ביום שישי הופעל רמקול שניגן שירי שבת בקולי קולות בדירה ריקה בשכונת בצוותא. באותו זמן סבבה שיירת כלי הרכב של מחאת החילונים ברחובות העיר. חצי שנה חלפה מאז הקצין המאבק על צביון העיר בין חילונים וחרדים בעיר, ופתרונות אין עדיין בנמצא. תמונת מצב
ביום שישי האחרון, בסמוך לכניסת השבת, שירים חסידיים החלו לבקוע מאחת הדירות ברחוב קהילה בשכונת בצוותא. רמקול גדול ניגן מוזיקה בקולי קולות במשך דקות ארוכות והפר את השלווה בשכונה הצעירה. לא הרחק משם, שיירת מחאה נוספת חלפה ברחובות העיר וכרזה: "לא נעבור בשקט על פרובוקציות של מיעוט קיצוני". היה זה עוד פרק במאבק הסיזיפי על המרחב הציבורי בעיר.
כ-250 משפחות כבר מתגוררות בשכונת בצוותא. המשטרה הוזעקה למקום ואישרה כי הרמקול הופעל במסתור כביסה בדירה ריקה. פרובוקציה במתכונת דומה הוצאה לפועל גם לפני כחודשיים בשכונה שהיתה אז ריקה מאדם. רמקול ניגן שירי שבת בעוצמה גבוהה וללא הפסקה בדירה ריקה. במקרה הראשון, הרמקול נתלש ונופץ על ידי אלמונים. ראוי להזכיר כי צופרי שבת פועלים בחריש מזה שנתיים בקירוב, אחד בשכונת אבני חן והשני בשכונת החורש. כעת מתבצע ניסיון למקם צופר שלישי בשכונת בצוותא המתאכלסת.
"כוחה של שיירת המחאה נובע מההתמדה"
למעלה מחצי שנה מקיים פורום הקהילות החילוניות את מחאתו הרכובה בשכונות חריש נגד הפעלת צופרי השבת וכנגד מהלכים נוספים שנתפסים כניסיונות השתלטות דתית על המרחב הציבורי בחריש.
לאחרונה נרשמת ירידה בהיקף ההיענות לשיירות המחאה. מעשרות רבות של מכוניות משתתפות ושיירות ארוכות התכווצה המחאה בשבועות האחרונים לכ-20 כלי רכב. על אף הדעיכה המסוימת בהנהגת הפורום לא נרשמת דאגה רבה: "מטבע הדברים, בפעילות שנמשכת לאורך זמן, יש עליות ומורדות", מציינים ראשי הנהגת פורום הקהילות החילוניות. "חשוב לזכור שמדובר במרתון ולא בספרינט. בריצה למרחקים ארוכים, יש חלקים שבהם אתה שומר על כוחותיך כדי לפרוץ קדימה בהמשך".
אין להם שום כוונה להפסיק את קיום שיירות המחאה בימי שישי, אדרבה, לתפישתם הגרעין המגובש שיוצא לכבישים מדי שישי מסמל עמידות. "חלק מכוחה של שיירת המחאה נובע מההתמדה של התושבים שמגיעים כל ערב שישי. עצם הנוכחות שלנו מעידה על כך שאנחנו כאן כדי להישאר ולשמור על העיר שלנו. שאיש לא יטעה לחשוב אחרת".
תמיכה בפעילויות בעלות גוון חילוני
למרות זאת, תושבים שהשתתפו בפעילות הפורום ובשיירות הרכובות טוענים שהמחאה השקטה שמתקיימת כבר שבועות רבים במתכונתה הנוכחית מיצתה את עצמה ויש לפעול בדרכים אחרות.
"אנו מכבדים תושבים שחושבים אחרת מאיתנו. לצערנו, העובדות בשטח מוכיחות שהצד השני אינו שוקט על שמריו", השיבה הנהגת הפורום. "יש צורך בשימור האמירה הברורה שלנו כנגד ניסיונות לשנות את צביון העיר לחרדי על ידי גורמים קיצוניים ואנטי ציוניים בחלקם. אחד המאפיינים בעידן הנוכחי הוא שיש ציפייה לתוצאות מיידיות. צריך להבין שיש תהליכים שלוקחים זמן ודורשים סבלנות, ואנחנו נעמוד על שלנו גם אם זה ייקח עוד זמן רב".
חברי הפורום מעודדים מהאפשרות לחזור ולקיים אירועים רבי משתתפים במרחב הציבורי, בעזרתם הם שואפים לתת ביטוי אמתי לעמידה האיתנה של הציבור הכללי בעיר אל מול ניסיונות הכפייה הדתית: "השיירה היא נדבך חשוב, אך לא יחיד. במקביל לשיירה, עם שוך הקורונה אנחנו מתכננים פעילויות נוספות וחשובות לא פחות. קיימנו לפני מספר שבועות פיקניק שבת בעיר ובהמשך מתוכננות פעילויות נוספות שיפנו לכלל הציבור. בנוסף, חשוב לנו לתמוך בפעילויות בעלות גוון חילוני הפועלות בעיר".
ערוץ הידברות סגור, פעילות מתחת לרדאר
ערוץ ההידברות בין גורמים דתיים לחילונים כבר אינו מתקיים תקופה ארוכה. בדצמבר 2020 התפרסם מכתב הרבנים שסגר את הגולל על ההידברות. במכתב קראו הרבנים לאחדות בעיר, אך לא אזכרו את הצופרים, סלע המחלוקת בעיר.
"אנו שמחים לשוחח עם כל מי שרוצה, אולם השיחות שנעשו עד היום מול גורמים שונים מהקהילות הדתיות והחרדיות, לא בעת האחרונה, לא הוכיחו עצמן כנושאות פרי. עם זאת, כל מי שירצה לשוחח איתנו דלתנו פתוחה בפניו, הידברות היא דבר מבורך וחשוב", מסרה הנהגת הפורום.
הנתק מורגש גם ברמת השיח מול הנהגת העיר: "יש נבחרי ציבור שתומכים במחאה ושותפים לה, אך אין כרגע דיאלוג עם ראש הרשות ולא ידוע לנו על התקדמות כלשהי בפועל בטיפול בסוגיית הצופרים", עדכנה הנהגת הפורום.
ניכר כי ראש המועצה שהצהיר בעבר כי הוא מתנגד להפעלת צופרים או רמקולים המכריזים על כניסת השבת, חדל לעסוק באופן פומבי בנושא. האזכור האחרון לנושא צוין בפברואר 2021 בישיבת מליאה בה ביקש יצחק קשת דווקא לעצור את פעולות המחאה בעיר.
"אנחנו, חברי מועצת העיר, לא נתעלם משום נושא, נעשה כל מה שנדרש על מנת להוריד מסדר היום את הנושאים שיוצרים את הסכסוכים למיניהם. אני לא חושב שיש צורך בכל מיני הפגנות למיניהן. זה פוגע בציבור ובמרקם העדין בעיר. לא צריך פעולות אגרסיביות כאלה", הוא אמר.
בנוסף, עם אישור 'חוק השבת' תכנן ראש העיר יחד עם חברי המועצה להציג את מדיניות העירייה ביחס לנושאים המציתים מחלוקות בעיר ביניהם, צופרי השבת, חסימות כבישים בעיר והשחתת המרחב הציבורי. קווי יסוד אלו טרם הוצגו עד כה.
הבעיה לא תיפתר בערוץ המשפטי
ניסיון להבין אם חלה התקדמות בזירה המשפטית ובסטטוס העדכני של בקשת צווי המניעה שביקשה עיריית חריש להפעיל כנגד מפעיל הצופר המקורי, לא צלח ומהעירייה לא התקבלה תגובה, אך כבר כעת ברור כי אין ביכולתה לעצור את התופעה בכללותה.
"המועצה פועלת במגבלות החוק. קשה מאד לאכוף את זה כי החוק מאפשר זאת וכולנו כפופים אליו. גם אם אכפנו הסרת צופרים בבניין מסוים, למחרת יעבירו את הצופר לבניין אחר ועל ההליך המשפטי להתחיל מההתחלה", מזכירים חברי המועצה שלמה קליין ויוסי גולדמן את הפלונטר המשפטי.
כל צד מנסה להראות שהוא השולט בשטח ושני הצדדים מפסידים ובטוח לא מרבים באהבת חינם בעיר היקרה שלנו
גולדמן מוסיף: "אני לא נגד צופרי השבת כל עוד הדבר נעשה בהסכמה. ברגע שזה הופך לפרובוקציה ומנסים לייצר באמצעותם מלחמות, אני חושב שזה חוטא למטרה ויוצר חילול השם". קליין מחזיק בעמדה זהה: "הרעיון נחמד וחיובי כאשר הוא נעשה באווירה נעימה שלא מזיקה לאף אחד, אך מאחר וזה גורם לסבל לאחר אנו מתנגדים לפעולה שלא נעשית בהסכמה".
"כרגע כל צד מנסה להראות שהוא השולט בשטח ושני הצדדים מפסידים ובטוח לא מרבים באהבת חינם בעיר היקרה שלנו", מסכם גולדמן. "מראש אמרתי שזאת לא הדרך לפתרון בנושא. אני מקווה שאחרי שיעבור הזמן והלהבות יונמכו נוכל למצוא דרך מוסכמת לפתרון הנושא".