מועצת חריש פרסמה קול קורא לבחינה ואיתור צרכי קהילות בחריש המעוניינות בהקמת בתי כנסת חדשים. העמותות שיזכו יקבלו קרקע ציבורית חינם והן מתחייבות לשלם את עלויות הבנייה, המוערכות במיליוני שקלים, מכיסן
בעוד מספר ימים יסגר להרשמה 'קול קורא' שפרסמה עיריית חריש. על פי הפרסום, מטרתו היא בחינה ואיתור צרכי הקהילות והציבור בחריש להקמת בתי כנסת בשטחים ציבוריים, בטרם יציאה להליך הקצאת קרקעות. זהו מהלך ראשון מסוגו בעיר הצעירה, במסגרתו יוקצו מגרשים 'חומים', ריקים או פנויים, עבור קהילות דתיות אשר אין בבעלותן בית תפילה.
על פי נתונים שהציגה העירייה פועלים כיום 13 בתי כנסת בעיר. עם זאת, מספר מנייני התפילה גדול בהרבה. עמותות מוסדרות, קהילות והתארגנויות תושבים עושות שימוש במבנים מוסבים, כיתות גן, רחבת מעון או שוכרות מבנים כדי לקיים בהם שגרת תפילה.
בשונה מבתי הכנסת שנבנו בשכונות הראשונות של חריש ונמסרו לעמותות בסיומו של מכרז, הפעם מדובר בהליך שונה לחלוטין. העמותות שיזכו במגרשים יצטרכו לממן באופן מלא את בניית בתי הכנסת. בכל תא שטח שיוקצה יבנו לכל הפחות שתי עמותות יחדיו. כלומר, שני בתי כנסת בכל מבנה. תנאי נוסף הוא שתיבנה קומה נוספת עם אולם לשימוש חברי שתי הקהילות. עוד נדרשים במסגרת הקול קורא, הוכחות ואישורים ליכולות מימון של לפחות 50% מעלות פרויקט בניית בית הכנסת. על פי הערכות מדובר בסכום של מיליוני שקלים.
באילו מגרשים מדובר? מהמועצה נמסר כי טרם נסגרה רשימה מוגדרת של מגרשים היות ומדובר בשלב מקדים וראשוני בלבד, שכל מטרתו הוא קבלת מידע לצורך הכנה והערכות עתידית. עוד מודגש בקול הקורא, שהעירייה טרם החלה בתהליך הקצאת קרקעות. על פי הכתוב מדובר בהליך שיתוף ציבור והנהגה קהילתית, שמטרתו לאסוף נתונים ולמפות את צרכי הציבור הדתי בכל שכונות חריש.
נטעי החורש: המיקום משמעותי
אחת העמותות שניגשה לקול הקורא היא עמותת 'נטעי החורש'. העמותה נוסדה בשנת 2018 על ידי תושבים מהציבור הדתי-לאומי המתגוררים בשכונת החורש. יאיר טוביאנה, מחברי ועד העמותה, מספר כי נכון להיום, מונה העמותה המתפללת בנוסח ספרד, כמאה בתי אב (כ-400 חברים). במהלך השנה האחרונה מתפללים חברי העמותה במבנה הרב-תכליתי בשבתות וחגים, ומשלמים דמי שימוש.
על אף התגבשותה המוקדמת יחסית ובשלותה מבחינת ניהול תקין ומקורות מימון, בחרה העמותה לא לגשת למכרז חלוקת בתי הכנסת שנערך בקיץ האחרון. "המבנים שהוצעו במכרז הקודם היו קטנים ולא התאימו לגודלה של הקהילה, לא היתה לנו שום כוונה להשאיר מישהו מאחור", מסביר טוביאנה. עוד הוא מציין כי מיקומי בתי הכנסת שהוצעו לא תאמו לאזור בו מתגוררים מרבית חברי העמותה. "המטרה שלנו היא שבית הכנסת יהיה לב ליבה של הקהילה במובן הגשמי והרוחני", הוא מוסיף.
תהליך הקצאת הקרקעות מעורר בהם תקווה חדשה. חברי הקהילה מעוניינים להתניע תהליך שבסופו יזכו לבית תפילה מוסדר, בבעלותם. את המגרש שאותו הם מבקשים לקבל הם סירבו לציין: "העירייה והעומד בראשה מכירים את השטחים שמתאימים לנו עוד לפני פרסום הקול הקורא", מסר טוביאנה וסיכם: "כולנו תקווה שהתהליך יתקדם ונוכל, סוף סוף, להניח את אבן הפינה ב"מקדש המעט" של קהילתנו בחריש".
מכון לשבתך: זקוקים למקום קבע
עמותה נוספת של מתפללים המרוכזת בשכונת החורש היא "מכון לשבתך", גם היא התארגנות של תושבים דתיים-לאומיים המקיימת תפילה בנוסח ספרד ועדות המזרח. בשנתיים האחרונות, מתפללים חברי הקהילה במבואה של מעון היום ברחוב שקד המשמשת להם כבית כנסת. "עברנו לעיר בקיץ 2018 ותקופה ארוכה נדדנו ממקום תפילה אחד למשנהו בין מניינים בנוסח עדות מזרח", מסביר עודד הרוש מחברי הוועד. "הבנו שאין בית תפילה מתאים לנו באזור הרחובות אורן, שקד וברוש, ולכן התאגדנו והקמנו עמותה באמצעותה נקים בית כנסת בעצמנו". לדברי הרוש, כמאה מתפללים פוקדים את בית הכנסת המאולתר מדי ערב שבת. "אנחנו קבוצה גדולה שזקוקה למקום קבע. גם במועצה מבינים את הצורך שלנו".
הרוש מסביר כי העמותה לא עמדה בדרישות המכרז שהתקיים בקיץ שעבר: "היינו עמותה צעירה ולא עמדנו בכל תנאי הסף להקצאת בתי כנסת קיימים. כעת אנו מקווים שיאפשרו לנו להקים מבנה בשכונת החורש באחד השטחים הפנויים".
הקהילה נדרשת לגייס מיליוני שקלים
אחד מן התנאים שציינה המועצה בקול הקורא הוא הקמת מבנה משולב. מהן העלויות הנדרשות להקמת מבנה זה ומהיכן שואבות העמותות מקורות מימון לפרויקט? "על פי תנאי הנוהל, הקרקע ניתנת ללא תמורה והיות ומספר עמותות יבנו יחד את המבנים, ההוצאה תתחלק ביניהן", מסביר הרוש. "בנוסף, גייסנו מספר תורמים ואנחנו מתכוונים להגביר את הליך גיוס הכספים בהמשך. אני לא יודע להצביע בדיוק על העלויות אך להערכתי מדובר בסכום העולה על שני מיליון שקלים".
הרוש מציג את חזון העמותה למבנה העתידי: "לתפישתנו, מדובר בהרבה יותר מבית כנסת. אנו רואים בעיני רוחנו מרכז ציבורי שיפעל לכל אורך היום וישרת את כלל התושבים למגוון שימושים". הרוש מעריך שמעבר לתפילות ישמש המבנה גם בתור כולל או כאכסניה לחוגים של תנועות הנוער. "אנחנו רוצים לתת מענה לכולם ובידיים פתוחות מחבקים את כולם. כחברי הוועד אנו רואים עצמנו שותפים במנהיגות הקהילתית של חריש ומחויבים לפעול למען תושבי חריש בכלל, ותושבי שכונת החורש בפרט".