הקבלן 'מחאמיד תאופיק' שקע בחובות ופעילותו הוקפאה. בנייתם של שלושה בתי ספר חדשים ושני מתחמי גני ילדים הופסקה ופתיחתם ב-1 לספטמבר מוטלת בספק. ממלא מקום ראש העיר: "אנחנו במועצה נערכים לכל התרחישים, ביניהם גם לגרוע ביותר"
בחודש דצמבר האחרון אישר בית המשפט המחוזי בחיפה את בקשתה של חברת הבנייה 'מחאמיד תאופיק' להוצאת צו לעיכוב הליכים זמני. חברת הבנייה נקלעה לחובות של 370 מיליון שקלים וביקשה לעצור זמנית את כל הליכי הגבייה שהופעלו נגדה.
הקשיים אליהם נקלעה החברה משליכים דרמטית גם על חריש: בנייתם של מוסדות החינוך, עליהם אמונה החברה, נעצרה לחלוטין מאז דצמבר וההערכות העדכניות הן כי בנייתם לא תושלם עד לפתיחת שנת הלימודים הקרובה.
חברת 'מחאמיד תאופיק' בנתה במהלך השנים האחרונות פרויקטים רבים בחריש ביניהם בית הספר הממלכתי 'דרך הפרחים', מבנה התיכון 'אתגרי העתיד' ומבנה החינוך גדול המימדים ברחוב טורקיז המשמש כיום כקריית החינוך החרדית. החברה בנתה גם מאות יחידות דיור בדרך ארץ ובשכונת בצוותא.
לאחרונה, היא החלה בבניית פרויקט דיור נוסף בשכונת הפרחים והיא בונה עבור מועצת חריש שלושה בתי ספר ושני אשכולות גנים בחריש, שפתיחתם מתוכננת לאחד בספטמבר 2022. מדובר בתיכון הממלכתי בשכונת אבני חן, בית הספר הממלכתי-חרדי בשכונת החורש ובית הספר הממ"ד – תורני בשכונת הפרחים. אשכולות הגנים שבנייתם נעצרה ממוקמים בשכונות הפרחים וחורש.
קליין: "יכול להיות שלא נקבל אף אחד מהמבנים"
על פי פרסומים בעיתונות הארצית בקשת החברה לעיכוב הליכים הוגשה במסגרת תיקון 4 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי – במסגרתו חברות שנקלעו לקשיים בשל מגפת הקורונה פונות לקבלת עיכוב הליכים משפטיים כנגדן ופועלות לגיבוש הסדר נושים.
החברה טענה בפני ביהמ"ש, באמצעות מייצגה עו"ד חובב ביטון, כי מה שהוביל לחובותיה הגבוהים הוא היעדר הכנסות מתוכננות של למעלה מ-100 מיליון שקלים מתאגידים ממשלתיים ורשויות מקומיות, שלא שולמו לה בהיעדר תקציב למדינה ותקציבים של משרדים ממשלתיים.
מדובר בחברה שהחלה את פעילותה בשנת 1984 ומעסיקה כ-170 עובדים. בשיחה עם 'חריש 24' טען עו"ד ביטון, כי "אם היתה החברה מקבלת את הכסף המגיע לה בזמן, הייתה החברה מסיימת בנקל את מיזמי הבנייה שבאחריותה".
"זה אירוע לא פשוט בכלל ועוד לא ברור כיצד ייפתר היות והעניין מצוי כעת בידי בית המשפט וכונס הנכסים", מציין ממלא מקום ראש העיר שלמה קליין והאחראי על תחום החינוך בעיר. "אנחנו במועצה נערכים לכל התרחישים ביניהם גם לגרוע ביותר. יכול להיות שלא נקבל אף אחד מהמבנים (מוכן, ל.ש) לפתיחת שנת הלימודים", הוסיף קליין וציין כי בניית התיכון אמנם נמצאת כיום בשלבי סיום, אך בהחלט ייתכן שהנושים ידרשו להפקיעו, כמו גם פרויקטים נוספים, מידי הקבלן במסגרת ההליך המשפטי ודרישת הכספים המגיעים להם.
מחכים להכרעת בית המשפט
"כרגע, אנחנו עוד בציפייה לשמוע את החלטות בית המשפט בנושא. כך או כך, נראה כי את בית הספר היסודי בשכונת הפרחים, שבנייתו רק החלה, לא נקבל מוכן לפתיחת שנת תשפ"ג. כמו שאמרתי, אנחנו עוסקים בנושא הזה רבות בשבועות האחרונים ומכינים תוכניות מגירה, אך מעל לכל ממתינים שיתבהרו הדברים במישור המשפטי שיכולים לארוך מספר חודשים", ציין קליין.
האם העניינים יתבהרו מהר מהצפוי? מסר אופטימי שולח הבוקר עו"ד ביטון: "החברה נמצאת באירוע של הסדר חובות שצפוי להסתיים ביום ראשון הקרוב באסיפת נושים. בהנחה שההסדר יאושר בשבוע הקרוב, כמו שזה נראה כרגע, החברה אמורה לחזור לפעילות סדירה ומלאה בתחילת חודש מרץ". לשאלת ההשפעה על לוחות זמנים להשלמת בניית בתי הספר ומתחמי הגנים עו"ד ביטון ציין: "ברור שאם הייתה עצירה בעבודה לפרק זמן של חודש או חודשיים יהיו לכך השלכות על סיום הביצוע, אך כל מקרה הוא לגופו. יהיו פרויקטים שיושלמו בזמן ואחרים שמטבע הדברים לא יושלמו בזמן".
מבנים יבילים כפתרון זמני
כך או אחרת, ל'חריש 24' נודע כי בעירייה בוחנים בימים אלו כמוצא אחרון, גם את האפשרות להפעיל מסגרות חינוכיות במבנים יבילים שימוקמו בעיר. זאת, למרות מספר התבטאויות עבר של ראש העיר יצחק קשת נגד שימוש במבנים יבילים כפתרון זמני.
ומה חלקם של המוסדות הממשלתיים בפתרון התסבוכת? האם במשרד החינוך נערכים לכך שהמוסדות לא יפתחו כמתוכנן ב-1 בספטמבר, ואם כן, אלו פעולות מתבצעות כדי להביא לפתרון?
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "אנו מודעים לעניין. הנושא נידון בימים אלו עם הרשות, על מנת למצוא את הפתרון המיטבי לאור המצב".
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי "בניית מוסדות חינוך אלו הינה באחריות הרשות המקומית".
נתקלתם באירוע יוצא דופן? גיליתם משהו שחייב להתפרסם בחריש 24? כתבו לנו למייל האדום!