תשעה אוהלים שהוקמו ברחבי העיר ושימשו את ציבור המתפללים כבתי כנסת ארעיים יפורקו בשבועיים הקרובים – כך דורשת הוועדה המיוחדת לתו"ב במכתב ששלחה לראשי הקהילות הדתיות. חלקן זועמות על הדרישה שמותירה אותן ללא פתרון ראוי לתפילה
אמש (ראשון) מסרו נציגי הועדה המיוחדת לתכנון ובנייה – חריש, למנהלי עמותות התפילה הפועלות במבנים ארעיים בעיר, מכתב דרישה לפרק את אוהלי התפילה לא יאוחר מ-18 לאפריל.
בהודעה עליה חתומה מהנדסת הועדה יבגניה מלכין מוסבר כי אוהלי התפילה הוקמו אד-הוק, לטובת הפעלת בתי כנסת בתקופת התפרצות נגיף הקורונה ולתקופה של ארבעה חודשים בלבד.
כעת, משלא מתקיימים עוד הטעמים להפעלתם, דורשת הוועדה לתו"ב ממקימי האוהלים לפרקם, להחזיר את השטחים עליהם הוקמו לקדמותם ולשוב להתפלל בבתי הכנסת המוגדרים לשם כך.
"השארת האוהל הזמני ואי פירוקו בחלוף התקופה המותרת בחוק (ארבעה חודשים) והמשך הפעלתו כבית כנסת מהווה, לכאורה, עבירה על הוראות התכנון והבנייה במקרקעין שבנדון", צויין במכתב שקיבלו חברי עמותת 'אור ישראל' בשכונת מעו"ף.
מכתבים עם דרישה זהה לפירוק האוהל תוך כשבועיים, נמסרו לשמונה אוהלי תפילה נוספים הפועלים ברחבי העיר. במידה ולא יעשו כן רשאית הוועדה לתו"ב לשכור את שירותיו של קבלן הריסות וכן להשית את עלויות פינוי המבנים הלא-חוקיים על בעליהם.
אוהל כפיתרון למצוקה הקיימת
אוהלי התפילה הוקמו בשנה החולפת כפתרון להתאמות שנדרש ציבור המתפללים לבצע, כדי לעמוד בנהלי ההתקהלות והגבלות הקורונה. פירוקם יאלץ חלק מההמתפללים להתפלל בחוץ, על מנת לשמור על ההנחיות הקיימות של 20 איש במבנה סגור.
עם זאת, חלק מאוהלי התפילה, בשכונות מעו"ף ופרחים, הוקמו ללא אישור כתחליף למבני בתי כנסת שאינם קיימים כלל בשכונה. מצוקת בתי הכנסת אינה מוגבלת רק לשכונות החדשות. על פי נתונים המפורסמים באתר עיריית חריש, פועלים כיום 12 בתי כנסת בעיר ואילו מנייני התפילה מסתכמים ב-33. אלה מצביעים על פער גדול בין הצורך להיצע הקיים.
מנהלי קהילות בתי כנסת עימם שוחחנו לאחרונה אמרו כי הם מודעים לבעייתיות ולהשלכות בהצבת מבנים לא חוקיים בעיר, אך ציינו כי הם עושים זאת בלית ברירה: "אין לנו עניין להישאר באוהל. יש לנו רצון לקבל מקום נורמלי" הסביר נועם ברוכים מנהל קהילת 'יערות הדבש' המתפללת באוהל שהוקם בשכונת הפרחים. גם יהודה נקטלוב מקהילת 'אור ישראל' בשכונת מעו"ף הציג עמדה דומה: "איננו ששים לקחת את החוק לידיים, כולנו אנשים שומרי חוק אך מעבר לסוגיה החוקית, אנו זקוקים לפתרונות. הקמנו את האוהל מכורח הנסיבות. המועצה וראש המועצה מודעים לאוהל שהוקם ולמצוקה הקיימת", ציין נקטלוב. אמש כאמור קיבלו השניים צו פינוי לאוהלים.
"יש חוק. לא בכל מקום ניתן להקים אוהל"
תושב העיר, חבר בעמותת 'אור ישראל', פרסם פוסט תגובה למכתב שהתקבל וביקר בחריפות את המהלך. "איך לעזאזל במדינה יהודית הורסים בית כנסת? ומילא הרסת, אז תדאג לחלופה", דרש כותב הפוסט שזכה לתמיכה מסוימת, אך גרר ברובו הזדהות עם הוראתה של הוועדה.
"יש חוק. לא בכל מקום ניתן להקים אוהל. גם אם קראו לו בית כנסת", השיבה תושבת העיר, אחת מני רבים שצידדו במהלך וביקרו את תופעת המבנים הארעיים ברחבי העיר.
בתקופה הקרובה מתכננת המועצה להאיץ את הליך המסירה של שני בתי כנסת בשכונת מעו"ף שנבנו מעל גני הילדים בשכונה. שתי קהילות יזכו בקרוב במבנה שישמש אותן לתפילה ולהתכנסות. קהילות אחרות שקיבלו את המכתב ואינן מתפללות במבנה קבוע, ייאלצו למצוא פתרונות זמניים נוספים.