לאחר שהטיפול בו נדחה במשך קרוב לשנתיים, בשבועות הקרובים עתיד להתגבש חוק עזר עירוני חדש 'חוק פתיחת וסגירת עסקים בעיר חריש'. החוק, המבוסס על הסכמות בין סיעות הקואליציה, יקבע היכן ניתן לפתוח בעיר עסקים בימי המנוחה ויסייע, כך מקווים כולם, בהפגת המתיחות בשטח
שנתיים לאחר כינון הקואליציה ושנה וחצי לאחר תחילת תהליך הגישור בין חברי המליאה על קביעת אופי השבת בחריש ופתיחת עסקים בימי המנוחה, נראה כי חלה, סוף סוף, התקדמות ראויה. במפגש שיתוף ציבור שערכה סיעת הליברלים בשבוע שעבר, העריכה סגנית ראש העיר שני גרינברג כי מליאת חריש תחוקק את חוק העזר העירוני, חוק פתיחת וסגירת עסקים בעיר חריש, תוך חודשיים לכל היותר. החוק, המוכר יותר כ"חוק השבת", יועבר לאישור שר הפנים, אריה דרעי, ואם לא יחולו עיכובים נוספים הוא יכנס לתוקף בעוד שישה חודשים עד שנה לכל היותר.
תהליך הגישור לא קודם
תהליך הגישור בין חברי המליאה, במטרה להביא לחקיקת "חוק השבת" החל עוד בטרם נפתחה החנות הראשונה שפעלה בשבת, בסמוך לפתיחתו של קניון MORE. חברי המליאה נדרשו לתהליך בעקבות מכתב "חברי הקהילות הדתיות" ששלחו ביוני 2019 תושבים שומרי שבת. אלה הפצירו בראש העיר לשמור על צביונה היהודי של חריש ולמנוע פתיחת עסקים בשבת.
מנגד, הדגישו חברי סיעת הליברלים, כי בהסכם הקואליציוני עליו חתמו צוין בפירוש כי "המועצה תאפשר פתיחתם של עסקים בתחומי הספורט, התרבות, הבילוי והפנאי בעיר, בכל ימות השבוע, כולל שבת, באזורים שיוגדרו על ידי המליאה“.
המתח בין שומרי השבת לתושביה החילונים של העיר על רקע פתיחתו של הקניון הוביל להחלטה להיכנס להליך גישור שבסיומו יקבע צביון השבת בחריש. חברי המליאה פרסמו אז הצהרה משותפת וציינו: "בשבועות הקרובים המליאה תתחיל הליך גישור. סופם של הדיונים אמור להיות ביצירת חוק עזר עירוני תואם הסכמות. היעדר הכרעה שהמליאה עומדת מאחוריה, היא הגורם העיקרי ל"מלחמות השבת", ואלו אינן טובות לתושבים, הזקוקים לוודאות ולביטחון שיש להם ולתפישת עולמם מקום בעיר שלנו. אנחנו מתחייבים לעשות הכל כדי להגיע להסכמה בעניין אופי השבת בחריש, תוך הקשבה, הבנה והכלה הדדית".
העובדות בשטח האיצו את התהליך
למרות הנאמר, הדרך לא אצה לחברי המליאה ועד לפני שנה לא התקיימו כמעט פגישות בנושא. עם זאת, בזמן שחלף השאלות המהותיות על צביון העיר החריפו, המתח בין חרדים לחילונים גאה ו"מלחמות השבת" בחריש הגיעו אל החדשות הארציות. האירועים והעימותים שהתרחשו בעיר וכללו אף מקרי אלימות והגשת תלונות במשטרה, דרבנו את חברי המליאה לחדש את התהליך ולהאיץ אותו.
בנוסף, היעדרה של חקיקה מוסדרת איפשרה לבעלי עסקים, שקצה נפשם בהמתנה לאזורים מוסדרים בעיר, לפתוח עסק פעיל בשבת בהתאם למיקום שנבחר על ידם. כך לדוגמה, בחודש האחרון נפתח העסק הראשון בלב העיר, הקואלה בר, שקבע עובדות בשטח והוא פועל במרכז המסחרי ברחוב אודם, גם בסוף השבוע. הקואלה מצטרף לגלידה גולדה, אלונית ומקדונלד'ס שפועלים גם הם בשבת בקניון בכניסה לעיר.
בהודעה שפרסם ראש העיר יצחק קשת מספר ימים לאחר פתיחת הבר ומחאת החילונים בשיירת מכוניות (שני אירועים שהתרחשו במקביל באותו ערב), הוא ציין כי "אנחנו בשיאו של תהליך עומק לגיבוש קווי מסגרת ברורים של המרחב הציבורי בשבת בחריש. אני עמל על כך רבות ומוביל את התהליך ביחד עם חברי מועצת העיר. הגענו כבר להסכמות ולהכרעות בחלק מהנושאים שמטרידים את תושבי חריש בעניין השבת, ואני מקווה שבקרוב מאוד נהיה אנשי בשורה ונציג לפניכם את העקרונות המוסכמים".
הגנה על עסקים קיימים
העקרונות המוסכמים אותם ציין קשת מחייבים את התייחסות הנהגת העיר לנושאים שמבעירים את השטח והמרכזי בהם – הפעלת צופרי השבת.
עם זאת, נראה כי בשלב ראשון, תקדם המליאה את חוק העזר העירוני, שיסדיר את הסטטוס קוו בעיר בנושא העסקים בלבד. גרינברג מפרטת: "חקיקה היא אחד הכלים הכי חשובים שעומדים לרשותם של חברי מליאה בקביעת מדיניות עירונית. לצד החקיקה, צריך גם לוודא את יישום ההחלטות, פיקוח ואכיפה על חוקי העזר אחרת אין להם שום משמעות".
עוד היא הוסיפה כי במצב הנוכחי, בהיעדר חקיקה, פתיחת עסקים שפועלים בשבת נשענת אך ורק על ההסכם הקואליציוני הקיים, אולם אין ההסכם מספק תשובות ארוכות טווח לבעלי עסקים שמעוניינים בוודאות ובידיעה היכן יהיו האזורים בהם ניתן לפתוח עסקים גם בשבת. "מטרת החוק היא להסדיר את המצב, לקבוע באילו אזורים ניתן לפתוח עסקים שיפעלו בימי מנוחה, אילו סוגי עסק יהיו מורשים לפעול בשעות הלילה המאוחרות והיכן, ולוודא, בדומה למתרחש בערים אחרות, שהמסחר יוגבל בימי זיכרון ותשעה באב".
גרינברג כמו גם יוחאי פרג'י, סגן וממלא מקום ראש העיר, ציינו כי חוק העזר לשבת מהווה פשרה ומתאים לאוכלוסיית חריש. "אנחנו לא בני ברק וגם לא תל אביב, החוק משקף את דרך הביניים", אמרו שניהם.
אבן דרך בסטטוס קוו
באילו אזורים ניתן יהיה לפתוח עסקים שפועלים בשבת? פרטי המתווה המתהווה טרם פורסמו. ראוי להזכיר כי במערכת הבחירות שניהל יצחק קשת הוא ציין כי הוא יקדם פתיחת עסקים בפאתי העיר: בקניון בכניסה לעיר ובשכונת מעו"ף. עם זאת, אין ספק שהשינויים שחלו בשטח בזמן שחלף יכתיבו מציאות שונה.
חוק פתיחת העסקים יהווה אבן דרך ביצירת הסטטוס קוו המתהווה של העיר, אולם הוא לא ימנע לבדו את "מלחמות השבת" ואת המשך המאבק על צביון העיר. המציאות בשטח, שגולשת לעיתים אף לעימותים בין הצדדים, מחייבת את חברי המליאה במסגרת הליך הגישור להגיע במהרה להסדרים שנוגעים ישירות בפצעים הפתוחים של העיר וביניהם, צופרי השבת, חסימת הרחובות, שלטי הצניעות ואירועי האלימות והשיסוי ההדדיים. דווקא בתקופה סוערת, יתקשו יותר חברי המליאה לבצע משימה זו, אולם המשימה, ללא ספק, עומדת לפתחם.
יוחאי פרג'י: "חוק העזר בנושא השבת נמצא בישורת האחרונה. אנחנו משקיעים בו חשיבה ועובדים עליו בכל הכח, מתוך ההבנה שהמצב בחריש, כפי שהוא היום, בו עולה מתח בין ציבורים שונים, לא יכול להימשך. לאחר שחוק העזר יועבר במליאה, ישנו תהליך של כחצי שנה עד לאישורו הסופי. אני קורא מכאן, לכל תושבי חריש, לגלות איפוק וסובלנות ולא לגרור את השיח הציבורי למלחמות מיותרות. האחדות הינה נר לרגלינו".