כיצד שומרים על מרחק מילדי הגן, האם מחבקים ילד בוכה ואיך שומרים על היגיינה בפינת הבובות וחומרי היצירה? שני אלון-סיני, הילה נוס והדר אדמוני, שתי גננות וסייעת בגני 'דפנה', 'שקמה' ו'תות' משתפות
הבוקר (א') נפתחו גני הילדים בחריש לאחר כחודשיים של הפסקת הפעילות. ההתרגשות של הילדים וההורים עצומה אך אינה עולה על ההתרגשות של צוותי החינוך, שנערכים לשיגרה חדשה.
"דרך חדשה להרעיף אהבה על הילדים"
"אני מתרגשת בטירוף כאילו זה 'אחד בספטמבר'", מציינת שני אלון-סיני, גננת בגן 'דפנה' ברחוב אורן לילדי טרום טרום גילאי 3-4 בזרם הממלכתי. "עברו חודשיים והתחושה היא בהחלט כמו אחרי חופש גדול".

אנחנו נדרשות במידה מסוימת להמציא מחדש את הגלגל, זה חינוך חדש לגמרי
אלון-סיני שהכינה את הגן ואת תכניות הלימוד בהתאם למתווה החדש מציינת שמדובר באתגר חדש לגמרי. "אנחנו נכנסים לתקופה חדשה של התלמדות מעשית בשטח. זו תקופה שתהיה מרגשת, מיוחדת ומאתגרת גם יחד. אנחנו נדרשות במידה מסוימת להמציא מחדש את הגלגל, זה חינוך חדש לגמרי, למצוא דרכים חדשות להכניס את הילדים בצורה הכי בטוחה והכי טובה לגן ודרכים חדשות ללמד את הילדים".

לדברי אלון-סיני, השותפות יחד עם גננות אחרות ועם צוות הפיקוח עוזר לה להתמודד מול האתגר החדש. "בילינו בשיחות זום עד שעות הלילה המאוחרות כדי לדון בסוגיות רבות שהגננות העלו על מנת לחדד את ההבנה ולדעת כיצד לפעול ומה לעשות במקרים שונים. יש מתווה, הוא מאוד ברור ואני מאמינה שגננות, שהן נשות עשייה יתמודדו עם כל אתגר. אין אתגר שלא נעמוד בפניו".
האם תחבקו את הילדים?
"חיבוק? הכל לפי מה שצריך, נהיה שם בשביל הילדים אם יהיה צורך בחיבוק יהיה חיבוק. זו שגרה חדשה שנבנה אותה יחד עם הילדים, כמו מגדל קוביות. נלמד את המציאות החדשה יחדיו ונלמד דרך חדשה להרעיף אהבה על הילדים".
"נלמד תוך כדי תנועה"
הילה נוס גננת גן 'שקמה' לילדי טרום חובה וחובה בזרם הממלכתי דתי מדווחת על תחושה מרגשת במיוחד: "התגעגעתי מאוד לילדים, לגן, לאווירה, אני מתארת לעצמי שהחזרה לגן תעלה את רמות ההתרגשות לשיאים חדשים".

הראיון עם נוס נערך ביום חמישי האחרון כשהיא בגן, יחד עם הסייעת סופי ושתיהן עומלות על סידור הגן לקראת המתווה החדש. "לא הייתי כאן תקופה ארוכה וכיף לחזור. הערוגות ששתלנו עם הילדים פורחות, הכל ססגוני ויפה ואנו מחכים לילדים", מצייינת נוס ומוסיפה. "חילקנו את כל הצעצועים לשתי קבוצות. לכל קבוצה יש ציוד משלה, צעצועים נפרדים וחומרי יצירה נפרדים. אנחנו עסוקות בניקיון, קישוט הגן הפרדת שולחנות", היא מסכמת.
ילדים הם דינמיים והם מייצרים מצבים שונים שלא תמיד ניתן לדמיין אותם או לחזות אותם מראש
כיצד אתן נערכות ליום הזה?
"קיבלנו הנחיות מאוד ברורות, וגם ערכנו הדמיה של המפגש המתוכנן עם הילדים כדי להגיע לום הזה הכי מוכנות עד כמה שאפשר", משיבה נוס ומעדכנת לגבי סדר היום החדש שצפוי במסגרתו רק מחצית מילדי הגן תגיע לפעילות וגם היא תחולק לשתי קבוצות נפרדות. "כל קבוצה עובדת בנפרד, אחת במפגש, שנייה בחצר, תהיה גם הפסקת אוכל נפרדת לשתי הקבוצות", היא מסבירה.
מהו החשש העיקרי שלך?
"החשש העיקרי הוא כמובן שנשמור על הבריאות ושלא נידבק".

את מרגישה ערוכה ומוכנה?
"כאמור, קיבלנו הנחיות מפורטות, אבל ילדים הם דינמיים והם מייצרים מצבים שונים שלא תמיד ניתן לדמיין אותם או לחזות אותם מראש. אנו ערוכות ככל שניתן, אבל תמיד יש מיליון שאלות נוספות. יש תחומים אפורים, אבל לאט לאט נלמד גם אותם, תוך כדי תנועה".
"אשתדל להיות גיבורה"
"כבר כמה ימים שהבטן מתהפכת לי מהתרגשות", מודה הדר אדמוני, סייעת בגן 'תות' ברחוב דפנה. "אני מאוד מתגעגעת לילדים ושמחה לחזור לשגרה בריאה".

אדמוני שמציינת שהיא אוהבת את העבודה שלה עם הקטנטנים מודה שההנחיה הכי קשה היא לשמור מרחק מהילדים: "בגן שלנו יש ילדים בני שלוש וארבע, אלו ילדים קטנטנים והמגע איתם הדוק. אנחנו רגילות להרים אותם ולחבק אותם ולכן אני לא יודעת איך אעמוד בהנחיות, אבל אשתדל להיות גיבורה".
בימים האחרונים בילתה אדמוני בהכנת הגן בהתאם להנחיות המתווה החדש: "קיבלנו דף הנחיות מהמועצה וגם הגננת מעדכנות אותנו ובילינו את הימים האחרונים בהכנת הגן בהתאם לנדרש, שירותים נפרדים, הפרדה של טושים, מספרים וחומרי יצירה, הפרדה של משחקים קטנים כמו לוגו ומגנטים, הכל מופרד לשתי קבוצות".
ילדים קטנים שמקבלים הרבה מגע, חום וחיבוקים. עדיין מרימים אותם על הידיים, איך אני אכניס את הילדים לגן מבלי לגעת בהם?

מהו החשש העיקרי שלך?
"שמרנו על קשר עם הילדים בתקופת הפגרה. ביום העצמאות ביקרנו כל אחד מילדי הגן וחילקנו להם ערכת יצירה. ההתרגשות היתה בשיאה. כעת עם החזרה לשיגרה חוזר גם החשש של התמודדות עם נושא המגע והדבקה. מדובר בילדים קטנים שמקבלים הרבה מגע, חום וחיבוקים. עדיין מרימים אותם על הידיים, איך אני אכניס את הילדים לגן מבלי לגעת בהם?", תוהה אדמוני ומיד חוזרת לאופטימיות: "אני רוצה להאמין שיהיה בסדר, יש לנו אנרגיות טובות, אנחנו שמחות לחזור ומלאות אמונה שהכל יהיה טוב".