארנונה עסקית וזאת בשל המחסור המובנה בשטחי תעשייה ומסחר.
בלי איזור תעסוקה (בינתיים)
למעשה, 93% מהכנסות עיריית חריש מגיעות מארנונה למגורים. רק 14 רשויות מקומיות בישראל יש אחוז ארנונה למגורים גבוה יותר, רובן המוחלט הינן רשויות חלשות ממגזר המיעוטים לדוגמא, לקיה, עין מאהל, משהד.
המשמעות הכלכלית של האחוז הנמוך של תשלומי הארנונה העסקית, ללא תמיכה ממשלתית , הינה ירידה משמעותית ברמת השירותים שניתן לספק לתושבים.
על פי דוח "דיור מואץ וחוסן מוניציפאלי" שפירסם משרד הפנים בספטמבר 2020, חריש נמצאת במקום הרביעי ברשויות המקומיות שמצויות בגידול אוכלוסייה מואץ, שעלול להביא לירידה משמעותית ברמת השירותים לתושבים ולסכן את יציבותן הכלכלית של הרשויות, בהשוואה לרמת השירותים הקיימת. מענק האיזון הממשלתי מטרתו לייצב את חריש עד לפתיחתם של אזורי סחר ותעסוקה, שיספקו לקופת העירייה הכנסות חיוניות לניהול העיר.
כדי לפתור בטווח הרחוק את חוסר האיזון בין הכנסות והוצאות הרשות, פועלת הממשלה על תכנון והקמה של אזורי תעסוקה בעיר. בנוסף, 15 מיליון שקלים הקצתה הממשלה לביסוס רשימת פרוייקטים ותוכניות שביכולתם לפתח מקורות הכנסה נוספים לרשות המקומית ולהגדיל את הכנסותיה.
גידול אוכלוסייה יוצא דופן
ואכן חריש היא שיאנית של גידול אוכלוסייה: בין השנים 2015 ליולי 2021, חוותה חריש גידול של 2442% באוכלוסייה, הגבוה ביותר במדינה. רק לשם השוואה, בערים עם תושבים למעלה מ-10,000 הגידול בשנים אלה אחרי חריש הוא בראש העין (164%), באר יעקב (160%), וצור הדסה (160%). על פי הערכות הממשלה חריש צפויה לקלוט עד שנת 2025 כ-50 אלף תושבים ועד שנת 2035 כ-100 אלף תושבים.
גידול האוכלוסיה יוצא הדופן בחריש מתבטא גם בקצב התחלות הבנייה, שהוא חריג ביחס ליישוב בגודלה של חריש. חריש ממוקמת כיום במקום החמישי בארץ במספר התחלות הבנייה של יחידות דיור, בין השנים 2015 למחצית שנת 2021 (9,404), כאשר מעליה נמצאות ערים הגדולות מחריש בצורה משמעותית (תל אביב, ירושלים, אשקלון, רמת גן). בהשוואה ליישובים בסדר הגודל של חריש, היא ממוקמת במקום הראשון בפער ניכר מהיישובים הבאים אחריה (נתיבות 4,997, באר יעקב 3,938).
כמו כן, חריש ממוקמת במקום השישי בארץ במספר יחידות דיור שבנייתן הסתיימה (גמר בנייה), בין השנים 2015 למחצית שנת 2021 (8,530), כאשר מעליה נמצאות ערים הגדולות מחריש בצורה משמעותית (תל אביב, ירושלים, ראש העין, פתח תקווה, רמת גן).
התחלות בנייה: 2,900 יחידות דיור נוספות
במדד משולב של התחלות בנייה וגמר בנייה, המשקפות צפי אכלוס יחידות הדיור בטווח המידי עד טווח השנתיים הקרובות, חריש ממוקמת במקום הרביעי (17,934), כאשר מעליה נמצאות רק ערים הגדולות מחריש פי 7 עד פי 40 ( תל אביב, רמת גן וירושלים).
בהשוואה ליישובים בסדר הגודל של חריש, היא ממוקמת במקום הראשון בפער ניכר מהיישובים הבאים אחריה (נתיבות 7,610 באר יעקב 7,062).
בשנים הקרובות צפויות לצאת לשיווק כ-2,900 יחידות דיור נוספות, מעבר לאלו המצויות בשלבי בנייה, כך שעל פי הערכת משרד הבינוי והשיכון, אוכלוסיית חריש צפויה לעמוד בסוף שנת 2025 על כ-50 אלף תושבים.
בנוסף, חריש היא העיר עם יחס דירות חדשות לתושב הכי גבוה במדינה בחמש השנים האחרונות – 2,367.1 דירות חדשות ל-1,000 תושבים – כאשר יחס הדירות לתושב של העיר הבאה ברשימה אחריה (ראש העין) עומד על 181.9 דירות חדשות ל- 1,000 תושבים.
אחוז הילדים הגבוה במדינה
קצב הגידול המהיר מחריף והכספים הנדרשים לקליטת התושבים מחריפים אף יותר לנוכח המאפיינים הייחודיים של אוכלוסיית חריש – שהיא עיר צעירה. מאוד.
הממשלה הקצתה במסגרת ההחלטה החדשה 15 מיליון שקלים לתכנון והקמה של מעונות יום בחריש. הבעיה של מחסור במעונות יום בחריש מוכרת היטב להורים והיא מחריפה לנוכח הנתונים: אחוז הילדים (0-4) בחריש עומד על 22.5%, שהוא הגבוה ביותר במדינה, ופי שניים ויותר מהממוצע הארצי שעומד על 9.9%. (במקום השני והשלישי בהתאמה: מודיעין עילית 21.5% ועמנואל 20.5%).
גם כאשר מרחיבים את טווח הגילאים, מוצאים שאחוז הילדים (גילאי 0-9) בחריש העומד על 38.4%, שני רק לעיר מודיעין עילית בכל המדינה (הממוצע הארצי הוא 19.7%).
כאשר משווים את חריש ליישובים המדורגים איתה באותו אשכול כלכלי-חברתי (5), מוצאים שאחוז הילדים בחריש (0-4) ו -(0-9) גבוה משמעותית מהיישובים הבאים אחריה (הר חברון 16.2%, גבעת זאב 15.4% – גילאי (0-4); גבעת זאב 29.2%, עפולה 18.7% – גילאי (0-9)). כתוצאה מכך, העומס המוטל על העירייה הוא גבוה במיוחד.
14% מתושבי העיר הם מוכרי רווחה
אך לא רק אחוז ילדים גבוה מכביד על תקציב העירייה. היצע הדירות הנרחב ומחירי השכירות הנמוכים מושך לעיר משפחות מרחבי הארץ ממצב סוציואקונומי נמוך, שמרביתן מצריכות טיפול אינטנסיבי והשקעה מרובה.
על פי נתוני הממשלה כיום מתגוררים בעיר כ-36 אלף תושבים, כ-14% מתוכם הם מוכרי רווחה. המשמעות היא שמדי שנה מגיעות למחלקת הרווחה כ-750 פניות חדשות (בין 2-3 פניות חדשות ליום). כוח האדם במחלקת הרווחה הכפיל את עצמו בשנתיים האחרונות, אבל גם זה לא מספיק כדי לטפל בצרכים. קיים צורך דחוף בהרחבת ותוספת בנייה במבנה הקיים וכן בבינוי ופתיחת שלוחה נוספת בעיר (עובדי הרווחה מקבלים קהל ויושבים חלקם בעמדות על בסיס מקום פנוי). החלטת הממשלה מתקצבת 13 מיליון שקלים בהקמת מבני רווחה של האגף לשירותים חברתיים בעירייה. 6 מיליון שקלים נוספים יושקעו בתגבור תוכניות רווחה ושירותי רווחה בחריש. בחריש לא קיימים שירותים כמעט בכלל מלבד תכנית "ראשית", מעון יום שיקומי ותחילת הקמת שירותים בתחום המוגבלויות. מכיוון שאין למחלקה שירותי רווחה בסיסיים – הדבר מצריך מחריש להסתמך על הפנייה לשירותי רווחה ברשויות בסביבה, שלעיתים אינם יכולים לקבל את תושבי חריש עקב עומס, והמתנות.
לקריאה נוספת: הממשלה אישרה את הצעת ראש הממשלה ושרת הפנים לפיתוח חריש
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!