אמש התקיים כנס שיתוף ציבור בנושא הקמת האנטנה הסלולרית בחריש, אולם מתנגדי הקמת האנטנה יצאו מאוכזבים: "לא מדובר בשיתוף פעולה אמתי מצד המועצה. ניסו להשתיק אותנו ולסמן 'V' על שיתוף ציבור". החלטה סופית על מיקום האנטנה תתקבל בקרוב בשיתוף חברי המועצה
אמש (ג') התקיים במתנ"ס העיר כנס שיתוף ציבור בנושא הקמת האנטנה הסלולרית בחריש. הכנס כלל מומחים מטעם המשרד להגנת הסביבה, מהנדס מומחה לתאימות אלקטרומגנטית ונציגים מעיריית חריש. האולם לא היה מלא, אולם בלטו בנוכחותם קבוצת המתנגדים להקמת האנטנה שהגיעו אף עם חולצות מודפסות המבליטות את הדרישה לשינוי מיקום האנטנה.
ראש העיר, יצחק קשת, פתח וביקש מהקהל להקשיב למומחים ולא לקבל החלטה מראש. "אנו יוזמים כנסי תושבים ושיתוף ציבור על בסיס קבוע בנושאים שונים וכנס זה אינו שונה. אנו מקבלים החלטות רק לאחר דיונים מעמיקים ולא מקבלים החלטות שעלולים חלילה לפגוע בתושבים", ציין קשת בתחילת הערב והדגיש כי בחריש שיתוף ציבור הוא עיקרון מנחה, בשונה מרשויות אחרות שמקבלות החלטות ללא מעורבות התושבים.

עיקרון הזהירות המונעת
פרופ' סטליאן גלברט, ראש אגף מניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה ציין בדבריו שמיקום האנטנה בפארק המרכזי נבחר, נבחן ואושר בהתאם לעיקרון 'הזהירות המונעת'.
"הקרינה הסלולרית הוגדרה ב-2011 כמסרטנת אפשרית, בהתאם המשרד מתנהל לפי עיקרון 'הזהירות המונעת' המתבסס על עמידה בתקנים מחמירים הרבה יותר מהתקנים הבינלאומיים והורדת החשיפה הפוטנציאלית למינימום האפשרי", הוא הסביר. פרופ' גלברט הדגיש כי הקרינה המשמעותית ביותר (75%) מגיעה דווקא מהמכשיר הסלולרי עצמו ואילו מהאנטנה החשיפה מסתמכת בכ- 3.6% והמליץ לנוכחים למעט ככל שניתן בשימוש ולהרחיק את המכשיר מהאוזן. עוד הסביר פרופ' גלברט כי העדרה של אנטנה סלולרית דווקא מגבירה את הסכנה לחשיפת קרינה ממכשיר הטלפון. "בדקנו את המיקום של האנטנה, עשינו את כל החישובים הנדרשים אנחנו גם מפקחים על האנטנות ומנטרים אותן", הוא הוסיף והדגיש: "אני לא חותם על התר להקמת אנטנה אם לא הייתי מוכן בעצמי לגור בקרבתה".
בדקנו את המיקום של האנטנה, עשינו את כל החישובים הנדרשים ….אני לא חותם על התר להקמת אנטנה אם לא הייתי מוכן בעצמי לגור בקרבתה

"המועצה ניסתה לשכנע בצדקתה"
משה נצר, מהנדס מומחה לתאימות אלקטרומגנטית, ששימש כיועץ חיצוני לעיריית חריש בנושא ציין כי נתונים של קרינה בכלל וקרינה סלולרית בפרט מעוררים בציבור חרדה וניסה להוריד את מפלס החששות בעזרת עובדות: "מבדיקות שערכתי רמת הקרינה של האנטנה הסלולרית במיקומה הנוכחי לבניין הקרוב ביותר בחריש הנמצא במרחק של 118 מטרים עומדת על 0.8 מיליואט זוהי קרינה נמוכה מאוד, גם בהשוואה לתקנים בינלאומיים וגם בהשוואה לתקנים של משרד הבריאות עם התקנים המחמירים שלו. בתוך הבית קרינה זו יורדת פי עשרה ויותר", ציין נצר.
מבדיקות שערכתי רמת הקרינה של האנטנה הסלולרית במיקומה הנוכחי לבניין הקרוב ביותר הנמצא במרחק של 118 מטרים עומדת על 0.8 מיליואט זוהי קרינה נמוכה מאוד

דבריו עוררו את כעס המתנגדים שתהו אם הם יכולים לשבת במרפסת ביתם ולספוג קרינה. "הפאנל הצטייר כמו הרצאה, שכל מטרתו להציג את התועלות בהצבתה של האנטנה במיקום שנבחר. קיבלתי הרושם שלא מדובר בשיתוף ציבור אמתי, שמאפשר לקיים דיון עם התושבים ולשמוע את טענותיהם", ציין באכזבה עידן שמעוני ממובילי הביקורת נגד הצבת אנטנה באזור הפארק העירוני העתידי. "אנחנו בהחלט חושבים שניסו להשתיק אותנו ולסמן 'V' על שיתוף ציבור".

גלית דורהם, תושבת עתידית שהגיעה במיוחד לכנס השיתוף משתפת: "היתה לי תקווה שבהידברות ניתן להגיע לפתרון אבל לצערי לא קיבלתי תשובות חד משמעויות או כאלה ששכנעו אותי. על ידי הבאת המומחים מהמשרד להגנת הסביבה ניסתה המועצה לשכנע אותנו בצדקת דרכם.
"בראש העין ישנה שכונה שזכתה לכינוי 'שכונת הסרטן' לאחר שעשרות מדייריה חלו נפטרו מסרטן וכשישנו חשד שהתחלואה הגיעה בעקבות השפעות הקרינה של אנטנה הסלולרית שהוצבה בליבה של השכונה. לאחר מאבק משפטי ממושך ובתמיכה רחבה של ראש עיריית ראש ומועצת העיר, האנטנות הללו הוסרו. על כן, אני לא מוכנה ששכונת הפרחים תהפוך להיות שכונת הסרטן של חריש".
המרחק מהאנטנה קובע
אחת הטענות המרכזיות שהעלו המתנגדים בכנס היא כי את דירתם בחריש, הם בחרו ורכשו גם על סמך המרחק מאנטנות סלולריות.
"לתושבים הרוכשים דירה באזור שבו שאנטנה כבר מוצבת ניתנת בחירה אם לרכוש את הדירה או לא. אנחנו רכשנו את דירתנו ללא שום היתכנות להצבת אנטנה סלולרית בקרבת הבית", מדגישה דורהם. גם שמעוני שותף לדעה: "תושבי רחוב תאנה ותושבים בחלקו הדרומי של רחוב אורן רכשו את בתיהם כשהם כבר רואים את האנטנה שנמצאת מעבר לכביש 6. הם אינם תפשו זאת כדבר רע וזו זכותם. היתה לי בעבר אפשרות לרכוש שם דירה וכשראיתי את האנטנה הבנתי שאין סיכוי שארכוש שם".
אנחנו רכשנו את דירתנו ללא שום היתכנות להצבת אנטנה סלולרית בקרבת הבית

שמעוני מאמין שתושבי רחוב תאנה ואורן מסכנים את חייהם בעקבות הקרבה לאנטנה. "יש הטוענים שאם אין מחקר שמוכיח שקרינה סלולרית מסוכנת, אזי היא אינה מסוכנת. אני טוען, שאם אין מחקרים שמוכיחים שהקרינה הסלולרית לא מסוכנת, אזי היא אולי כן כזו, ואני לא מוכן להיות שפן נסיונות או לקחת את הסיכון על חשבון הילדים שלי".
מדוע לא התריעה המועצה על מיקום האנטנה? תהו המשתתפים שהביעו חשש ממגורים במקום, מירידת ערך הדירות ומסכנות של קרינה והשלכותיה הבריאותיות.
האם יצחק קשת מוכן לחתום על ערבות אישית מול עו"ד שהוא לוקח אחריות מלאה על בריאות התושבים?
"ברור לי שראש המועצה מנסה לעשות את המקסימום עבר כלל תושבי העיר, לא פשוט לנהל עיר חדשה אך הבעיה המרכזית שלו ושלנו היא שהעיר הוקמה ללא תכנון מקדים של פרישת האנטנות" מוסיפה דורהם. "היות וזה המצב הדבר הבסיסי הוא שיתוף הציבור שלכל אדם תהיה הזכות להחליט איפה הוא רוצה לרכוש את ביתו ולגדל את ילדיו. האם יצחק קשת מוכן לחתום על ערבות אישית מול עו"ד שהוא לוקח אחריות מלאה על בריאות התושבים והבטחה כי האנטנות אינן מסרטנות ואין סכנה בריאותית?".
לא מסכימים למיקום הנוכחי

מתנגדי הקמת האנטנה במיקומה הנוכחי, בדקו מול המומחים גם את החלופה של הקמת אנטנות זעירות על עמודי תאורה, אולם לדברי נצר, מבדיקה שערך משרד הפנים עלה כי הקרינה של אנטנות קטנות מרובות גבוהה יותר מאשר הקרינה המתקבלת מאנטנה גדולה קרקעית. בהיעדר חלופה אחרת, נראה כי שאלת מיקום האנטנה הפכה למרכזית.
קשת ציין בתחילת דבריו כי לאחר כנס השיתוף ושמיעת דברי המומחים תתקבל החלטה סופית בשיתוף כל חברי המועצה. "אנו חוזרים לשולחן הדיונים ונקבל החלטה ביחד עם חברי מועצת העיר", הוא אמר.
מנגד סיכם שמעוני: "אם בסופו של דבר מקבלי ההחלטות יחליטו להתקדם עם המיקום הנוכחי, אנו לא נסכים לכך. חד משמעית לא נקבל זאת כעובדה מוגמרת ונשתמש בכל הכלים החוקיים העומדים לרשותנו".