יצחק קשת, ראש העיר, הודיע כי מעתה לא יאשר הקמת יחידות דיור חדשות בחריש, עד שהממשלה תעביר תקציבים ותעמוד בתנאים שהגדיר. האם מדובר בשינוי מדיניות ומהן ההשלכות על תושבי חריש?
הבוקר (ג') התפרסמה כתבה בדה-מרקר שהכריזה כי חריש הגיעה לצומת קריטי ועגום ובמקום לכלכל את עצמה ולהתפתח, נראה כי בשל התכנון הלקוי, העיר תזדקק להגדלת התמיכה הממשלתית בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה – בלי שיש לה אופק כלכלי.
עוד נכתב כי היעדר שטחי תעסוקה וההכנסות שהם מספקים לעירייה, לצד הצמיחה במספר התושבים, שמגדילים את הגירעון בקופה הציבורית, גרמו ליצחק קשת, ראש העיר, לשלוח מכתב למנהלת מחוז חיפה במשרד הבינוי והשיכון, נירית מיכאלי, בו ציין כי עיריית חריש תנקוט בצעדים חריפים, הבולט בהם הוא עצירת שיווק יחידות המגורים במתחמי הבנייה העתידיים.
האם אכן מדובר בשינוי מדיניות מצד הנהגת העיר? לא ממש. כבר לפני כשנה ציין קשת בראיון שהתפרסם בחריש 24: "אני נחוש שלא לאשר את המשך התפתחות יחידות המגורים בעיר, עד שנצליח לקבל ערובות מהממשלה באשר לעתידה הכלכלי של חריש".
חשוב להבהיר כי הצהרת ראש העיר שפורסמה היום ביחס לעצירת הבנייה למגורים מתייחסת רק לשכונות ומתחמי בנייה עתידיים, קרי, שכונת ’חריש דרום‘ ומתחם ’הטרפז‘ בשכונת אבני חן, שבמקור תוכננו בו מגדלי מגורים גבוהים (תכנית שלא אושרה). ברחבי העיר ישנן עדיין אלפי יחידות דיור בתהליכי בנייה וכן דירות שטרם אוכלסו והמהלך המדובר אינו תקף לגביהן. למעשה, סך יחידות הדיור הפנויות הקיימות כיום או נמצאות בשלבי בנייה ברחבי העיר גדול דיו להכפלת מספר תושבי העיר והפיכתה לעיר בת כ-50 אלף תושבים.
המכרזים כשלו
אז מה כן השתנה? הנסיבות השתנו. החלטת הממשלה משנת 2015 שהזרימה תקציבים לעיר, הסתיימה לפני חצי שנה וטרם קיבלה הארכה. במועצת העיר חיכו בכיליון עיניים להקמת ממשלה חדשה, שתאפשר העברת התקציבים הנדרשים. הממשלה קמה, אך התקציבים טרם אושרו. בנוסף, תקופת הקורונה השפיעה גם היא על התקציב העירוני.
בד בבד, התכניות לקידום שטחי מסחר ותעשייה בשכונת מעו"ף כשלו. למכרזים שפורסמו לפני שנתיים לא נגשו יזמים והנסיון לתכנון מחדש של השכונה ומציאת נוסחה שתמשוך יזמים במכרז חדש, גם הוא לא צלח. שכונת חריש דרום, שאמורה לספק לחריש הכנסות מניבות מ-330 אלף מ"ר של שטחי מסחר נמצאת בשלב זה רק על הנייר ועל פי הערכות, הקמתה תארך מספר שנים. אתגר נוסף ומשמעותי הוא יכולת העיר חריש למשוך לאיזור התעשייה העתידי, חברות ועסקים, בהיעדר חיבור ישיר לכביש 6 או תחנת רכבת.
בשורה התחתונה, עיריית חריש מצאה את עצמה מתמודדת מול גירעון שהולך וגדל ובלי הכנסות נראות לעין. בריאיון מינואר 2018, ציין מנכ”ל המועצה יעקב נתניהו: "הציבור הרחב אולי לא מבין את הסכנה, אבל אם נבנה פה עיר שלא מסוגלת לייצר תקציב מאוזן – הדבר ישפיע ישירות על איכות העיר ועל תפקוד הרשות המקומית. אנחנו יוצאים למאבק גורלי על עתיד העיר, תוך שימוש בכל כלי שנמצא בידינו”.
"כללי המשחק השתנו"
אז מהו הכלי החדש? בפוסט הבהרה שפרסם קשת היום הוא ציין שכללי המשחק מול רשויות הממשלה השתנו: "חריש הייתה מתוקצבת על ידי הממשלה ולכן גם שיתפנו פעולה עם התוכניות הממשלתיות ואישרנו תוספות של יחידות דיור. אבל התכנית הממשלתית לסיוע תקציבי להקמת חריש הסתיימה, ואנחנו נשארנו די לבד. עם הוצאות גבוהות ובלי הכנסות מאזור תעסוקה מניב ארנונה". עוד ציין קשת כי הבנייה לא תימשך אלא אם יתמלאו שלושה תנאים חשובים:
- מתן סל הטבות ליזמים ולעסקים כדי לבוא לעיר ולייצר מקומות תעסוקה והכנסות;
- המשך תכנית הייצוב הממשלתית לעירייה;
- קידום פתרונות תחבורה משמעותיים לחריש ותחילת העבודות לסלילת כביש היציאה הדרומית מחריש (כביש 611).
קיצוצים בתקציב העירוני
האם שינוי כללי המשחק ישפיע על תושבי העיר ואם כן, כיצד? ככל שהפער בין ההכנסות להוצאות יגדל, וללא החלטה ממשלתית חדשה שתזרים תקציבים לעיר בבנייה, רמת השירותים שתוכל לספק עיריית חריש לתושבים תיפגע. כבר עתה נערכת עיריית חריש לקיצוץ רוחבי בתקציב 2020. תכנית הקיצוצים שהכין גזבר העירייה ותובא בקרוב לאישור מועצת העיר מסתכמת בקיצוץ של ארבעה מיליון שקלים מתוך תקציב שנתי של 191 מיליון שקלים.
תכנית הקיצוצים הנוכחית מתמקדת בעיקר בסעיפים תקציביים שלא מומשו בשל משבר הקורונה, כדוגמת תקציבי יום העצמאות וטקסי יום הזיכרון, פעולות בתחום שיפור פני העיר (צמצום תקציבי גינון וניקיון), תקציבי פרסום ופרויקטים עתידיים שלא יצאו לפועל השנה.
מה צפוי לקרות בשנים הקרובות? על פי הנתונים שפורסמו בדה-מרקר "הפער התקציבי של עיריית חריש, בין הוצאותיה לבין הכנסותיה, יגיע ב–2021 לכ–25 מיליון שקלים. בשנים הבאות, עם צמיחת האוכלוסיה בעיר, הפער יגיע לכ–40 מיליון שקלים בשנה. פערים תקציביים אלו ישפיעו על כל אחד ואחת מתושבי העיר ויבואו לידי ביטוי בשלל תחומים חשובים ביניהם תחום החינוך.
מה צופן העתיד לחריש? ללא נגישות תחבורתית, איזורי תעשייה מניבים ותקציבים ממשלתיים, חריש תקרוס כלכלית. הדרישה הגלויה שהעלה קשת לראשונה היא קריאת השכמה למשרדי הממשלה. אלה נדרשים בעשור הקרוב, להזרים לעיר תקציבי עתק עד שחריש תהפוך לרשות עצמאית מבחינה כלכלית.