משרד הבינוי והשיכון ורמ"י פרסמו זו הפעם השנייה מכרז להקמת מתחם דיור מוגן בשכונת הפרחים, אולם גם הפעם לא הוגשו הצעות מצד היזמים. משבר הקורונה, אי וודאות כלכלית, מחיר או חוסר התאמה לאוכלוסיה הצעירה בעיר – אלה יכולים להסביר את הסיבות לכשלון המכרז. האם שווה להתעקש על הפרויקט? משרד הבינוי והשיכון מאמין שכן: "נבדוק לעומק את העיתוי לשיווק חוזר עבור בית הדיור המוגן"
השבוע נסגר ללא מציעים מכרז חוזר להקמת מתחם דיור מוגן בחריש. המכרז, שפורסם על ידי רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון, ביקש לקדם הקמת בית דיור מוגן בשכונת הפרחים אשר כולל 240 יחידות דיור ושטחי מסחר שייבנו בחזית מתחם המגורים, על פינת שדרת דרך ארץ ושדרות ההגשמה. מדובר במבנה דיור מוגן ראשון שמתוכנן לקום בחריש, במיקום ראשי יחסית, נגיש, ובמרחק הליכה מהפארק העתידי של העיר.
המכרז, שפורסם לראשונה בסבב הנוכחי ביוני 2020, נדחה מספר פעמים עד שלבסוף נסגר בסוף אפריל, מבלי שהתקבלו הצעות של יזמים. מכרז דומה, שפורסם בשנת 2018, נסגר גם אז ללא התעניינות מצד יזמים. כאמור ב-2020 ניסו משרד השיכון ורמ"י לקדם את המכרז זו הפעם השנייה, וגם הפעם לא נחלו הצלחה.
סיבות רבות לכישלון
"חבל", מגיב על תוצאות המכרז רונן רוזנטל , כלכלן אורבני ושמאי מקרקעין. "בשונה מהמכרזים בשכונת מעו"ף שם המחירים שפורסמו לא היו ריאליים, המכרז הנוכחי שווק במחיר מינימלי סביר יחסית לשימוש המבוקש. עם זאת, חריש היא עיר שמאופיינת באוכלוסיה של משפחות צעירות, מדובר בפרויקט ראשוני שאף פעם לא נוח לחברות, ולא פחות חשוב, משבר הקורונה העמיד את כל השחקנים המסחריים באי וודאות גדולה, כל אלה בוודאי השפיעו על תוצאות המכרז".

רוזנטל מאמין גדול בקידום מתחם דיור מוגן בחריש. לדבריו, יש מספר יתרונות ברורים בהקמה של מתחם דיור מוגן בעיר: “בסביבה הקרובה לחריש קשה למצוא דיור מוגן ראוי, ועל כן בית אבות טוב ייצור רצף דורי מתמשך. משפחות צעירות שמתגוררות בעיר יוכלו בטווח הארוך להזדקן בעיר או בטווח הקצר, להביא לכאן את דור ההורים", הוא מסביר.
יתרונות כלכליים מובהקים
רוזנטל מדגיש גם את היתרונות הכלכליים המובהקים של פרויקט מסוג זה: “החברות הבולטות בענף הדיור המוגן הן מהחברות הגדולות ביותר בתחום הנדל”ן כדוגמת ‘עזריאלי’ ו’מליסרון’. הבעת אמון של חברות כאלו בעיר יכולה להוות זרז לשינוי משמעותי, שימשוך לעיר שחקנים גדולים נוספים מהתחום המסחרי”.
דיור מוגן טומן בחובו גם פוטנציאל הכנסות לרשות של ארנונה מסחרית, ללא ההוצאות הגדולות הנדרשות מהמועצה, בקליטת תושבים צעירים יותר: “ברמה התקציבית מתחם דיור מוגן הוא בבחינת חדשות טובות לרשות המקומית שצמאה להכנסות מניבות”, הוא מסביר.

שני יתרונות נוספים אותם מדגיש רוזנטל הם נראות הסביבה ועומס התנועה: “מדובר על מבנים שאינם מהווים מטרד סביבתי. ברוב המקרים המצב הוא הפוך, ומשפר את נראות העיר בזכות מבנים וחצרות מטופחות”, הוא מוסיף ומדגיש: “יתרון נוסף הוא שמתחמי דיור מוגן אינם זקוקים לתקן חנייה גבוה, אלא הם בעלי דרישה מקלה לתקן חנייה ועל כן, הם אינם מגבירים את עומס התנועה”.
אז מה ניתן לעשות כדי שהמכרז הבא, השלישי במספר יצליח? "אם ישפרו קצת את עלות הפיתוח או המחיר המינימלי המבוקש, הפרויקט הזה יצליח לצאת לדרך בסופו של יום עם התפתחות השכונות הנבנות כיום מסביבו", מעריך רוזנטל.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "משרד הבינוי והשיכון מוביל את הקמת העיר חריש ומשקיע משאבים ומאמצים רבים בפיתוח וקידום העיר. תכנון העיר חריש ותמהיל הדירות בה תוכנן באופן המיטבי עבור עיר חדשה. כיום רוב אוכלוסיית חריש צעירה. המשרד ישקול ויתכנן את השיווקיים הבאים בחריש ויבדוק לעומק את העיתוי לשיווק חוזר עבור בית הדיור המוגן. הודעה מסודרת בנושא תפורסם".