השבוע התקבל הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד המפעל המזהם ורידיס. במסגרת ההסכם תשלם ורידיס 600 אלף שקלים לתושבי מענית וחריש. ברוריה קורמן, מגישת התביעה: "אני מאוד שמחה על ההחלטה. התושבים יקבלו קצת בחזרה בתמורה לעוול שנגרם להם"
בית המשפט המחוזי בתל אביב יפו אישר לפני מספר ימים הסדר פשרה בתביעה ייצוגית, במסגרתה תעביר חברת ורידיס כ- 600 אלף שקלים ליישובים הסמוכים למפעל הממוקם במענית, לצורך מימון פרויקטים חינוכיים סביבתיים ומדעיים לילדי האזור.
כזכור, מפעל ורידיס שסיפק אנרגיה למפעל 'גלעם' שבקיבוץ מענית, נסגר ביולי 2019 בהוראת המשרד להגנת הסביבה. קדם לסגירתו מאבק עיקש שניהלה קבוצת פעילים שהורכבה מתושבי קיבוץ מענית ויישובי הסביבה. דגימות שנלקחו מארובות המפעל באפריל 2019 הוכיחו כי קיימת חריגה של מאות אחוזים מעל התקן בהימצאות דיאוקסינים, חומרים רעילים ומסרטנים. בנוסף, בדיקות פתע במפעל שביצעו בודקים מוסמכים מטעם המשרד להגנת הסביבה מצאו כי הגזם הנאסף לטובת שריפה והפקת אנרגיה מכיל פלסטיק, מתכות וגזם לח, חומרים מסוכנים לבעירה המחמירים משמעותית את סכנות זיהום האוויר.
"לחיות בסביבה נקיה ממטרדים"
עם סגירת המפעל ביולי 2019, המשיך המאבק בזירה המשפטית. תביעה ייצוגית על סך 5.3 מיליון שקלים הוגשה כנגד חברת ורידיס על ידי עו"ד גולן נפתלי. התביעה הוגשה בשמה של ברוריה קורמן, תושבת חריש ופעילה במאבק. התביעה ייצגה את כל השוהים ו/או מתגוררים בקרבת המפעל, לרבות תושבי חריש ומענית, שנחשפו למפגעי זיהום האוויר והריח במפעל.
השבוע כאמור הושג הסדר פשרה, עו"ד נפתלי מפרט: "לאחר הליך גישור ארוך, ובאישור בית המשפט, אושרה התחייבות ורידיס לכך שלא תחדש את פעילותה, במתחם שלטענתנו גרמה לזיהום אוויר. עוד התחייבה ורידיס לממן פעילות חינוכית, מדעית וסביבתית לילדי האזור בשווי של כ- 600 אלף שקלים.
"זכותו של כל אזרח לחיות בסביבה נקיה ממטרדים, ובמקרה של פגיעה בזכות זו יש לוודא את מיגור המפגע ומניעת חזרתו, תוך פיצוי תושבי הסביבה או מתן תרומה שמקדמת את ערכי השמירה על הסביבה".
בית המשפט קבע: חלוקה בין מענית וחריש
חלוקת סכום הפיצויים שנפסקו נקבעה ע"י בית המשפט, בהתאם לקרבת כל יישוב ופרמטרים נוספים. בית המשפט קבע כי ההטבה תחולק באופן הבא: 65% מכספי הפיצוי יעברו לקיבוץ מענית ולמכינת חביבה רייק ואילו 35% מהכספים יעברו ליישוב חריש. כספי ההטבה שיינתנו למענית יופקדו בחשבון ייעודי. כספי ההטבה שיינתנו לחריש יימסרו למחלקת החינוך במועצה המקומית חריש, ויופקדו בחשבון ייעודי לצורך ביצוע פרויקט חינוכי. מחלקת החינוך בחריש תאשר קבלת ההטבה הכספית, תגיש לב"כ המבקשת את תכנית הפרויקט הרלוונטי, שמתיישב עם מטרת ההטבה, וכן תדווח על ביצועו והשימוש בכספי ההטבה.
'למען יראו ויראו'
למרות העובדה כי הפיצוי הכספי נקבע על סכום נמוך משמעותית מסכום התביעה המקורית ברוריה קורמן רואה בהסכם הפשרה הישג: "אני מאוד שמחה על ההחלטה. העובדה כי חברה מזהמת תפצה תושבים הינה בגדר 'למען יראו ויראו' עבור אחרים ומדגישה את חשיבות שמירת האוויר הנקי לאזרחים. כעת התושבים יקבלו קצת בחזרה בתמורה לעוול שנגרם להם".
לצד השמחה מדגישה קורמן כי המלחמה טרם הסתיימה: "אני סבורה שיש עוד מגוון נושאים סביבתיים ותברואתיים שדורשים טיפול שלנו. למשל, איכות המים ושמירה על הריאות הירוקות באזור. אני מקווה שאנשים נוספים יראו במהלך שהתקיים הצלחה אחת בדרך הארוכה להשגת אויר נקי לחלוטין, ושהדבר יעודד אותם להמשיך ולפעול בנושא".
מעיריית חריש נמסר כי "דמי הפיצוי שהושגו בהסדר הפשרה יופנו לתכניות מצויינות לתלמידי חריש".