בשאילתה שהגישה המשנה לראש העיר היא דרשה להבין את הצורך החינוכי בהקמת בית ספר תורני אזורי בלב שכונת הפרחים, כמו גם את היבטי תכנון התנועה. "זה יגרום לעומס תנועתי של רכבי הורים שיסיעו תלמידים מאזורים מרוחקים". ראש אגף החינוך וראש אגף הנדסה נימקו מדוע הבחירה במגרש, ברחוב סביון, היא נכונה. עידית ינטוב: "התשובה שקיבלתי אינה מספקת"
לפני כחודשיים, שלחה המשנה לראש העיר, עידית ינטוב, שאילתה לראש העיר העוסקת בתוכנית להקמת בית ספר יסודי תורני ברחוב סביון בשכונת הפרחים. על פי פקודת העיריות, רשאי חבר המועצה להגיש לראש העירייה שאלה המנוסחת "בקיצור נמרץ" ולקבל עליה תשובה מנומקת בכתב.
ינטוב, תושבת שכונת הפרחים, ביקשה להבין האם המוסד החינוכי מותאם לתמהיל האוכלוסייה בשכונה, והאם העומס התעבורתי העלול להיווצר ברחוב, נבחן.
"ארבעה מתחמי חינוך גדולים על מקטע קטן של רחוב צר"
ינטוב התייחסה לתוכנית העירייה להקים ברחוב סביון בית ספר ממלכתי-דתי-תורני, שיפוצל למוסד חינוכי לבנים ולבנות. כל מוסד יפעל בקומה נפרדת ויכלול 12 כיתות אם.
"על מגרש 809 הולך לקום בית ספר שייעודו הוכרז ע"י ראש עיר כבית ספר תורני. בסמוך לבית הספר הנ"ל יוקם מתחם גנים עם מרכז לנערות בסיכון בקומה השנייה. במרחק של פחות מ-100 מטרים משם נבנים, שני בתי ספר נוספים עם 48 כיתות בסך הכל", פירטה ינטוב בשאילתה. "מדובר בארבעה מתחמי חינוך גדולים על מקטע קטן של רחוב צר, רחוב סביון בשכונת הפרחים". עוד היא הוסיפה: "ידוע לי שהצורך בבית ספר תורני בחריש קיים וכל צורך חייב לקבל מענה, אך צריך להבין שאם הוא ימוקם באזור שאין בו צורך, זה יגרום לעומס תנועתי של רכבי הורים, שיסיעו תלמידים מאזורים מרוחקים, וכמובן לקושי ואפילו סבל רב של תושבי האזור".
מענה חינוכי לבצוותא-מעו"ף-הפרחים
המשנה לראש העיר ביקשה לקבל מהגורמים המקצועיים הבהרות למספר שאלות: מה היו הגורמים להחלטה להפוך את בית הספר במגרש 809 לתורני? האם יש צורך בבית ספר תורני או דתי מעורב בשכונת הפרחים? מהן הבדיקות שנערכו ועל פיהן התקבלה החלטה?
בישיבה המליאה, שהתקיימה בשבוע שעבר השיב ישראל שלו, ראש אגף החינוך לשאלות: "תכנון בתי הספר בחריש נעשה מתוך ראייה רב שנתית ולשם מתן מענה לכלל המגזרים, תוך בקרה בהתאם להתקדמות האכלוס בפועל, ובתיאום עם משרד החינוך. החינוך היסודי-דתי בחריש מתחלק לשניים: ממלכתי דתי וממלכתי דתי-תורני והדבר מתנהל בהתאם לצורך, לביקוש ולרישום".
שלו הוסיף והסביר: "החלוקה בחריש היא גושית. שכונות החורש ואבני חן כגוש אחד ושכונת הפרחים, בצוותא ומעו"ף כגוש שני. הפיזור הוא בהתאם לצורכי שלוש השכונות יחדיו. במעו"ף, כידוע, אין בית ספר, בבצוותא פועל בית ספר ממ"ד ולכן הצורך האזורי-השכונתי בראייה משולבת, הוא של ממ"ד-תורני בצורה ברורה".
צורך קיים לחינוך ממ"ד תורני
שלו הוסיף וציין כי נכון להיום בזרם הממ"ד, בית הספר תלמי הדר נמצא בתפוסה כמעט מלאה, ובית ממ"ד נוסף החל לפעול השנה בשכונת בצוותא. "בזרם הממ"ד-תורני פועלים כיום בעיר כנפי רוח בנים ובנות, שניהם כמעט בתפוסה מלאה ובשנה הבאה יהיו מלאים, ולכן יש צורך בבית ספר תורני נוסף, שייתן מענה לגוש בצוותא-הפרחים-מעו"ף. מדובר בחלוקה אזורית".
עוד הדגיש שלו כי בזרם החינוך הממלכתי הוקמו בתי ספר בכל אחת מארבע שכונות העיר, אולם לא כך הוא בזרמי החינוך הדתי. "אין בית ספר תורני או ממלכתי דתי בכל שכונה". שלו הוסיף ושיתף, כי על פי נתוני העירייה, כ-30% מתושבי שכונת הפרחים עונים להגדרה של אוכלוסייה דתית, זאת על פי פילוח השתייכות הילדים במסגרות החינוך.
"יש להבין ששטחי הציבור לטובת בתי ספר בחריש הולכים ומצטמצמים, עוד לא סיימנו את בניית בתי הספר על יסודיים בעיר, ולכן הבחירה היא מאוד מדויקת ומאוד מוגבלת בהתאם למרחב האפשרויות. אין כרגע משבצת יותר נכונה מזו", הבהיר שלו.
מחלקת ההנדסה: מפרצי חניה, מפלסים שונים
ההסבר המנומק של שלו לא סיפק את ינטוב. היא המשיכה והתעקשה כי רחוב סביון והמגרש הנבחר בפרט, אינו יכול להכיל בית ספר יסודי-אזורי, שאינו מאפשר לתלמידים להגיע אליו רגלית, אלא דורש מההורים להסיע את התלמידים. "איני מתנגדת לבית ספר דתי או תורני, אך אין לשכונת הפרחים והמיקום שבחרתם בו יכולת להכיל גם בית ספר אזורי". בהתאם, דרשה ינטוב לקבל הסברים ממחלקת ההנדסה.
"מבחינת הנדסה ותנועה הנושא נבחן בהיבט התנועתי. הרחוב מפותל וארוך", ענה שלו ואילו ראש אגף הנדסה, יניב מרכנתי, פירט ואמר כי תוכנית הבינוי כוללת מפרצי חניה וכניסות נפרדות לבית הספר, ממפלסים שונים: "התנועה לבית הספר תנותב משני רחובות שונים ולא מרחוב אחד".
ינטוב: "להוביל לשינוי מדיניות"
ינטוב הדגישה כי התחבורה והתנועה ברחוב סביון בסמוך למבני הגנים הפעילים, מעסיקה את ועדת התימרור כבר כיום ומהווה "בעיה מאוד רצינית" והזכירה כי בשנה הבאה צפויים לפעול ברחוב אחד, ארבעה מוסדות חינוך כך שהבעיה רק תלך ותחמיר: "כבר היום יש בעיה ואנשים לא מצליחים לצאת מהחניות שלהם בשכונת הפרחים בשעות הבוקר", אמרה ינטוב. "זו צפיפות שקיימת בכל מקום", השיב לה מרכנתי.
"התשובה שקיבלתי אינה מספקת", סיכמה ינטוב בשיחה עם 'חריש 24'. "אני מתכוונת להמשיך ולהעלות את הנושא שוב בישיבות ההנהלה במועצת העיר ובמידה ולא אזכה למענה, אפנה עם הנושא לוועדת החינוך בכנסת. יש להוביל לשינוי מדיניות וחשיבה עירונית ממתן מענה אזורי, למענה מותאם לכל שכונה ושכונה. גישת העירייה לפיזור אחיד של בתי ספר ובתי כנסת בכלל השכונות אינה בהכרח טובה, נכונה וחכמה. לעיתים, יש לחשוב על הצורך ולא לפעול רק על סמך אג'נדה של פיזור אחיד".