האם סאגת הקמת האנטנה הסלולרית הראשונה בעיר תגיע לסופה בקרוב? מחברת פלאפון, האמונה על עבודות הקמת האנטנה, נמסר: "סיימנו עם הבדיקות. העבודות צפויות להתחיל אחרי החגים". המיקום נותר בעינו
מדי שבוע מגלים תושבים חדשים בחריש את הבעיה החמורה בתחום הקליטה הסלולרית בעיר. אלה, שלא מכירים את ההיסטוריה רצופת התלאות בנושא, משתוממים כיצד ייתכן שעיר עם 20,000 תושבים, המתיימרת להיות עיר העתיד החדשנית של ישראל, לא מספקת שירות בסיסי כל-כך לתושביה. טענות התושבים מופנות ברובן למועצת העיר, אך חלקן מופנות גם לקבוצת התושבים המתנגדת להקמת אנטנת תורן מרכזית בפארק המרכזי, בהתאם לתכנית האחרונה שהציגה מועצת חריש.
המיקום שנקבע: הפארק המרכזי
ראוי לציין כי ההיסטוריה של המצדדים והמתנגדים להקמת אנטנה בעיר היא ארוכה: במהלך שנת 2018 הגישו שתי חברות בקשה להקמת אנטנות מסוג תורן קרקעי בחריש, למשרד להגנת הסביבה. חברת פלאפון הגישה בקשה להקמת אנטנה ברחוב אלון, וחברת PHI (פרטנר והוט מובייל) בשולי שכונת מעו"ף, בסמוך לכיכר הזיתים.
תכנית הקמת האנטנה ברחוב אלון התבטלה, בין היתר, בעקבות התנגדות התושבים שהתגוררו בסמוך. לעומתה, התכנית השנייה, נשארה על שולחן התכנון ואף קיבלה את ברכת הדרך מן הוועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש.
בחודש מאי 2019 בישרו בעיריית חריש כי עבודות להקמת אנטנה יחלו תוך שבועות ספורים. המיקום להקמת האנטנה השתנה ועבר לפארק המרכזי העתידי, עשרות מטרים דרומית לכיכר הזיתים, הכניסה המזרחית לעיר. "אנו עובדים על תכנית אב לפריסת אנטנות בחריש בשלבים", ציינו אז בעירייה ועדכנו כי בעבודה משותפת עם חברות הסלולר נבחנים מיקומים נוספים לפריסת מספר אנטנות בעיר שיעניק כיסוי סלולרי מלא למשתמשים.
התושבים שמתנגדים: "בעד חלופה"
מספר חודשים נוספים חלפו עד לקבלת ההיתר המיוחל להקמת האנטנה הסלולרית הראשונה בחריש: "בתום עבודה מאומצת במהלך השנתיים האחרונות, אני שמח לבשר לכם שהיום ניתן היתר ראשון להצבת אנטנה סלולרית לכל חברות הסלולר בחריש", בישר ראש המועצה יצחק קשת בפוסט שפרסם ב-8 לאוגוסט 2019 והוסיף: "בעוד מספר שבועות אנו צפויים ליהנות מקליטה מקסימלית בכל רחבי העיר".
ההתנגדות לתכנית שקידמה המועצה לא איחרה לבוא. תושבי חריש ותושבים עתידיים הצפויים להתגורר בפרוייקטים בסמוך למיקום האנטנה בפארק העירוני התאגדו לקבוצה הקוראת לעצירת הקמת אנטנת תורן סלולרית בלב אזור המגורים. התארגנות התושבים, שהפכה לקבוצת פעולה של ממש, סירבה להוריד מסדר היום את סוגיית הסכנות הטמונות בהקמת האנטנה במתכונתה הנוכחית ודרשה מהמועצה פתרונות חליפיים. קבוצת ההתנגדות הפעלתנית אף הקפידה להדגיש, כי היא איננה נגד שיפור הקליטה הסלולרית, אך לא על חשבון בריאות התושבים וטבעה את הסלוגן: "כן לקליטה – בעד חלופה".
מדיניות עירונית כוללת
בפברואר 2020 יזמה המועצה כנס שיתוף ציבור בנושא הקמת האנטנה הסלולרית בחריש. הכנס כלל מומחים מטעם המשרד להגנת הסביבה, מהנדס מומחה לתאימות אלקטרומגנטית ונציגים מעיריית חריש. "אנו מקבלים החלטות רק לאחר דיונים מעמיקים ולא מקבלים החלטות שעלולות חלילה לפגוע בתושבים", הדגיש קשת במפגש.
קבוצת המתנגדים לאנטנה לא השתכנעה מניסיונות ההסברה. "הפאנל הצטייר כמו הרצאה, שכל מטרתו להציג את התועלות בהצבתה של האנטנה במיקום שנבחר", ציין לאחר הכנס עידן שמעוני ממובילי המאבק. מאז המשיכו הפעילים במאמציהם למצוא פתרון חלופי. כך או כך, בעיית הקליטה הסלולרית נשארה בעינה.
לפני מספר חודשים בתחילת משבר הקורונה, אשרו חברי מועצת העיר בהצבעה טלפונית את התקנת האנטנות, ברחבי העיר בהתאם למדיניות שנקבעה. זו פוסקת כי הקמת האנטנות בחריש תתבצע בתנאי שהמיקום נבדק ואושר על ידי המשרד להגנת הסביבה והתקבל התר בנייה על ידי הוועדה לתו"ב-חריש.
"אישרנו מדיניות שהגדירה מהם התנאים להקמת אנטנה. אם האנטנה עומדת בהגדרות שנקבעו ובהתאם לכל התנאים המחמירים הרי שאין למועצת העיר התנגדות להקמתה", מסבירה שני גרינברג, חברת המועצה ומפרטת: "המועצה בחרה לבחון את הנושא מצד המדיניות, ולא מפריזמה של אנטנה ספציפית אחת, הרי האנטנה הזו לא תהיה האחרונה בעיר".
גרינברג לא התייחסה בדבריה למיקום האנטנה אולם אישרור המדיניות שנקבעה על ידי חברי המועצה, משמעו, הקמת האנטנה הראשונה של חריש במיקום שנקבע: בקצה שטח הפארק העירוני העתידי.
כאמור, בשבוע שעבר עדכנה חברת פלאפון, האמונה על עבודות הקמת האנטנה: "סיימנו עם הבדיקות. העבודות צפויות להתחיל אחרי החגים". אם לא יהיו הפתעות נוספות, ואם סגר הקורונה לא יעכב משמעותית את לוחות הזמנים המתוכננים, העבודות על האנטנה הסלולרית הראשונה של חריש יחלו כבר בשבועות הקרובים.